Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Zahirančki pri NSB

Zahirančki pri NSB

Pozdravljeni,

glede na to, da v zadnjih letih meje NSB strmo padajo in ima veliko nosečnic NSB me zanima ali kot posledico tega opažate tudi več zahirančkov ob rojstvu? Sprašujem zato, ker sem pred kratkim rodila deklico, donošenko, GS 39/3, 48cm, 2518g, sama NSB urejena z dieto. Ves čas poslušam, kako drobna je deklica, obravnavajo me pa tako, kot da sem zato kriva sama. Ena od pediatrinj me je celo napadla, da sem rodila zahiranega otroka, ker sem se preveč držala diete in nisem nič grešila s prehrano.. Zdaj sem čisto v šoku in si očitam. Je res NSB vplivala na zahiranost ali je lahko še kaj drugega vzrok? Deklica je drugače zdrava, se dojiva in počasi pridobiva težo. Mar se na pregledih UZ ne vidijo indici, da je otroček tako droben? Redno so merili obseg trebuščka, pa nihče nikoli ni nič komentiral. Vrednosti KS so bile pa ves čas Ok.

Hvala za kakršno koli razlago, ker si tako očitam, da še spim ne dobro.

Spoštovani,

vsekakor je vaše samoobtoževanje nepotrebno, celo etično sporno pa je kakršnokoli nakazovanje pediatra, da ste v kakršnemkoli smislu lahko vi odgovorni za zahiranost otroka.
Pa da bo jasno. Zahiranost v smislu tolikšnega zaostajanja v rasti, da bi bil plod lahko ogrožen, je zaradi diete izključena, kajti na srečo vsaka posteljica izloča  hormon placentarni laktogen, ki poskrbi, da plod dobi vsaj minimalno vse potrebno kar potrebuje tudi, če bi nosečnica ekstremno stradala, magari za ceno dodatnega zažiranja nosečnice. S tem seveda ne trdim, da vaš otrok ni mogel biti težji, če bi se manj ali pa sploh ne držali priporočil o prehrani zaradi diagnoze NSB, ampak tudi to je bilo po navodilih zravnika!  Sam se sicer strinjam in pri tem sem žal precej osamljen, da je zlasti pogoj KS do 5,0 mmol/L na tešče nesmiseln, ker dejansko ne preskuša tolerance za glukozo temveč bolj verjetno odziv na stresne hormone pri anksioznih ali drugače vznemirjenih nosečnicah pred in med testom. Ampak žal nihče ne prevprašuje postavljanja standardov za diagnozo NSB s strani perinatologov + diabetologov (težko je s prstom pokazati pod čigavim okriljem, ker je praktično vedno zraven tudi kak farmacevt), ker so to vendar vse”strokovnjaki” z največ referencami na svojem področju. Sam bi bodisi pri vseh vedno izvajal obremenilni test s 75g glukoze in potem upošteval le mejne vrednosti pod obremenitvijo ali pa bi raven na tešče dvignil vsaj na 5,3mmol/L. Ampak kdo sem jaz? Na področju NSB nisem objavil niti enega članka niti nisem habilitiran učitelj na MF.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close