Zadosten razlog za psihiatra
Spostovani,
zanima me, kaksni so zadostni razlogi za obisk psihiatra?
Sama zase namrec menim, da nisem bolna, a imam v sebi precej stvari, ki mi niso razjasnjene, me mučijo in potiskajo v potrtost. Ne morem se sprijazniti z locitvijo starsev, postala sem izredno občutljiva, moja samozavest je padla na nulo in obcasno imam nekaksne “napade” tesnobe, ki trajajo par minut nato popustijo.
Vcasih se pogovorim s prijateljicami, ki mi sicer skusajo stati ob strani, in me poslusajo, a pomagati mi ne znajo.
Pocutim se krivo, ker si zelim pogovora s psihiatrom, ker se ne smatram za bolno, in vem, da je veliko resnicno bolnih ljudi, ki bolj potrebuje psihiatricno skrb kot jaz, a tudi zase menim, da si zasluzim biti srecna, a vse bolj ugotavljam, da na tej poti potrebujem pomoc. Ali se motim?
Zanima me tudi, ali za psihitra potrebujes napotnico, ali se le preprosto narocis? Ali lahko zdravnika zamenjas, ce se ne pocutis udobno pri pogovoru z njim? Ali je potrebno kaj placati? Trenutno sem nezaposlena, in si zavarovanje placujem sama.
Hvala za odgovor.
Spoštovana Bernarda,
svoje pomisleke boste izubili takoj, ko boste spoznali, da ljudje prihajajo k psihiatru po informacijo. Ta je lahko razlaga nezaželenega vedenja in navodilo za njegovo odpravljanje, lahko je zgolj ugotovitev, da ste v bistvu zdravi, a imate težave oz. predsodke, ki so razrešljivi, hkrati pa ima možnost, da vam predlaga katero od zdravil, ki bi vas v prizadevanju za uspešnejše življenje podprle.
Za prvi obisk ne potrebujete napotnice, zdravnika lahko zamenjate.