Zadolžen študent
Pozdravljeni
Iskreno bi vas naprošal za nasvete pri rešitvi moje situacije.
Sem študent, star 21 let.Pred pol leta sem se odselil od staršev, saj so me od doma nagnali, so bili pa odnosi doma tako strupeni, da mi je odleglo, ko sem odšel.Staršem sem posodil 3.000€, seveda na lepe oči, sedaj po tem sporu pa o denarju nočeta nič slišati, sam pa sem zaradi selitve od staršev in z tem povezanimi stroški v velikih dolgovih.
In sicer so mi zaradi neplačevanja prekinili pogodbo na dveh mobilnih operaterjih, kjer dolg znaša skupno 1500€ in 1300€ dolgujem banki.Torej sem v dolgovih za 2800€.Od doma stalen naslov ne morem odjavit, ker sem študent in nimam lastnih sredstev za preživljanje, razen občasnega dela prek študenta, kjer dobim ravno toliko, da lahko preživim.Vsi moji dolgovi so nastali zaradi nepričakovane selitve od doma in posoje denarja, ki ga nisem dobil nazaj.Začasen naslov sem si prijavil tu kjer živim trenutno.
Ker si svoj stalen naslov ne morem urediti, dokler nimam z starši sklenjenega preživninskega sporazuma, trenutno iščem odvetnika, da bi mi pomagal to urediti, saj starši nočejo slišati nič glede mojega preživljanja.
Mene je pa strah, kaj se bo zgodilo, ker dolgov ne moram plačati ? Ali me lahko doleti kakšna kazenska ovadba ali karkoli podobnega? Vse pogodbe sem sklepal z statusom študenta (z mobilnimi operaterji in banko), ne prejemam socialne pomoč niti nisem v evidenci brezposelnih. Dolgove bom lahko poravnal predvidoma v jeseni, prej ne bo šlo nikakor. Kaj me čaka oziroma kaj lahko naredim, če vem, da ne morem ta trenutek plačati nič, premoženja nimam, TRR nimam, saj so mi ga že zaprli.
Hvala za vsak nasvet
Kazenski postopek se vrši v primeru izvršitve kaznivega dejanja. Biti v dolgovih ni kaznivo dejanje (če bi to bilo kaznivo dejanje, potem bi polovica Slovencev ležala v zaporih), tako da glede tega ne rabiš skrbeti.
Upniki so ali pa še bodo zoper tebe začeli izvršilni postopek. Na koncu bi naj prišlo do izvršbe. Glede na to, da si študent in da imaš stalno prebivališče prijavljeno doma, bo verjetno tam prišlo do izvršbe. Staršem povej, da ti naj vrnejo denar ali pa jim bo kmalu na vrata potrkal sodni izvršitelj. Mimogrede, če imaš avto, potem bo to verjetno tudi predmet izvršbe, v kolikor ne boš mogel poplačati svojih dolgov. Drug problem, ki lahko nastane je ta, da ti bodo blokirali bančne račune(to pomeni, da bodo vsa nakazila šla direktno za poplačilo zapadlih terjatev). To pa zna biti kar problematično, ker imaš tja verjetno nakazane osebne dohodke. Pustiti ti morajo zgolj najnujnejše za preživetje.
Pa seveda ne pozabi, da bo treba poplačati še stroške izvršilnega postopka. Jaz ti predlagam, da staršem poveš, da jih ne čaka nič prijetnega, če ti ne bodo vrnili denarja.
Moj predlog je, da se poskušaš dogovoriti s starši in z upniki glede poplačila dolgov. To bo zate in za tvoje starše najceneje, predvsem za tvoje starše, ker tebi, če nimaš vrednejšega premoženja, vzeti ne morejo ničesar. Jaz sicer mislim, da bi se z upniki dalo dogovoriti, da boš dolgove poplačal malo kasneje. Ali pa jim predlagaj, da boš vsak mesec vsaj nekaj nakazal…
V pol leta ti je uspelo nabrati za 1500 evrov računa za mobitel? Vsa čast. Verjetno si predsednik ZDA, da si moral toliko klicariti.
