Začetek ali ne?
Pozdravljeni,
oglasam se prvič. Pred dvema mesecoma sem bil na hitro sprejet v celjski bolnošnici zaradi sepse in povečane bezgavke na levi nogi. Izvidi ob sprejemu so bili: Levkociti 25, CRPOV 259, tudi ostali parametri visoko povišani, a se ob odpustu občutno znižajo. Po izvidu patohistologa so naslednji izvidi: “Blastom podobne celice so CD20 in CD30 pozitivne ter Cd15 negativne, distibucija B in T limfocitov je primerna, CD 23 ne prikaže pomožnega retrikulinskega omrežja, CD79a ne prikaže plazmocitoze. “
Začetno so postavili diagnozo kot sum na limfom.
Kaj sedaj, ali tudi naj jaz grem v LJ, ker so v Celju na dopustu kot sem prebral.
Star sem 46 let.
antes
Antes,
tvoje vprašanje sem poslala strokovnjakinji za limfome na OI, mag. Tanji Južnič Šetina, dr.med., ki je med drugim tudi moja onkologinja. Odgovor pričakujem šele v PON, ker med vikendom verjetno ne bo gledala e-pošte.
Verjamem, da te grabi strah in panika, ampak tako kot pravim vsem, ki se soočajo z možnostjo diagnoze limfom…. čim manj panike in čim več poguma. Tudi, če je limfom, se zavedaj, da so limfomi dobro ozdravljivi, zato kar pogumno, res.
Glede na tvoje izvide ti kot laik ne znam pomagati, ker se ne spoznam v te vrednosti.
VSEKAKOR PA SE ODLOČI IN SE PODAJ V LJUBLJANO! Zakaj? Zato, ker je v Ljubljani, na OI, glavni center za zdravljenje limfomov v državi. Poleg tega pa vedno delata vsaj dve od treh onkologinj, ki zdravijo limfome, zato nikoli ne boš naletel na to, da ne bi bilo zdravnika. In vse tri so super in zlate in strokovne. Zato kar pogumno.
Javi, kako si opravil. Upam, da se ti bo tudi Beti javila, ker je tudi iz celjske regije in tudi njen oče je bil najprej pri hematologih v CE, potem so se odločili za LJ, kjer preiskave nemoteno tečejo, čeprav je čas dopustov.
Drži se, tukaj smo, stari in novi “limfomčkarji”, da ti pomagamo. Če te je strah, če te skrbi, kar napiši. Vsi smo dajali to čez in najbolj te bomo znali pomiriti prav mi. Mlad si, zagotovo v dobri kondiciji in tudi, če je limfom, se boš lahko dobro spopadel z njim.
Zahvala
zahvaljujem se za lep odgovor. Še sam ne vem, kje trenutno sem. V CE sem bil na pregledu, niso mi še poslali izvidov krvi. Moram povedati še to, da imam že dve desetletji težave z ožiljem na levi nogi in da je bila sepsa posledično zaradi tromboflebitisa. Vendar je vse potekalo tako, da se mi je nenadoma zelo povečala bezgavka v dimljah na levi nogi in so se na hitro odločili, da jo odstranijo. Potem so dali na pregled in trenutno je rezultat takšen, kot sem ga v prvem opisu povedal. Je pa ena zadeva, ki me skrbi. Vsak dan imam temperaturo okoli 37.3.
Ob odpustu sem imel levkociti 9.2, CRP pa 79, nato po dveh tednih levkociti 9.3, CRP pa 5.7.
Še enkrat hvala za vzpodbudne besede. V primeru če in ko, se vsekakor priporočam v pomoč, da se spopadem z nadaljevanjem.
antes
Spoštovani,
nisem patolog, vendar bi glede na opisan mikroskopski in imunohistokemični izvid patohistologa lahko šlo za visoko maligni limfom. Na koncu opisa, ki ste ga verjetno od nekod prepisali, manjka diagnoza, ki jo patolog vedno napiše (morda je na naslednji strani in je po pomoti niste prebrali). Predlagam da vztrajate, da vam lečeči zdravnik , ki vam je operiral bezgavko pridobi končni izvid patologa–diagnozo in vas v primeru agresivnega limfoma čimprej naroči v eno od limfomskih ambulant na OI.
