Začetek JT Pogovor s svojci alkoholikov
Ja,poznam take občutke.Meni je pomagalo obiskovanje srečanj za svojce alkoholikov.Najprej se mi je zdelo,da bi se dalo alkoholika prisiliti oziroma prepričati,naj se gre zdravit,potem pa mi je program po katerem se dela na srečanjih pokazal,da je v bistvu to tudi moja bolezen.Na en neprepoznaven način
svojci pitje pravzaprav nekako podpiramo.
V soseski imamo družino, ki je v določenih ozirih malo posebna. Vsaj jaz sem takega mnenja. Ampak pustimo podrobnosti, želela bi samo vprašati, ali svojci, partnerji, prijatelji resnično ne opazaijo, da se nekaj dogaja. Da je nekaj hudo narobe? Ali sami sebi lažejo in se pretvarjajo zaradi ljubega miru, da je vse ok, čeprav je resnica precej drugačna? A so res tako zelo “slepi”? Kje je tukaj resnica?
Alkoholizem vpliva tudi na nas svojce. Ponavadi smo v mehanizme pitja vpleteni posredno. Recimo z izogibanjem resnici. In pogovoru o njej. Včasih v človeških odnosih pride do konflikta, a moja izkušnja je, da pomaga, če sem iskren do sebe in ga izpostavim seveda s pripravljenostjo za rešitev problema. Pogosto se je težko soočiti, a če ne začnem, se kriza sama po sebi ne reši. Prej obratno. Samo še poglablja se. Sam sem se tega naučil na naših srečanjih in iz naše literature. In še vedno se učim.
Otroci so zmedeni in ne vedo kaj se dogaja. Radi imajo očeta, po drugi strani je oče večkrat pijan…dobro je otrokom povedati, ko je za to primeren čas, da njihov oče trpi za posledicami alkoholizma in kako naj ravnajo takrat, predvsem pa, da je v redu, da ga imajo radi.
Brez skrbi, otroci želijo močne straše in če ste odločna, da si boste pomagala ste jim dala neprecenljiv dar: da vidijo kako poskrbeti zase. Ne potrpeti kot so rekli včasih, ampak okrevati je tista pot, ki nas je edina vredna. Ja, imam otroke in to, da okrevam sama se pozna na meni kot tudi na njih. zato sem tako hvaležna našemu programu, saj sem ravno tu napravila največji korak v starševstvu.
Pozdravljena Družina.
Začutila sem tvojo stisko, ki je taka kot pri vseh nas svojcih alkoholikov. V Al-Anonu sem se naučila to, če delam vedno isto, bo rezultat tudi vedno isti. Torej je potrebno narediti nekaj drugače, če želim drug rezultat. Vzorci se ponavljajo, seveda, saj drugače ne znamo, kot smo videli v primarni družini in tudi partnerja si izberemo primernega. Lepo povabljena med naša srečanja, kjer boš slišala KAKO naprej, da boste srečni tako ti kot otroci za katere si odgovorna kot mati. Partner bo pa tudi spregledal, da se nekaj “dogaja”.
To je zanimivo vprašanje,ja.Nekateri že prav kmalu začutijo spremembe,nekateri
pa po par letih šele.Moja izkušnja je;iskrenost do sebe,odprtost,uporabljati vsa orodja kar jih program ponuja,potem pa gre,včasih počasi,včasih pa se stvar občuti kot veličasten ognjemet,(kadar ozavestim in sprejmem)itak je to PROCES ne morem prehiteti samega sebe
Otroci vedno iščejo naše meje. In tako kot mi, so nagnjeni k kratkoročnim koristim. Mislim, da odgovoren starš gleda dolgoročneje. Žal je včasih cena za to njihova zamera. A bolje to, kot razpad družine.
Odgovori bodo različni od člana do člana. Po mojih izkušnjah tisti glavni vozelj popusti zelo kmalu, tisto, da lahko dihamo. Potem je odvisno kako program zagrabimo. Pri meni je bilo hudo, šele danes vidim za nazaj kako zelo in sem se zato programa oklenila z vsemi štirimi. Takoj, ko sem začela razumevati in uporabljati gesla sem dojela nekaj: jaz imam izbiro! Prej sem mislila, da je nimam, da sem stisnjena v kot. Zame lahko mirno rečem: takojšen močan učinek!
Kako pa zgleda vaš program? Pravzaprav je moje vprašanje tudi, kako vem, da je nekdo alkoholik.
Mož vedno večkrat prihaja pijan domov, ne najde obstanka doma, raje visi v gostilni. Očita mi, da sem jaz “tečna” in da zato noče biti doma. Po več pogovorih je obljubil, da se bo držal 40 dni brez alkohola (začel je čez vikend). Zaenkrat mu gre, samo pritožuje se, da nima sedaj orodja za sprostitev.
