za Petro in ostale -“NAGAJIVI” SIN
Lepo pozdravljeni
Ali mogoče kdo izmed vas ve za kakšno srečanje staršev kot delavnice kjer se lahko pogovarjajo, izmenjujejo izkušnje in si pridobijo znanje, ideje in načine kako uspešno preusmeriti posamezna nesprejemljiva vedenja v sprejemljiva ali po domače-otrok star 8 let je nagajiv, ne posluša navodil in jih ne izpolnjuje, odgovarja, celo renči, ga ne spraviš spat…..
v knjigah je veliko teorije, ki se težko prenašajo v realnost
Ne mislim šolo za starše ali srečanja s socialno delavko, mogoče obstaja še kaj
OTROK JE NA VSEH PODROČJIH V ŠOLI IZREDNO NAPREDOVAL KAR JE NEKAJ NAJLEPŠEGA, IMA PA POREDNE ROŽIČKE PA TRENUTNO NOBENA ŽAVBA NE POMAGA
Tiffany,
pogosto je teorija eno, praksa pa drugo, kaj ne?
Obstaja kar nekaj knjig o vzgojnih pristop, ampak kako pa jih uresničiti, pa je popolnoma drugo vprašanje.
Najprej je osnova določitev meja – tudi pri staršu. Kaj v bistvo želimo in na kakšne način bo otrok najbolje sodeloval z nami.
Kaj pa Juul Jesper in http://www.familylab.si/sl/index.cp2 ?
Vzgoja otrok zahteva veliko ljubezni, ustvarjalnosti, vztrajnosti in trdnosti, da znamo postaviti jasne, ne preozke in ne preširoke meje v posameznem razvojnem obdobju.
Žal nas tega nikoli nihče ne uči.
Tako, kot čutite sami je najboljša pot, da poiščemo druge starše in skupaj z njimi iščemo primerne vzgojne pristope. To je najbolj učinkovit način učenja vzgoje otrok.
Knjiga je sicer lahko izhodišče, nikoli pa ne more nadomestiti »žive izkušnje«.
Kako poiskati primerno skupino.
To, kar jaz poznam, je šola za starše, ki jo vodi gospa Adela Kelhar na Svetovalnem centru za otroke mladostnike in starše v Mariboru.
Ne vem ali že imate izkušnjo s šolo za starše, pa niste bili preveč zadovoljni ali kaj je razlog, da se ne želite vključiti v to skupino.
Tudi ne želite pogovora s socialno delavko. Mogoče je vaš odpor v tem, da vodijo razgovore ljudje, ki so se usposabljali za delo na področju vzgoje, pa si želite vključiti se v skupino, ki je ne vodi strokovnjak.
Nekoč sem na tem forumu že predlagala, da je v tem primeru najboljša pot (če si res želite izmenjave izkušenj samo straši med seboj, brez prisotnosti nekoga iz stroke), da nekdo prevzame iniciativo.
Preprosto naredite »razpis«: vsakdo, ki si želi tovrstnega pogovora, izmenjave izkušnje … – dobimo se takrat in tam. Potem pojdite, zagotovo se vam bodo pridružili še nekateri. Mogoče na začetku le eni starši, zagotovo pa kasneje mnogi drugi, kajti tovrstnih težav in težavic ni malo.
Francka
Imam izkušnjo, ko smo se srečali 3 starši otrok s hiperkinetično motnjo v razvoju. Otroci so bili različno stari: od srednje do osnovne šole, tako da so bile težave težko primerljive. Saj smo se pogovarjali, vendar meni to ni bilo to. Nikoli več se nismo srečali oz. kontaktirali.
Po mojem mnenju je najbolje, da tako skupino staršev vodi strokovnjak, ki vodi razgovor in debato o temi, ki zanima večino udeležencev. Pa še tam bodo problemi, saj nekateri starši težko govorijo o svojih zadevah, tako da se nazadnje oglašajo vedno le eni in isti.