Začaran krog
Pozdravljeni,
moj problem je sledeč. Stara sem skoraj 23 let in ob koncu OŠ so mi ugotovili cisto na jajčnikih (menstruacije namreč nisem imela po 4,5 mesecev), zaradi katere mi je genikologinja predpisala kt Diane, ki sem jih jemala toliko časa, dokler se niso začeli pojavljati stranski učinki (pogosti močni glavoboli). Zaradi glavobolov so mi kasneje predpisovali več različnih tablet (cilest, logest, yarina) in zaradi vseh različnih kt in nobenih drugih ukrepov, se mi je zdelo kot da me želijo čim hitreje odpraviti in naj se sama ukvarjam s tem. Ko sem nekaj časa spremljala glavobole, sem ugotovila da me glava boli natanko dva dni pred zadnjo kt in dva dni po začetku jemanja novega paketka. Po šestih letih jemanja tabletk in obupnih glavobolov sem za eno leto prekinila s kt in takrat se je moje stanje z glavoboli izboljšalo, vendar sem imela menstruacije dolge tudi po 14dni al pa je sploh nisem imela. Ginekolog mi je takrat predpisal cerazette, ki pa jih kasneje nisem jemala, saj se mi niso zdle primerne za mojo starost in pa mnenje, da je menstruacija naraven ciklus, do katerega mora priti. Ginekolog mi je nato po enem letu predpisal kt yasminelle, vendar so se glavoboli spet pojavili, več jih je tudi med samim jemanjem kt (npr. po štiri dni skupaj), danes se mi je zgodilo tudi to, da sem dobila menstruacijo, kljub temu da sem na sredini zavojčka kt, poleg tega se je pojavil tudi zelo močan glavobol, slabost, bolečina v trebuhu, sililo pa me je tudi na bruhanje. Naj povem, da sem imela v vsem tem času samo enega partnerja, po enoletnem premoru sem partnerja zamenjala. Kaj naj storim glede kt, saj mi genikolog nikoli ne prisluhne in vedno predpiše nove in nove kt? Moramo danes res imeti povsod veze, da nekdo ukrepa? Opazila sem tudi, da mi lasje dosti izpadajo, sem precej poraščena (povsod), vsako jutro imam zabuhle oči in največ maščobnih oblog imam okoli pasu ter na zgornjem delu hrbta, česar se na noben način ne morem znebiti, saj izlgleda kot bi se v meni zadrževala voda (visoka sem 173cm in težka 58kg). Ukvarjam se s športom. Torej, vrtim se v začaranem krogu; če jemljem kt imam grozne glavobole in nihanje razpoloženja, če pa jih ne jemljem, pa menstruacij sploh nimam ali pa jih imam predolgo. Zaradi glavobola sem šla tudi na slikanje glave in ščitnice, vendar niso ugotovili ničesar. Kaj bi storili vi na mojem mestu?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor!
Pomembno je, da se temeljito pogovorite z vašim ginekologom kakšna so vaša pričakovanja glede kontracepcije in urejenosti ciklusa ter težav, ki jih opažate ob jemanju tabletk. Seveda poskuša ginekolog najti za vas ustrezno tabletko, zato jih je že tolkio zamenjal. Med drugim vam je povsem pravilno in v izogib glavobolom predpisal Cerazette vendar ste do njih odklonilni ker ste po vašem zanje premladi. Naj povem, da ta vrsta tabletk ni le za “stare” ampak je primerna za vso reproduktivno dobo, kadar se pojavlajo določene zdravstvene težave.Res pa pri gestagenski tabletki menstruacija ne prihaja do minute natančno ampak z različnimi odstopanji, vseeno pa ni močna. Malo manj natančno urejena menstruacija pravzaprav ni problem. Problem se pojavi, ko ne uporabljate tabletk in je ciklus neurejen in dolgo krvavite. Po posvetu z vašim ginekologom lahko poskusite tudi tabletke s podaljšanim režimom jemanja, kjer je verjetnost pojava predmenstrualnega sindroma manjša( glavobol in nihanja razpoloženja)