Glede preživnine – prva pot naj ti bo na CSD, je pa žal tako, da ni samo v tvojih rokah, kako naj bi te starši preživljali (čeprav so to po zakonu kakor obvezani), temveč tudi v rokah staršev. Torej oni se lahko odločijo, da te bodo preživljali pod svojo streho in iz svojega hladilnika, ne bodo pa ti dajali denarja za najemnino in hrano. Za postopek na sodišču po mojem ne potrebuješ odvetnika.
Imam občutek, da vi trije potrebujete predvsem posrednika, ki se vam bo pomagal pogovarjati. Ne vem, ali ti lahko pomagajo na CSD – upam, da so na tvojem pristojnem zaposleni sposobni soc. delavci in delavke.
Z banko se poskušaj dogovoriti za odlog odplačevanja, pri mobilnih operaterjih lahko vsaj poskusiš s kakšnim predlogom za odplačevanje na obroke. 1500 evrov, uh. Nič ti ne zavidam.
Za dolg operaterjem sem kriv sam, saj sem vzel na vezavo telefon ki sem ga prodal, da sem si lahko plačal šolnino.En telefon sem imel pa od prej, in skupno dva telefona plus odprte obveznosti hitro nanese tisočaka ali več.Starši kljub mojemu prigovarjanju nočejo slišati ne za dolgove ne za vrnitev denarja.
Torej da bi imel s policijo probleme ni možno? Niti če pride rubežnik rubit in me na stalnem naslovu ni? Ni nobene kazni?
Na žalost sem res v situaciji, v kateri si nisem nikoli predstavljal da bom.Imel sem dobro plačano službo, zaradi česar sem se lahko odselil od doma ko so me nagnali, potem pa se je firma kjer sem delal zaprla, dobil sem sicer začasno delo kjer zaslužim mesečno komaj 300€, sedaj pa se mi nabirajo dolgovi ki ne vem, kako jih naj poravnam.
Torej če nimam TRR in prilivov, stalen naslov imam pri starših, jaz pa tam ne živim.Kaj se bo zgodilo?
Ponavljam, da tukaj ne gre za kazenski postopek, ampak za civilni postopek. To, da ne moreš vrniti denarja, enostavno povedno, ni kaznivo dejanje. Policija s tem nima nič, razen, če boš povzročal težave pri dejanski izvršbi(npr. če bi fizično napadel sodnega izvršitelja). Upniki bodo zoper tebe vršili izvršilni postopek na podlagi verodostojnih listin.
Če nimaš TRR in prilivov ter vrednejšega premoženja, stalen naslov pa imaš pri starših se bi naj zgodilo naslednje; in sicer po pregovoru ”tam kjer ni, še vojska ne more vzeti” (beri kot: tebi se ne bo zgodilo čisto nič – računalnike in podobne elektronske naprave lahko skriješ kam itd.). Naj pa te opozorim, da to, da ti ne živiš pri starših ni ovira za to, da do izvršbe ne bi prišlo. Sodni izvršitelj bo zarubil premoženje, ne glede na to, če je tvoje ali pa last tvojih staršev. Starši pa bodo nato morali vložiti ugovor in dokazati, da je zarubljeno premoženje njihova last.
Pa ne pozabiti, da izvršilni postopek tudi ni zastonj(predvidevam, da lahko računaš, da te bo tudi to stalo kakšno povprečno slovensko plačo). Na koncu pa bo dolg tako ali drugače poplačan(+obresti).
Se pa vse to ne zgodi iz danes na jutri, tako, da bi bilo pametno razmisliti o dogovoru in poplačilu dolgov.
Zadeva bi postala kaznivo dejanje, če bi tvoje dolgove opredelili kot namerno goljufijo, ampak verjetno se mobilnim operaterjem ne ljubi ubadati s tem.
Glede rubeža je nekako tako, kot je opisal his majesty.
S starši se skušaj še enkrat pogovoriti, mogoče jih bo streznila misel, da bodo k njim hodili rubežniki in tacali po stanovanju.