Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Yaz tabletke

Yaz tabletke

Spoštovani, prosim vas za nasvet.

Zanima me, ali kontracepcijske tablete Yaz lahko mogoče kaj vplivajo, da ženska težje pridobi mišično maso, saj piše, da tablete v telesu zmanjšujejo učinek moških hormonov
(androgenov).
Ker je v mojem športu zalo pomembno, da imam mišično maso, me sedaj skrbi da bi te tablete, preprečevale to.
Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Seveda je možno. V teoriji bi morala vsa kontracepcija oteževati pridobivanje mišične mase, saj se hormoni iz kontraceptivov vežejo na androgene raceptorje in tako preprečujejo vezavo testosterona in tako pridobivanje mišične mase. To pojasni neučinkovit trud številnih žensk, ki se dalj časa intenzivno trudijo z najrazličnejšimi treningi, rezultatov v smislu pridobivanja mišične mase pa ni in ni.
moram pa po drugi strani povedati, da v praksi vendarle ni tako črno belo. So ženske pri katerih to dejansko drži, po drugi strani pa so tudi ženske, ki še vedno nemoteno pridobivajo mišično maso. Malce je odvisno tudi od same uporabljene kontracepcije. Za yaz lahko rečem, da je takšnih primerov, kjer bi se ženske pritoževala zaradi težav s pridobivanjem mišične mase bolj malo. Je pa tudi res, da so te tabletke relativno novejše in ne tako pogosto uporabljane kot nekatere starejše.

Torej načeloma ta možnost seveda obstaja, vendar pa je od primera do primera različno, tako da se ne da nič napovedati in je potrebno zgolj poizkusiti.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close