Vzpenjalka – prosim nasvet
Tudi jaz že komaj čakam pomlad in sonček in boj toplo vreme!
Na terasi imam grdo steno/pregrado, cca 2 m visoko, 1,5m široko, ki bi jo rada zakrila z rastlinjem. Torej, kakšna čimhitreje rastoča vzpenjalka – a v koritu na terasi prezimijo trajnice ali pridejo v poštev samo enoletnice? Stena je nekako od poldneva dalje do večera izpostavljena soncu.
A ima kdo kakšen nasvet?
LP, M.
Zelo hitro ozeleni pergolo enoletni slak. Meni je v lanskem poletju ker prestal sušo in vročino, čeprav je bil ob najhujši vročini kot poparjen. zraste pa krepko šez višino 2 metrov, zato ga jaz kar postrižem. Mene samo moti, ker je na spodnjem koncu bolj slabo obraščeno, zgoraj je pa toliko listja, da ne veš kam bi z njim. Seme lahko kupiš v vrečkah in sama posadiš, ko je bolj toplo
Dobro se odnese tudi Thunbergija. Je enoletnica. Zraste do višine cca 2 metra. Imajo jih v rumeni in beli barvi. Sama sem lani kupila eno sadiko in mi je lepo obrasla pergolo veliko cca 1.5 x 2 m. Je pa ni popolnoma skrila. Enkrat sem sama vzgajala sadiko iz semena, vendar je preveč dela (že februarja). Drugič sem sadiko kar kupila.
Uporaben je tudi laški fižol. Vendar moraš posaditi več semeni.
Kot trajnica je prav dobra divja vinska trta, poleti lepo zelena, proti koncu jeseni pa lepo v jesenskih barvah. Moje so že dve leti v posodah izpostavljene zimi. Se kar hvaležno obnašajo. Na prostem v zemlji se zelo hitro razraščajo, jaz sem potaknjence dobila na njivi, ki so jo zorali. Rada bi iz nje vzgojila obliko bonsaja. Upam, da mi bo uselo.Čudovit bonsaj sem videla na Primorskem pri gospe, ki jih vzgaja. V začetku meseca je bila v oddaji Na vrtu. Lep pozdrav Mica