Lepo pozdravljeni Tanja Južnič Šetina
Dober dan,
sporočam, da še kar čakam na izvide iz CE. Zagotovili so mi, da, ko bodo gotovi, jih dobim po pošti. Upam, da ne bodo preveč porazni, če pa, pa …sem se odločil, da se borim proti bolezni, čeprav bo težko. Zanima me, če, in kako naj povem svojim otrokom. Z ženo imava namreč šest otrok, v starosti od treh do devetnajst let.
Pozdrav vsem
antes
Antes,
si morda že dobil izvide? Jaz bi vsekakor kar malo tečnarila po telefonu. Saj veš, čas je naš zaveznik. 🙂
Tako se govori! Tudi, če bo limfom, se boš boril in mi ti bomo pomagali z izkušnjami. Ničesar se ne ustraši in bodi pogumen. Mati narava poskrbi, da zmoremo precej več, kot se nam zdi, da bi lahko.
Javi,ko bo kaj novega!
Pozdrav tebi in vsem tvojim! Pogum, pogum, pogum!
Hvala za vzpodbudo in nasvet,
Takoj jutri ponovno pokličem, vendar so na infekciji v CE skrajno slabo dosegljivi, še bolj pa z informacijami. Imajo samo eno uro za pogovore, to je med 14. in 15. , vmes pa tajnica čveka. Če ne bo drugače, se bom kar v CE zapeljal in vprašal, kaj delajo. Kaj pa, če so dali kri že na pregled na hematološki odd v CE. Bom vprašal. Zaenkrat se počutim še kar, le malce sem bolj utrujen kot po navadi, pa malo me zanaša, kot, da bi bil pijan. kar tako, med hojo, me naenkrat zanese. To se mi dogaja že dva meseca, takoj, ko sem po preboleli sepsi in operaciji prišel domov.
Kaj bo iz tega?, čakam…
Vsem lahko noč in preživite jutrišnji dan kar se da lepo in mirno.
antes
Živjo!
Khmmm, kaj bi bilo zanašanje pri hoji, ti ne znam povedati. Vsekakor pa je utrujenost in morda tudi brezvolje, morda celo zanašanje lahko posledica tesnobe in strahu. Ne bi bilo nič čudnega, saj se s tesnobo, strahom in lahko tudi depresijo sooči skoraj vsak, ki ima sum na maligno bolezen ali pa na novo potrjeno diagnozo. Jaz sem prvih nekaj dni, ko sem izvedela, da sem bolna, nekajkrat vzela Apaurin, ker me je med drugim tiščalo v grlu in prsih.
Prej si spraševal, kako povedati otrokom. Upam, da se bo res našel kdo z izkušnjami in ti odgovoril, ker sama nimam izkušenj, ker nimam otrok.
Milena, lahko ti kaj svetuješ Antesu?
Aja, še izvodi. Svetujem ti, da greš tja in tam positnariš dokler ne dobiš izvida. Naj ti ne bo nerodno. Če je človek korekten in prijazen, ponavadi vedno uspe.
Pogumno naprej!
Pozdrav,
pravkar sem po pošti dobil izvide iz CE. Vsi krvni parametri so v mejah normale, ampak resnično vsi. Zraven so še napisali, da ni povsem izključena možnost neHodkinovega limfoma. Kaj naj sedaj naredim. Ali naj vseeno grem v LJ na OI vsaj na kontrolo, saj mi v izvidu svetujejo kontrole po potrebi pri hematologu.
Glede na patohistološki izvid in odgovor zdravnice dr Tanje Južnič Šetina bi jaz vseeno šel na OI v LJ, da mi dajo končno mnenje, kako in kaj? Kaj menite ostali.
Lep dan vsem, kjerkoli ste že
antes
Pozdrav,
ja, šel bom v LJ. Bolje, da sem popolnoma seznanjen, kaj je in kaj ni. Zanima me: ko bom dobil napotnico svojega zdravnika – ali naj pokličem na OI v LJ, kdaj se lahko oglasim na pregled, pa kako dolgo to poteka in kakšne preiskave so potrebne sedaj, ko so rezultati krvi popolnoma v redu. Na desni nogi imam tudi povečano bezgavko in to precej, pa še boleča postaja.
