Zdaj pa je treba nekaj narediti, je bila moja misel včeraj ob pogledu na tehtnico. 71,6 kg ob 172 cm. Še nikoli v življenju me ni bilo toliko skupaj. Ok, prva misel….manj žri, začni gibati.
….in danes cel dan že tuhtam kako pristopiti k problemu. Zaenkrat nisem naredila še nič v tej smeri, sploh ne vem, kako naj se lotim.
Ok, okvirje imam že začrtane…..nič sladkarij, slanih prigrizkov (mislim, da mi je to v 4 mesecih nabilo 6 kg in seveda popolna neaktivnost)….
Vsak nasvet kako začeti, predvsem migati bo dobrodošel, če me bo kdo spodbujal bo še boljše. Ne mislim shujšati v enem mesecu nazaj na moj zastavljen cilj 65 kg, ampak postopoma. Največji problem pri meni je, da se mi vsa odvečna nesnaga odlaga na spodnji del telesa, če shujšam, pa se mi najbolj pozna na zgornjem delu telesa, pa že zdaj si lahko brez problema štejem rebra 😉
Po mojem je glede pregreh boljše, če si jih strogo odmerjamo, kot če čisto odrežeš in si potem slabe volje, pa še grozijo ti napadi požrešnosti. Redki ljudje so res sposobni takega miselnega zasuka, da se čisto odpovejo vsemu slabemu in preidejo na čisto drugačen način prehranjevanja. Mislim, da je za povprečne osebke, kot sem tudi sama, bolje najti en znosen, navaden vsakdanji jedilnik, ki se nam ne bo poznal na postavi. Torej tu pa tam tudi kaj škodljivega in pregrešnega, ob čisto povprečnem jedilniku iz vsakdanjih jedi. Prigrizke in sladkarije si torej strogo odmerjaj. Sladkarije kupuj kakovostne oziroma jih peci/pripravljaj doma iz kakovostnih sestavin in s čim manj sladkorja. Željo po slanem poskusi potešiti z oreški – pač s primerno majhno dozo. So sicer kalorični, ampak imajo tudi veliko dobrega v sebi.
Zmanjšaj obroke – kolikor jaz vidim pri ljudeh, imamo čisto preogromne obroke, sploh OH (makaroni, krompir). Zraven raje več sveže zelenjave.
Kar se tiče gibanja, je za začetek čisto dovolj, če se boš vsak dan spravila ven na energičen sprehod. Če nič drugega, je to tri četrt ure manj doma ob vseh možnih skušnjavah.
Pozdravljena na forumu
Pravakava je večinoma vse povedala.
Predvsem je pomembno, da ne začneš na začetku s prevelikimi spremembami in vse naenkrat.
Naredi najpomembnejše stvari, ki so enostavne za razumeti in ti bodo prinesle dober rezultat:
– iz kuhinje odstrani pregrešno hrano (slani in sladki prigrizki)
– začni se redno gibati 30 minut skupaj 3-4 krat tedensko (izberi tvojo najljubšo aktivnost in jo izvajaj po pameti – ne ženi se preveč, mora ti biti prijetno)
Hvala Pravakava za vse nasvete, hvala Mare. Ne kupujem več nič sladkega, nič slanega, saj v bistvu se mi je temu najlažje odpovedati. Če ni doma, ni skušnjave. No gibati sem že tudi začela, če se temu lahko tako reče, vsak dan vsaj 20 minut hitre hoje, nočem pretiravati, ker sem res s kondicijo na psu, zadane imam majhne cilje, vsak dan vsaj 5 minut več, od tega zaenkrat lahki tek nekje 3×1 minuta. V tem mesecu bi rada dosegla vsaj 10 minut teka v enem delu. Za nekatere se to mogoče sliši smešno malo, a kot sem že rekla, nočem pretiravati. Tehtnica danes prišla že pod 71 kg, natančneje 70,60 kg.
Točno to je pravilen pristop. Počasi, ampak brezkompromisno dalje.
Sporoči, kako bo šlo.
Še tudi jaz pridružujem hujšanju že pred prazniki. Pravzaprav sem si zastavila rok 1.12. zdaj pa poglej, že smo zaključili dan 18.12. 🙁 Novembra sem sicer kar redno telovadila, skoraj vsak dan izvajala hitro hojo vsaj 10km, vaja HIIT, potem pa sem kupila še orbitrek, kjer mi ni problem vaditi vsaj eno uro. Rezultati so se počasi kazali, saj so bile hlače malce ohlapne (koliko kil sem izgubila, ne znam povedati, saj nimam vage 😀 ).
Problem pri meni je, da sladkih zadev ne pogledam skoraj 3 tedne v mesecu, 4. teden pa me napade ogromna lakota in potem pojem toliko, kot bi jedla te tri tedne vsak dan sladko in veliko OH. Ne pijem sladkih pijač sploh, potem pa v četrtem tednu spijem celo oro v enem večeru, tudi do čokolade mi ni, potem pa kar naenkrat zmažem celo, tudi cvrtega ne maram, potem pa pojem krof ali cvrto meso.
Sicer sem zdaj že teden dni bolna, kar pomeni, da že cel teden nisem telovadila in zdi se mi, da se bom kar razlezla.
Zavedam se, da je zaradi kontracepcije moj problem najverjetneje hormonski, ampak očitno bo treba možgane nekako zaposlit(ukanit), da ne bodo mislili na hrano. Mogoče katera ve, kako si pomagati v tem primeru? Prijateljica mi je sicer rekla, da naj menjam KT, ampak zakaj menjati, če se mi sladkor&OH tiste 3 tedne dobesedno upira, problematičen je pa samo 4.?
Prosim za nasvete 🙂
Zelo verjetno je težava psihološka.
3 tedne svojo moč volje tako obremeniš, da jo počrpaš in je v 4. tednu nimaš več. Podobno je s prenajedanjem zvečer, o katerem sem govoril v tem videu:
https://www.facebook.com/TheNutrition/videos/10153448389071289/?theater
Stvari si moraš olajšati.
Namesto 3 tedne/ 1 teden, naredi 6 dni/ 1 dan. & dni ješ zelo malo OH, večinoma iz zelenjave, 1 dan pa ješ škrobnate OH (sladki krompir, polnozrnate testenine, rjavi riž, ovseni kosmiči…)