za medvedka Pu-ja
Saj vem, da si na take in podobne prošnje odgovarjala že tisočič, pa te vseeno prosim še enkrat:
1) ali je servietna tehnika možna tudi na blago? Kako se to potem pere? Imam namreč čisto novo majico – bombažno, ki je (bila) zelo lepa in tudi ne prav poceni, zdaj je pa na levi strani nad prsmi grd črn flekec (raje ne sprašujte kako in zakaj) dolg približno 1 cm in širine 2 mm – kot malo razmazan poteg s flomastrom. Mislila sem, da bi morda s kakšno servietno rožico to nekako prekrila
2) na zgornji podest smo preselili staro, zdelano, a še uporabno omarico za čevlje. Ali se da to delat tudi na les in kako – če lahko malo opišeš postopek. Ali bi lahko to delala tudi 8 – letnica (kot nekakšna zaposlitev med počitnicami)?
Hvala, res, za odgovore in lep dan še naprej! Mina
Nisem medi Pu, pa bom vseeno poskušala odgovoriti.
Torej servietna tehnika se dela na blago, vendar s posebnim “medijem”, ki je namenjen lepljenju na tekstil. Ni dober isti kot za ostale podlage.
Vendar previdno – natančno sledi navodilom ki jih dobiš zraven in niti slučajno ne prehitevaj stvari – sama sem enkrat malo prekmalu šla polikat in je šla majčka adijo. Na koncu z likalnikom fiksiraš slikico in potem lahko majčko pereš v pralnem stroju.
Servietna tehnika je zelo primerna za les – pazi le na barve – če je les temen moraš nanj lepiti motiv svetlih barv in obratno. Primerno za osemletnico – gotovo. Če je le dovolj natančna. Saj nima kaj uničiti – če ji ne bo šlo enostavno potegne servietek dol in očisti omaro.
Sama tehnika izgleda takole: z lepilom (to je t.i. medij) namažeš podlago – v velikost (približno) slikice. še prej iz servietka izežeš željeni motiv in ga razslojiš – uporaben je samo zgornji sloj, ostala dva zavrži. Previdno položi izdelan motiv na predhodno namazano površino – in čezenj spet nanesi medij. Predvsem to drugo moraš opraviti z “lahko roko” saj se servitek hitro raztrga če preveč grobo potegneš čezenj. V bistvu je potrebne nekaj vaje. Svetujem ti, da se odpraviš v eno takšno “hobi prodajalno” tam ti bodo (če so dovolj prijazni) vse natančno razložili – morda celo pokazali.
Upam da sem ti vsaj malo pomagala.
Za blago ti predlagam barve fun&fancy Tex. So podobne barvam za na steklo, sliko lahko narišeš na folijo in jo potem odlepiš in zalikaš na majico (prednost je v tem, da če se ti slika ponesreči, jo zavržeš).
Jaz sem na tak način lepila metulje na majice in jih tako popestrila, sinu pa sem prekrila luknjo na hlačah (narisala sem avto, kaj pa drugega 🙂 in jih že parkrat oprala (samo na 40˙C)
lp Zoja