Začetek ločitve
Spoštovani, po daljši zakonski krizi, ki sva jo poskušala reševati tudi s terapevtom, se je pri meni pojavila želja oz. potreba ali usmeritev, ne vem kako naj to imenujem, po ločitvi.Ker imam v primeru da bi nadaljevala zakonsko življenje,tako “hude” zahteve in kriterije, ki so možu pretežke.
Ker sva že do sedaj v odnos zelo veliko vložila, tudi v času krize(čas in denar za terapije), branje literature…si želim, da bi v tem stilu potekala tudi ločitev. Skratka, da ne bi na hitro in brezglavo rezala spon, ampak počasi in umirjeno, s sodelovanjem speljala sporazumno ločitev.
V zvezi s tem vas prosim za nasvet: vem da bo to za oba boleča izkušnja, saj si kaj takega nisva niti v sanjah predstavljala in nas sedanja situacija prizadeva.
Že sedaj se trudiva: da si ne očitava za nazaj, da se pogovarjava umirjeno, da govoriva o sebi in lastnih izkušnjah, da se poskušava pošteno dogovorit o delitvi premoženja. Otroka sta odrasla.
Kaj je še pomembno po vašem mnenju? Hvala.
Srečka in Zlatko
Ker sta otroka že odrasla, je pomembno predvsem, da ločitev, če sta se zanjo že odločila, izpeljeta s čim manj škode za vsakega od vaju. Težko kaj več napišem, ker si pod tem verjetno vsak od vaju predstavlja kaj drugega. Zato nadaljujta na način, kot sta to zastavila: z umirjenim in spoštljivim pogovarjanjem in dogovarjanjem. Bi se mi pa zdelo malo nepošteno, če ne bi zraven dopisal še to, kar sem začutil ob branju vašega vprašanja. Kar opisujete, meni ne izgleda kot začetek ločitve, ampak bolj kot začetek bolj pristnega, odprtega in iskrenega odnosa. Dostikrat partnerja prideta do tega šele potem, ko je njun odnos zdrknil do konca in se »dotaknil tal«. Ne bi rad, da bi tole izpadlo kot namigovanje, da se vajin odnos ne bo končal z ločitvijo. To niti ni tako pomembno. Ključno je, da sta s takim odnosom končno začela. To vaju bo pripeljalo tja, kamor je prav, četudi je to ločitev. Sicer ste bolj malo napisali o vajinih težavah, vendar bi vam, Srečka, na koncu vseeno predlagal premislek, če morda niso vaše »zahteve za nadaljevanje zakona« nerealne in zato previsoke za vse moške na tem planetu. Tudi če to drži, je morebitna prezgodnja ločitev le prehuda in previsoka cena, da pridete do takega spoznanja.
Lep pozdrav