Za Tajno!
Tudi pri moji mamici je podobno kot navajaš samo da ona včasih ko poje kaj čudnega, začne bruhat, kiselkasto. Ali si tudi ti?
Daj mi prosim malo več povej o dieti ki si jo imela in kako si si kak obrok naredila ker mi nimamo idej kaj jesti in kako pripraviti.
Drugače pa je vse to zaradi večih operacij črevesja in zaradi stresov ob njih.
Hvala za pomoč in nasvet.
Pozdravljena!
najprej sorry ker ti odgovarjam tako pozna, a šele sedaj sem pridirkala z dopusta in nisem mogla prej odgovoriti.
torej najprej prosim, da svoji mamici vtepeš v glavo, da se ne sme sekirati za nobeno stvar, pa naj bo še tako težko ali hudo. Naj sprejme stvari kot so, tudi bolezen in naj gleda na to s pozitivno stvarjo oziroma z optimizmom za ozdravitev, to je nujno.
Pa pojdiva k dieti: Iz mojega dietnega lista, ki sem ga dobila pri zdravniku ti bom napisala kaj je dovoljeno:
Torej dovoljene jedi so:
– juhe – sluzaste (riževa iz ovsenih kosmičev, zelenjavne brez zabele, posnete mesne in kostne juhe z dodatkom riža, zdroba ali testenin in pretlačena krompirjeva juha.
– povrtnina: korenje, cvetaa, špinaa, repa, koleraba (vse pretlačeno in zabeljeno z oljem, svežim malom ali s kislo smetano), krompir v obliki pireja ali kuhan v kosih.
– meso: teletina, piščanec, jagnjetina, morske ribe – meso naj bo zmleto in dušeno.
– močnate jedi: mlečne (pol vode in pol mleka) zdrob na mleku, riž, testenine, puding.
– pijače: mineralna voda – če ji paše a naj bo tista manj gazirana, vino bi jaz odsvetovaala ker pri meni je zviševal kislino, če jo pa želi piti naj redči jo z navadno vodo. Jaz osebno sem pila navadno vodo z dodatkom limone – vodo sem in še sedaj kupujem. Lahko pa pije tudi sok od pomaranč (stisniti pomarančo in ne soka iz tetrapakov), saj te naravne kisline nižujejo kislino v želodcu. Dobro je piti na tešče sveže stisnjen sok iz korenčka. V začetku je čudnega okusa, a se ga navadiš, sok iz rdeče pese
– kruh: prepečenec, ena do dva dni star kruh, jaz vedno kupujem polbeli kruh, nobenega kruha z zrnjem ali z dodatkom žitaric. Tudi prepečen tost je v redu. Od keksov pa je najbolje jesti navadne albert kekse od proizvajalca Kraš.
PREPOVEDANO JE JESTI:
začimbe, mastne juhe in ekstrate, torej te gotove juhe, razne konzerve, hašeje in golaže iz konzerv, skratka nič industrijske hrane ker so v njih koncentrati, nitrati in konzervansi. Ne jesti ostrih povrtnin kot je čebula, česen, por, prepovedane so žitarice v zrnih, prepovedane so panirane jedi, naj gleda da hrana in tudi pijača ne bo prehladna, prevroča naj bo nekje mlačna. Naj se izogiba pitju čajev in kave. Pri kavi je tako, da če jo fino matra ji itak ne bo pasalo.
Jaz osebno sem se držala teh osnovnih navodil in kombinirala svoj jedilnik iz dovoljenih jedi. za kosilo sem večkrat jedla samo krompir ali samo riž, če ni bilo možno jesti mleto meso je pač nisem jedla. Naj povem, da več kot eno leto nisem jedla nikakršne salate, zelja še danes ne jem ker mi povzroča težave – pa ne misli, kako mi diši. Naj se izogiba tudi fižolu, grahu, stročnicam, in vloženi zelenjavi. nič vloženih paprik, nič vloženih kumar, ne pese…. v kolikor želi jesti papriko naj jo kupi in si jo skuha. v začetku sem jaz jedla vso zelenjavo kuhano in tudi pretlačeno, da je bolani želodec imel čim manj dela s prebavljanjem oziroma drobljenjem te hrane. Jogur naj poje, če ji paše, meni osebno ni pasal, Kakšen košček nemastnega sira lahko poje. Od začimb sem uporabljala samo sol in nobenih drugih začimb, ne popra, ne origane, ne ingverja…in tudi vegete ne. Okus jedi je malo drugačen, meni osebno bolj všeč naraven okus jedi – in zelo se navadiš teh okusov. Mimogrede tudi paradižnika nisem jedla. Orehova in makova potica je strogo prepovedana!
Lahko poje kakšen sladoled – naj liže ga počasi, puding, kakšno kremno rezino – drugih tortic pa se naj izogiba zaradi težkih krem iz masla in margarine..Pravtako nisem uživala nobenih jajc – ne kuhanih in tudi pečenih ne.
No ja sliši se malo strogo, a se daa kombinirati le malce poglobiti se je treba v to. Ko sem dobila od zdravnika jedilni list sem tudi jaz rekla, da potem je bolje da jem samo zrak, potem pa sem se poglobila in je šlo. predvsem se od začetka uživala le eno vrsto hrane, da sem tako lažje spoznala, katera hrana povzroča mi težave in jo tako izločila iz prehranjevanja. Mogoče je dobro, da si na listek napiše kaj ji ustreza in kaj ji ne ustreza oziroma kaj ji povzroča težave. V takšnih primerih naj poje kakšen Rutacid (zgrizeš ga) in bo kmalu začutila olajšanje.
Saj bo šlo in želim vam ačimprejšno ozdravitev in zmanjšanje težav. če rabite še kakšen nasvet sem vama na voljo.
P.S.: če bi imela slučajno težave zaradi žolča je najboljši pokazatelj teh težav jajce. Če potem ko poje jajce ji postane slabo ali celo bruha potem ima težave z žolčem in ne z želodcem. Vendar v primeru težav z žolčem običajno ni napihnjenosti.
Vsekakor pa svetujem, da gre k zdravniku oziroma na gastroskopijo. pa srečno!
Tajna