Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija wegenerjeva bolezen

wegenerjeva bolezen

Pozdravljeni,
Diagnosticirali so mi Wegenerjevo granulomatozo, lokalizirano imam na gornja dihala – nos, ki je zaradi tega posledično sedlaste oblike.
Zdravim se z Medrolom in Metotrexatom, ki sta vnetje zaustavila.
Zanima me:
1. Vem da v tujini izvajajo operacije nosu po tej bolezni, v SLoveniji ne. Kako izvsti to? Ali to organizira moj zdravnik ko bo čas za to ? (2 leti remisije) Kako je s plačilom operacije?
2. Moj pretin ima zaradi bolezni luknjo. Ali lahko s prehrano, pršili ipd. kako pomagam samoceljenju? Brala sem namreč, da se lahko zaceli tudi sam v nekaterih primerih.
3. Kakšno je vaše mnenje glede hirolonskega polnila v moji situaciji? Eden izmed ORL plastikov mi je namreč predlagal to varijanto, pa me je strah, da stanja ne poslabšam. Trenuten izgled pa me zelo
obremenjuje.
4. Kopam se v magnezijevem sulfatu – epsom sol. Ali bi mi obloge te kopeli na nosu lahko pomagale krepiti celice ali lahko stanje poslabšajo?

Hvala za odgovore vnaprej,
T.

Spoštovani,

operativna korekcija deformacije nosu je rinoplastika – te se v Sloveniji izvajajo. Sicer ni veliko primerov korekcij sedlastega nosu.

1. V tujino greste lahko kadarkoli. Če želite povračilo stroškov s strani ZZZS, mora konzilij treh ORL specialistov ugotoviti, da tovrstna operacija v Sloveniji ni možna. Več informacij lahko dobite na ZZZS.
2. Vnetje je v vašem primeru uničilo hrustanec, celjenje je pri vaši bolezni slabše in ni pričakovati, da bi se luknja zaprla.
3. Injiciranje hialuronske kisline lahko malo popravi konture nosu – predvsem manjše nepravilnosti, vdrtinice itd. Primerno je predvsem za dodatne popravke po že narejeni operaciji. Poleg tega je učinek omejen – do cca 6 mesecev, nato se postopek ponovi. Cena polnila (hialuronske k.) je visoka.
4. Obloge soli kože ne bodo nič izboljšale, prav tako ne hrustanca. Antiseptični učinek na sluznico pa je lahko ugoden za preprečevanje bakterijskih okužb.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala vam za odgovor.

Pozdravljeni,

Zanima me še le, ali lahko trenutno vreme- mraz še poslabša granulomatozno vnetje v nosu ali nima vpliva? Isto me zanima npr. za savno?

Hvala in lep pozdrav,

T.

Verjetno ne.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close