Za PIJO
Pozdrav Tara!
Jaaaaaaaa, danes je teden od kar ne kadim. Super se počutim in cigareti mi sploh ne “pašejo”. Vem, da mi bodo, po vsej verjetnosti, čez par dni ponovno “pasali”, ampak močno upam, da bom dala tudi to čez. Tu nastane moj novi problem. Moja teža. Že približno 10 let držim konstantno težo (včasih sem imela kar probleme s težo) in čeprav pazim, da ne bi kompenzirala cigaret s hrano sem se vseeno zredila za 1 kg. In zdaj se strašansko bojim, da ne bi šlo naprej!
Lp
Pia
Na začetku se boš vsekakor zredila, vendar gre čez čas to dol, ko se telo navadi. Kar se pa tiče, da se ti ne bo čez čas več luštalo cigaret, pa mislim da se ti bo še vedno, vsaj če si bila strastna kadilka. Vem, ker svakinja po 5 letih še vedno včasih sanja cigarete in točno ve, če bi kakega pokadila bi bilo konec, moja mati pa je po 15 letih začela nazaj kadit. To je odvisnost, ki te spremlja celo življenje, tako kot alkoholike. No sej so izjeme, mislim bolj na tiste, ki pokadijo po dve tri škatle cigaret na dan.
Pa še moja izkušnja, enkrat sem nehala kadit, vendar sem na žalost po treh mesecih, ko sem smatrala da sem že odvajena kajenja začela nazaj kadit in to čisto brez veze. Majo prav, ko pravijo, da je najtežje prve tri dni, pa da pride kriza po 3 mesecih, po enem letu… Škoda, da sem mislila, da sem jaz bolj pametna, in da mi en cigaret ne bo škodil. Od takrat se nikakor ne morem pripraviti, da bi spet nehala. Zredila pa sem se 7 kg.
Ne popusti Pia. Če si zdržala en teden, boš do konca. Saj sem ti že prej napisala, da krize so in krize bodo. Ampak ne bodo nič hujše od tistih, ki si jih že dala skoz in to prve tri dni. Vse bodo enake. In če si zdržala tiste, boš tudi one, ki prihajajo. Glede teže pa, morda boš na začetku res dobila kakšen kilogram, vendar pa bodo tudi odšli, ko se ti telo navadi na nov režim. Seveda pa moraš sama vedeti, da se moraš prehranjevati tako kot doslej, in da cigarete pač ne smeš nadomestiti s slakarijami in hambugerji. Prepričana sem, da ti bo uspelo.
Lep dan ti želim.
Lena
Ne glede na to, da isto ješ se boš malo zredila, razlika je le v tem, da se boš malo, ker če začneš več jest pa se zrediš lahko ogromno. Vem, ker je sodelovka zelo pazila pri hrani, ko je nehala kadit in je vedla, da se bo zredila, pa ni nič pomagalo, oziroma je samo tolko, da se ni pretirano zredila. Sam je potem to šlo dol. Sam mislim da do tvojega dopusta vseeno ne bo šlo. Sam upam, da ne boš zdej obupala, ker teden dni nekajenja je le teden dni, in res bi bilo škoda, da sedaj nehaš, samo zaradi tega, ker greš na dopust in bo bila kaka kila več. Pomisli na drugo poletje, ko boš svobodna cigaret in kile bodo spet na svojem mestu.
Čestitam Pia. Kje so časi, ko sem jaz šla na poročno potovanje? Ma figo, nisem šla nikamor, zato je bilo čisto vseeno, če sem debela ali ne.
No, do tačas se sigurno ne boš preveč zredila, pa tudi če se boš, na poročnem potovanju sigurno tvoj najdražji ne bo imel časa opaziti tisto malenkost več, ker bosta okupirana z lepšimi stvarmi in po vsej verjetnosti boš prav zato kakšen gramček tam celo izgubila. Pitje vode pa ful pomaga. Kar nalivaj se, kolikor moreš. Bo manj prostora za papico. Držim ti pesti!
Lena
O hvala Lena. Saj moj možiček je edini, ki trdi da pretiravam. Nisem povedala, da je iz uvidevnosti nehal kaditi tudi on in sedaj drug drugega spodbujava. Sam se je zredil za 2,5 kg, kar pa je pri njemu dobrodošlo, ker je zelo zelo suh. Ravnokar sem spila 1 liter vode in upam, da bo to malo utišalo lakoto v želodčku.
Lp
Pia
Pia, čestitke obema (za prenehanje kajenja, ter seveda za poroko). Jaz sem nehal kaditi po 18 letih, sedaj ne kadim malo manj kot 4 leta in ti moram povedati, da se počutim odlično. Glede na to, da sem kadil po 2 do 3 škatle na dan, sem v bistvu ponosen na to, da mi je uspelo nehati. Sicer rabiš včasih malo volje in trme, da ne prižgeš (ma, kako diši, jo kar voham), vender vedno spelje. Sicer nisem še rekel, da sem NEHAL kaditi, ampak od zadnje nisem prižgal še nobene 🙂
Kar se hrane tiče, po prvem mesecu sem se zjutraj zbujal lačen kot vol. Prej 15 let nisem vedel, kaj je to zajtrk, sedaj pa hudimanovo dobro vem kaj je. Zjutraj se najem do sitega, potem kosilo, zvečer pa pazim, da se ne “nabašem” po sedmi uri pa sploh ne. S kilami je pa tako: v prvem letu sem se zredil za 10kg, po tistem sem padel nazaj (iz 98kg) na 95, pa pozimi spet malo gor, pa poleti malo več dol, pa spet pozimi malo gor (93), v soboto sem se pa tehtal in sem imel še 89 kg. Kot kaže, po parih letih prideš v tisto “kilažo”, kot si jo imel (približno) preden si začel kaditi.
Torej Pia, zdrži brez cigarete, kile pa malo gor, malo dol pa bo :))
Pa lep dan še naprej!
Pija, ti kar pij dosti vode, to je zdravo, ampak vseeno ne pretiravat s tem…
Ce pijes prevec vode se zna zgodit, da izgubis prevec soli, kar lahko privede do prevelike izgube soli… Ce bos pila res ogromno vode, si nabavi tablete soli, ki ti bojo nadomestile manjkajočo sol v telesu.
Pa še nekaj…. Zagotovo nič ne pomaga tako zelo, kot šport. Za lepo postavo (verjetno je najpomembnejša rit pa noge;) ) pa je najboljše plavanje ali pa počasen tek… Če boš tekla moraš res počasi, ker če boš hitro (če se ti dvigne pulz nad 150 udarcev na minuto), boš kurila ATP, to je zelo dobro človeško gorivo, ki ga telo rabi ob večjih naporih. Če ni takega naprezanja, topi maščobo, ker ima dovolj časa za to. Torej svetujem ti plavanje ali počasen tek… ampak mislim, da je plavanje bolše. In boš videla, ko se boš začela ukvarjati s športom (pa tudi če le malo), bo želja po cigareti kar nekako izginila, postava bo pa čedalje boljša.
Vsekakor pa vama čestitam k poroki in dobri odločitvi, da prenehata kaditi. To bo tudi utrdilo vajin karakter.
zdaj bo pa bolje da končam, ker se znam razpričat do onemoglosti in to verjetno ne bi blo ravno dobrodošlo:)
Pa vso sreco!:)))