Najdi forum

ZAČIMBE V LONČKU

Nekajkrat sem že posadila razne začimbe, največkrat pa majaron in baziliko v lončke, jih pustila v kuhinji, da zrastejo in bi jih uporabljala za kuhanje. Zemljo sem dala včasih z vrta, včasih kupljeno. Enkrat sem opazila, ko sem zalila, da je polno malih belih živalic “oživelo”. To sem potem takoj zavrgla. Nikakor ne morem vzgojiti začimb. Je pa v kuhinji precej toplo. Dam lončke na svetlo- kolikor je pač mogoče.
Se opravičujem, če ste podobne stvari že obravnavali.
hvala in lp.n

živjo natali
meni se dogaja isto sicer imam timijan, majaron, šetraj, baziliko in lek.
Najbolj mi uspeva timijan ostali pa tako tako. Baziliko sem morala čisto porezat, ker so mi jo napadle male prozorne živalce in mi na liste zlegle jajčka- male ličinke. Nikakor pa ne morem pogruntat kaj bi to blo, nikjer ne najdem kakšne razlage in tudi v našem rastlinjaku sem vprašala in mi je kolegica rekla da je to verjetno zaradi tega ker so v stanovanju in nimajo odpornosti. Špricat pa jih ne morem ker so potem neužitne.

Zdaj se mi suši še majaron tako da bo kmalu spet vse letelo skozi okno. Bom pa spomladi vse na novo ven posadila da se okrepijo in jih v jeseni presadila v lonce.

PA tako si želimo imeti v kuhinji lončke, polne zdravih zelišč, ki bi dopolnjevale jedi, pa še pogled nanje bi bil lep in mikaven!
Ion, tebi malce zraste, meni sploh to ne rata- vzklije, potem pa konec. Počakati bo treba na spomlad, pa potem posjati zunaj in kasneje prestaviti v lončke.
Čeprav mene volja ne mine, bom še poizkušala. Tokrat bom dala lončke v bolj hladen prostor, čeprav je povsod nad radiatorjem….a tako je.
lp.natali

Zemlja v katero sejemo bi naj bila predhodno razkužena. Ni nujno s kmeikalijami. Lahko se pari ali segreva v pečici kakšne pol ure.
Pa še nekaj: ne zalivajte preveč. Tudi v naravi ne dežuje vsak dan.

ja natali meni moje malo zrastejo ker kupim sadike pol naprej pa bolj bogo.
Zalivat pa jih moraš full ker so drugače suhe v dveh dneh in jim odpadejo listki- vsaj mojim. Jih pa vedno zalivam v podstavek in imam v keramičnik loncih.
Zemljo sem tudi že segrevala ampak ne pomaga, ker se pomoje une zajedalke kasneje naselijo in zanimivo skoraj vedno samo na baziliko.

jaz bom dala lončke v drug prostor- malce hladnejši. Tud jaz moram zalivat kar…sicer se posuši takoj ko vzklije.
Nisem pa nikoli zemlje polila z vrelo vodo ali jo dala v pečico.
Ion, kaj če bi dali lončke v kakšen drug prostor?
Sem pa kupila enkrat pehtran in žajbelj kar tako v Interspar. Pa nisem računala, da bo kaj s tega. Posadila sem na vrt, in oboje je lepo se obraslo. Bom videla, kako bo spomladi, če bo prezimilo.

ja tudi na bolj hladno sm jih že dala pa ni blo neke drastične razlike.
nam žajbel prezimi pa imamo precej snega čez zimo in kar mraz non stop, tako da mislim da ti bo kar lepo naprej rastel- za pehtran pa ne vem ker ga nimam rada in ga zato ne gojim.
Zunaj mi prezimi tudi rožmarin, meta, melisa, lek, majaron mi je kar grmiček naredu, edino kar ne je šetraj sam baje je tako in tako enoletnica.
Mene še najbolj morijo une bele ličinke ker ne vem kako naj se jih znebim.

lp

Danes sem malo brskala po starih revijah in prebrala, da zrak, kjer rastejo zelišča, ne sme biti presuh, ker se bodo na rastlinah pojavili škodljivci in bolezni. Začimbe naj bi gojili na sončnem in hladnem mestu.

Po mojih dosedanjih izkušnjah moraš saditi šele v mesecu februarju ali kasneje, ker je drugače prekratek dan. Ko pri nas posadimo pokrijemo lonček oziroma korito z prozorno folijo dokler rastlinice ne vzklijejo. Šele nato jih odkrijemo. Če so pokrite se zemlja ne izsuši tako hitro.
Zaradi zalivanja bi bilo pa najbrž dobro, da bi celo posodo postavila v večji podstavek, kjer bi imela med drobnim kamenjem nalito vodo. tako bi bil zrak okrog rastline bolj vlažen.
Mi navadno zemljo kupimo vsakič svežo. Do sedaj so bili najboljši rezultati kar z navadno zemljo za rože. Kupili smo tudi zemljo za zelišča, pa ni bilo drugih razlik razen razlike v ceni same zemlje.

New Report

Close