Najdi forum

VZGOJA OTROKA IN TRAVME

Spoštovani!

Že nekaj časa si z možem razbijava glavo z vprašanjem o “disciplini” otroka. Naj opišem situacijo:
Imam 18 mesečnega sina, ki pa je zelo, zelo vzkipljiv (verjetno veliko otrok te starosti). Že od 9 meseca starosti se v napadih trme in jeze zaletava z glavo v zid, sedežno, omaro….Poizkusila sva že z raznimi nasveti in nazadnje se je najlepše unesla varianta, da mu v izbruhu dam nekaj v roko in on to vrže, da sprosti jezo. Tako je skoraj prenehal butati z glavo, a glej, pokazalo se je, da pa sedaj vse meče in to ne zaradi tega, ker bi bilo lepo ampak zaradi tega ker se mu ne posreči tisto kar želi. Ker mi ni vseeno za vse stvari, ki jih ob metanju razbije smo poskusili z naslednjim: V izbruhu jeze in metanja sem mu povedala, da to ni prav, ga odpeljala v njegovo sobo in ga nekaj minut pustila tam. Zgodba se je seveda čez nekaj minut ponovila in tudi jaz sem ponovila kazen in še enkrat. Od takrat dalje se takoj spomni kaj je naredil in stvari ne meče več a pojavilo se je to, da sedaj v nobenem prostoru noče biti sam, zvečer preden zaspi joče – pomaknili smo se dva meseca nazaj in sedaj ga moram jaz uspavati tako, da ga zibam in božam. Torej, priznam, da sva z najinim vzgojnim ukrepom naredila drastično napako, ki jo bova reševala kar nekaj časa!

Prosim za pomoč! Napake ne bi rada ponovila! Kako najuspešneje rešiti težavo z butanjem v zid in metanjem stvari. Žal vsega ne morem in ne morem mirno opazovati in čakati, da bo minilo! Ne želim biti samo opazovalec ampak aktivno sodelovati v vsej stvari, tako da nasvet o čim manj pozornosti ob dogodku ne pride v poštev! Ne morem sprejeti njegovega plavega čela in polomljenih stvari!

Hvala,
Miša

Spoštovana Miša,

vaš otrok si želi vaše pozornosti in je v njenem priobivanju prav iznajdljiv. Bolečine, ki jih je nedvomno čutil ob butanju z glavo so bile majhna cena za doseženo željo, potem pa ste mu ponudili drugo zabavo, ob kateri se vaša pozornost, pa čeprav negativna, še stopnjuje. Naj se to sliši še tako nenavadno, poskušajte njegovo butanje z glavo ignorirati in ne ponujajte mu predmetov za metanje, pač pa ga skušajte konstruktivno zaposliti. To bo najlaže doseči, če mu boste omogočili družbo vrstnikov, sicer pa ga boste, kadar boste vi z njim, pohvalili, kadar mu bo kaj zaželenega tudi uspelo, npr. da bo sestavil igračo, zaprl škatlo itd. Vedeti morate, da je pri vzgoji bistveno koristnejša pohvala kot graja in boste tudi kasneje več dosegli s pohvalo in odtegovanjem pohvale, kot pa s pohvalo na eni strani in grajo na drugi. Kljubovalnost je lastnost otrokovega sedanjega življenskega obdobja in se o z razvojem omilila. predvsem ne izgubite potrpljenja, ker se vam bo to kasneje obrestovalo.

New Report

Close