Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Za Karmen M. – alergije

Za Karmen M. – alergije

Zdravo Karmen!

Razmišljala sem že, kako naj pridem v stik s tabo in sem prav vesela, da si se oglasila. Tudi mi se namreč ubadamo z alergijo (atopični dermatitis) pri naši Nadji, ki je zdaj stara 23 mesecev, alergijo pa ima že tako rekoč od rojstva. V aprilu pričakujemo še enega dojenčka in že zdaj me skrbi kaj bo, saj ima Nadja zelo omejen izbor hrane, tako da zanjo kuhamo posebej in če bo drugi otrok alergičen na drugo hrano kot Nadja res ne vem, kako bomo zmogli. Vi ste avgusta menda dobili tretjega otroka in zanima me, če ima tudi podobne težave, ali pa ste imeli tokrat več sreče?

Alergeni, ki Nadji povzročajo težave: pršica, jajca, mleko, mačja dlaka, soja, krompir, banane, jabolka (v tem vrstnem redu po višini IgE) in še mnogi drugi za katere testi niso bili narejeni, Nadja pa nanje močno reagira: agrumi, borovnice, korenje… Na srečo lahko je vsaj pšenico in riž, od sadja je le hruške, grozdje in češnje, od zelenjave le cvetačo, od mesa pa zajčka in purana. Uvajanje hrane nam gre strašno počasi, saj ima zaradi pršice, ki se ji ne da popolnoma izogniti (kljub velikim naporom), skoraj ves čas izpuščaje, in nikoli ne moremo biti povsem prepričani ali je razlog pršica ali hrana, ki jo trenutno uvajamo. Zato sem bila povsem impresionirana nad tvojimi recepti in vsebujejo ogromno različnih vrst živil…

Tvoji recepti so tudi nam v veliko pomoč. Nadja npr. obožuje palačinke in rižev narastek. Za rojstni dan bi ji rada spekla torto, pa nimam recepta za biskvitno testo… Imaš kakšen nasvet ali namig?

Nadjina najljubša sladica pa je zavitek iz hrušk (dokler ji niso ugotovili alergije na jabolko je bil to seveda jabolčni zavitek), saj za vlečeno testo ne potrebuješ ne jajc, ne mleka (le sam ga moraš pripraviti, saj kupljeno vlečeno testo v vseh meni znanih različicah vsebuje jajca). Tudi drobtine sama zmeljem iz doma pečenega in posušenega kruha. Sicer pa je priprava dokaj enostavna in zavitek je tudi primeren za zamrzovanje, tako da z eno peko lahko rešim problem popoldanskih malic za kar nekaj časa. Toplo priporočam.

Nadjo za zdaj še varuje tašča, tako da ni težav z vrtcem. Me pa zelo skrbi, kaj bo jeseni, ko bo šla v vrtec, saj tam pač ne izvajajo ukrepov proti pršicam…

Naj bo za zdaj dovolj, upam, da se še slišiva. Lep pozdrav!

Draga Maja L.,
zelo sem vesela, da si se oglasila in napisala svoje izkušnje.

Naša Naja je za zadnji rojstni dan dobila eno torto, narejeno iz Celiax moke, jajčnega nadomestka, kvasa in riževega mleka ter pobarvana z barvili iz ribezove marmelade in eno torto, narejeno iz prosene kaše in sadja (za v vrtec). Prva torta je bila videti fantastična, lepa pikapolonica, toda žal je bilo pecivo trdo, nadev pa samo marmeladen in je razen Naje noben otrok ni hotel jesti. No, Naja si je grozno želela torto pikapolonico, ki bi jo lahko tudi ona jedla in jo je tudi dobila in tudi rada jedla. No druga torta pa pravzaprav ni bila nič posebnega, navaden prosen narastek s prekuhanim sadjem, spečen v tortnem modelu in okrašena s riževimi piškotki v obliki nasmejanih obrazov (lasje in usta iz posušenih marelic, očke iz rozin, prilepljene z javorjevim sirupom) in od nje ni ostala niti drobtinica, tako so jo vsi otroci pojedli in se še stepli za piškote, he, he.

Jaka zaenkrat še ne kaže znakov alergij. Malce preventivno pazim, da ne uživam preveč mleka in mlečnih izdelkov ter jajc (po pravici povedano sem se jih tudi odvadila jesti in mi ne pašejo). No, pa pediater ga na njegovo lastno pobudo še ni cepil, ker pravi, da glede na genetsko predhodnico prejšnih dveh otrok ne bi še drezal v otrokov imunski sistem, meni pa je bilo tako tudi prav.

Če želiš še o čem posebej poklepetati, me vsekakor lahko kontaktiraš na moj elektronski naslov, saj se dopisujem ali po telefonu slišim še z kar nekaj drugimi mamicami alergičnih otrok. Hja, lahko bi že ustanovile društvo, he, he,. Če bi le jaz imela kaj časa zato, toda trenutno me družina in slovenske skupine za podporo in pomoč pri dojenju La Leche League International še preveč zaposlujejo.

New Report

Close