Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Yaz in migrena z auro

Yaz in migrena z auro

Pozdravljeni,

stara sem 20 let, tablete Yaz jemljem od marca lani. Par let nazaj sem prvič imela zelo kratko migreno z auro (ki je minila po kratkem počitku v temnem prostoru) – to je bilo tudi zadnjič pred jemanjem tabletk. Ko me je ginekologinja vprašala glede zdravstvenih težav, tega nisem omenjala (oz. se takrat na to čisto iskreno nisem niti spomnila). Odkar jemljem tabletke pa se mi je migrena z auro pojavila štirikrat – dvakrat letos januarja ter dvakrat ta mesec (nazadnje celo dva dni zapored, drugič je bil najhujši glavobol do sedaj, ampak je minil, ko sem uspela zaspati – ko sem se zbudila, sem bila čisto v redu). Drugih težav z zdravjem nimam.

No, sedaj pa sem malo raziskovala na internetu in so me seveda šokirala moja odkritja. Takšnim, ki prej trpijo za migreno z auro, naj niti ne bi predpisovali KT z estrogenom. Ne vem, če sem takrat ravno spadala med tiste, ki “trpijo” za tem, glede na to, da sem to doživela le enkrat? Prav tako pa me zanima, ali je glede na ponavljanje migren v času jemanja priporočljivo tabletke menjati oz. celo popolnoma nehati z jemanjem? Na internetu sem seveda prebrala ogromno stvari o povečani možnosti možganske kapi, kar me je sploh prizadelo (babica je v mladosti trpela za migrenami, kasneje je zbolela še za sladkorno bolezijo, umrla pa je par mesecev po možganski kapi …). Sedaj sem res v hudi dilemi, fant je prav tako v skrbeh zaradi vsega, kar sem mu povedala, ker pa sem trenutno v tujini, ne morem do svoje ginekologinje… Zato se zaenkrat obračam na vas.

Lp

Aha, in še – kakšne opcije glede kontracepcije mi še ostanejo, če se izkaže, da KT zame niso primerne? Kolikor sem brala, maternični vložek odpade. Ali v tem pogledu Nuvaring pade v isti koš poleg tabletk? Zadnja možnost, ki mi ne diši najbolj, so seveda kondomi, me pa zanimajo kakšne ugodnejše rešitve…

Kombinirane kontracepcijske tabletke so v primeri migren z avro kontraindicirane. Najbolj varna zaščita za vas, je res kondom. Naslednji po varnosti je navaden maternični vložek. Uporabljate pa lahko tudi progesteronske kontracepcijske tabletke (Cerazette) in maternični vložek z levonorgestrelom ( Mirena). Svetujem, da takoj prenehate z jemanje Yaz-a.

Spoštovani,

Ali se te tbl cerazzete lahko jemljejo pri migreni z avro? So drugačne od navadnih kt? Prej sem jemala Yarino in bi zdaj želela spet jemati kt.
Hvala in lp

Lahko, vendar je vseeno potrebna previdnost.

New Report

Close