Za naju gre
Z partnerjem sva v zrelih letih kot se temu reče. To pomeni da so otroci odrasli, midva zaposlena, imava še žive starše…V letih sobivanja in skupnega partnerskega življenja sva imela tudi težke preizkušnje. Težave sem večinoma imela jaz, posledično tudi partner, saj ni lahko biti ob človeku, ki je pogosto bolan in zaskrbljen. Mož mi je VEDNO pomagal, se potrudil. Zelo. Hvaležna sem mu. Brez njega ne vem kako bi.
Situacija je sedaj obratna. Težave ima on. Pomagam mu, a pogosto se počutim nemočna.Prvič zato, ker niti ne vem več kako naj mu pomagam in drugič zato, ker nekatere oblike pomoči, za katere mislim da bi mu pomagale, odklanja. Seveda spoštujem njegovo voljo, kljub temu mi je zal da ne poskusi vse kar je možno.
Prosim kakšno vašo razmišljanje, izkušnjo.
Najbrž se boš morala popolnoma posvetiti takšni pomoči, kot jo tvoj partner sprejema, in gledati na to optimistično. Poskusi se obdati z nečim, kar ti bo vzbujalo optimizem, ali so to kakšne vesele prijateljice, pozitivne knjige ali filmi, mogoče joga? in črpaj svoje moči iz narave. Čeprav je zima, je idealno za sprehode, kjer se lahko sprostiš, razmisliš, zaplešeš ali zapoješ. Potem se vrneš bolj sproščena in to je to. Biti optimistično zraven je velika pomoč, ki je nihče ne odkloni in v resnici pomaga.
Morda pa boš njegove težave razložila na primernem forumu in mu dala prebrat odgovore, saj človek nikoli ne ve vsega.
lp
Ob situacijah, ko začutim nemoč, jezo, razočaranje zaradi česa, kar je naredil nekdo drug, pomislim, ej, to je učna situacija, morda se tudi drugi tako počutijo, ko jaz naredim kaj takega, to si moram zapomniti, da naslednjič ne bom tega počela. Morda je res videti, da možu ne moreš pomagati, toda pomisli, si ti v času tvoje najhujše stiske, ko se je mož trudil pomagati ti, že čutila tisto hvaležnost, kot jo čutiš sedaj ali si bila takrat preveč zaposlena s svojimi težavami? Morda je tudi mož takrat čutil nemoč, čeprav se je trudil nuditi pomoč, na koncu pa sta se oba bolje počutila, prav zaradi truda. Torej ne obupaj, še naprej se trudi. Lahko ga tudi vprašaš, kako. Če ni odgovora, potem poskušaj na različne načine, če vidiš da eden sam ne deluje. Ti poskusi vse, kar je možno, samo to lahko storiš. Kaj bo storil mož, ne moreš vplivati, ker to je odvisno od njega samega. Ko bo kriza minila, bosta oba čutila, da sta se potrudila in sta s skupnimi močmi razrešila probleme.