ZA FRFRO
..uf…mina …zdele si me pa najdla, hehe…tele detelje so pa trd oreh.
Poznam navadno ( travniško deteljo ) , ki cveti rdeče …poglej, če ti kaj pomaga, njeno latinsko ime je trifolium protense….čaj se uporablja za kronični kašelj, naduho, beli tok in neredno menstruacijo. Zelo dobra naj bi bila tudi krema iz nje, pravijo , da ena najboljših….za zastarele tvore, ranjene in razpokane ustnice in prsne bradavice…
..potem je tu medena detelja , z zlatorumenimi cvetovi , v kakšni knjigi jo boš našla tudi pod imenom Rabozel…( lat.melitotus officinalis ). Zanjo je značilno, da se notranje ne obnese kaj prida, je pa odlična za obliže in obkladke ( pri revmatičnih oteklinah v členkih, oteklih bezgavkah..rabi se tudi za bule, gnojne tvore … namesto obliža lahko uporabiš tudi ovitek, ki mu dodaš še kamilico, lanenega semena in ovsene kaše……to je to..
…potem je tu Triplat ( grško seno ), ki prav tako spada med detelje…tukaj je znano seme, ki je dobro zdravilo za pljuča…
..kisla ali zajčja deteljica..cveti belo in cveti imajo rdeče žilice..
..in sedaj ..tvoja rdeča detelja….predlani sem jo videla cveteti, odtrgala sem jo z namenom , da pogledam, kaj to je…in pozabila nanjo. Ampak ..obstaja, izredno močne rdeče barve je, zelo lepa na pogled. Sedaj , ko si me spomnila nanjo, tudi vem , kje raste in drugo leto jo sigurno naberem in direkt do magistra Kukmana grem z njo.
Vse sem danes pregledala, ampak nikjer je nisem zasledila. Obljubim, da bom poskušala kaj najti …do takrat pa….sory…