Lepo se zahvaljujem za odgovor.
Lep dan vsem, predvsem tistim, ki se borite.
antes
Pozdravljen!
Mi smo za našega očeta pridobili napotnico od njegovega osebnega zdravnika za Onkološki inštitut za patohistologijo – punkcija bezgavka in smo takoj naslednji dan že šli na punkcijo. Na punkcijo se ni potrebno naročiti, vse vzamejo, ki tisti dan pridejo. Punkcije na onkološkem opravljajo vsak dan v ambulanti št. 6 stavba D od 11 ure dalje.
Po pozitivnem izvidu punkcije smo se naročili v ambulanti za limfome in to kar po telefonu.
Dobro opravi!
Lep pozdrav!
Beti
Antes, seveda, pojdi čim prej v LJ na OI. Da čim prej ovržejo ali potrdijo sum in boš tako miren.
UPAM S TABO IN DRŽIM PESTI, DA NI LIMFOM! Če pa slučajno je, potem sem tukaj za vsa vprašanja, saj sem se tudi sama premagala visokomalignega ne-Hodgkina!
Drži se in pogumno naprej! In tako je, kot pravi Manči3 – vsak dan šteje!
Antes, samo napotnico v roke in jutri kar na Onko. Greš v novo stekleno stavbo D, kjer so ambulante in sprejemna okenca. Pri sprejemnemu okencu te bodo napotile gospe naprej do sestre, ki te bo razporedila naprej do zdravnikov. Nisem čisto ziher, če ima katera od limfomskih zdravnic ambulanto v petek, ampak zagotovo boš najkasneje nasledni teden že na vrsti. Morda pa te vseeno že jutri katera pogleda (na oddelku). Kar malo positnari sestri v sprejemni.
Če rabiš še kakšen nasvet, pomoč, kako hitro urediti kakšne zadeve, kje morda priharniti kaj časa, lahko pokličeš (031-643-122). V 3 letih sem že kar naštudirala, kako diha in funkcionira Onko.
Pozdrav,
hvala za vso podporo in nasvete. Žal moram povedati, da bom dobil napotnico šele po petnajstem avgustu, ker je moj osebni zdravnik na dopustu. Takoj, ko jo dobim, se podam tja v belo Ljubljano poiskat resnico , kakršnakoli bo, me bo osvobodila.
Zelo sem prijetno presenečen, da se lahko na tem forumu tako odkrito pogovarjamo in izmenjujemo kar nas teži. Še enkrat hvala za vse. Sporočim, ko bo kaj novega.
antes
Antes, drži se in skupaj s tabo držim pesti, da ni limfom. Če pa je, kot pravim… ni konec sveta in se da lepo pozdraviti! 🙂 🙂 To pa tudi nekaj šteje!
Pozdravček tebi in vsem tvojim!
pozdravljeni,
nocoj se že drugič oglašam. Dobil sem izvide kontrole v CE: povzetek – z ozirom na histološki izvid ingvinalne bezgavke dne. 7. 6. 2007 ni povsem izključena možnost neHodgkinovega limfoma, predvsem T celičnega. Potreben je nadaljni nadzor hematologa./ to je napisal prim. Lešničar, medtem , ko je spoštovana zdravnica, ki mi je tukaj odgovorila , opozorila na diagnoze, ki pa sledijo takole:
ingvinalna bezgavka, limfadenitis, limfadenektomija. Glede na histološko sliko gre pri bolniku verjetno za nekrotizantni limfadenitis, ki ga etiološko ni mogoče natančneje opredeliti. Diferencialno diagnostično pride v upoštev predvsem možnost sistemske avtoimunske bolezni ali okužbe ( lymphogranuloma venereum, tularemija, yersinia enterocolitica, manj verjetno možnost mačje praske>
Bo iz tega kaj bolj razvidno, bi lepo prosil, če mi dr.Tanja Južnič Šetina lahko še kako svetuje.
Lepa hvala
antes