Vem, da nisem jaz tista, ki je odgovorna za njegovo pitje. Tudi sama sem se odločila, da bom šla na terapijo, da ugotovim, kaj pravzaprav hočem. Pa iz dneva v dan se sprašujem, če je bila moja odločitev, da ostaneva skupaj, pravilna.
Naša srečanja potekajo tako ,da si izberete kraj kamor bi radi ali najlažje hodili,greste na našo spletno stran http://www.al-anon.si ali pokličete našo tel.
št.031744722,041590789 in 01/2567480 in kontaktirate osebo ki je navedena pod urnikom,kamor želite na srečanje.V naši skupini imamo potem navado da novega člana nekdo počaka na dogovorjenem mestu in ga pripelje na srečanje,kjer ga vsi prisrčnoin lepo sprejmemo.Mi smo vsi ljudje, ki smo trpeli zaradi pitja nekoga drugega tako da smo si v tem absolutno podobni in gojimo posebno empatijo drug do drugega.Kar pogumno
Ko je umrla mami namesto očeta, ki je pil sem občutil krivico. Meni je ona predstavljala družino, on mi je bil tujec. A to se je zelo spremenilo. Saj sem spoznal, da noben občutek ni nenormalen. Vse je človeško. Sam sem se jih že v veliki meri naučil sprejemati s pomočjo dela po našem programu. Seadj očeta vidim čisto drugače. Celo začutil sem, da me ima rad. To me je zelo presenetilo in mi dalo misliti. Alkoholizem je res težka bolezen, saj je dostikrat smrtna, če se ne zdravi. Sedaj ga gledam kot bolnika in ne slabega človeka. A v meni so še vedno prisotne stvari, ki jih moram še predelati.
Sedaj vem, da nisem sam. Prej sem mislil, da sem edini in da me noben ne more razumeti. Na naših srečanjih pa sem se zelo hitro začel počutiti zelo drugače in zelo domače.
Draga ‘družina’! Kdo pa vas je naučil drugače, kdo vam je pokazal normalen vsakdan, sproščenost in mir? Nihče, tega niste mogli dobiti v alkohlni družini, torej se nikakor ne krivite zaradi česa takega. Če ni nikjer učitelja je zelo kruto terjati naučeno ‘snov’ od učenca. Lahko storite veliko, seveda, najdite program in pomoč po svoji meri. Jaz lahko povem samo za Al-Anon, ki je anonimen in brezplačen ter namenjen prav samo svojcem in prijateljem alkoholkov, da šele potem vidiš kaj vse se da napravit. Spoznate ljudi, ki so šli skozi iste ali hujše izkušnje in so se naučili s programom, da kljub vsemu lahko živijo zadovoljno in celo srečno, ne glede ali alkoholik še vedno pije ali ne.
Kaj lahko storite za otroke? To rečem vsakemu: poskrbite zase, samo tako ste jim za vzgled kaj človek lahko napravi v težavah in če niste žrtev in aktivno iščete rešitve tudi otroci ne bodo obremenjeni s krivdo. Če ne poskrbimo zase jih namreč obremenimo, sporočamo jim, da smo nesrečni in odrašajo z občutki krivde. Kar pogumno prvi korak napravit, vse bo dobro!
Naša srečanja potekajo tako ,da si izberete kraj kamor bi radi ali najlažje hodili,greste na našo spletno stran http://www.al-anon.si ali pokličete našo tel.
št.031744722,041590789 in 01/2567480 in kontaktirate osebo ki je navedena pod urnikom,kamor želite na srečanje.V naši skupini imamo potem navado da novega člana nekdo počaka na dogovorjenem mestu in ga pripelje na srečanje,kjer ga vsi prisrčnoin lepo sprejmemo.Mi smo vsi ljudje, ki smo trpeli zaradi pitja nekoga drugega tako da smo si v tem absolutno podobni in gojimo posebno empatijo drug do drugega.Kar pogumno[/quote]
Tako je. Lahko pa tudi tukaj pustite mail in prej odgovorimo na vprašanja. Anonimni smo tudi zato, ker tako hkrati ščitimo Anonimne alkoholike, ki so ponavadi naši partnerji, starši…vsi alkoholiki so že tako nerazumno obremnjeni s krivdo, da jim anonimnost zato pomaga.
Osnovna lastnost zasvojenca je samozanikanje. Alkoholizem je družinska bolezen. Dejansko vpliva na celo družino, saj so vsi prizadeti zaradi pitja. Sram je tisti mehanizem, ki vse to poganja.