Vzroki
Jaz bi pa prosil,če mi lahko naštejete nekaj vzrokov depresije.Zadnje čase se nekaj čudnega dogaja z mano in vse bolj se mi zdi,da se me loteva depresija.Ne te najpogostejše vzroke kot so izguba bližnjega,ločitev od ljubljene osebe,….Pred leti sem imel težave s ščitnico,morda je to lahko vzrok?Predvsem ti organski vzroki me zanimajo.
Sopoštovani David,
depresivnio simptomi:pomanjkanje volje,nerazpoloženje, tesnoba, izguba interesov so lahko spremljenvalni pojavi številnih telesnih bolezni: nevroloških, kot jer multipla skleroza ,Parkinsonova bolezen,Alzheimerjeva bolezen ,infekcijskih kot je infekcijska mononukleoza,sistematizirani lupus ,pri endokrinih motnjah, kot so motnje delovanja ščitnice,nadledvične žleze,v poporodni dobi,pri odpovedi ledvic,porfiriji,genetskih animalijah kot Klinefelterjev sindrom,ob pomanjkanju vitaminov B skupine AIDSu …..
V osnovi gre pri depresiji za motnjo v funkcioniranju serotoninskega sistema,pomanjkanje ali neučinkovitost serotonina ki je posrednik povezave med živčnimi celicami čustvenega področja.Zakaj pride do motnje,kadar depresija nastopi samostojno, brez drugih bolezni, še ni enoznačno ugotovljeno.,precejšnjo vlogo ima glede na statistične študije tudi genetika.
Če ste imeli težave s ščitnico, so depresivni pojavi možni še po dobi,ko se delovanje ščitnice normalizira.