Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Vzdrževanje, stroški – hiša, stanovanje

Vzdrževanje, stroški – hiša, stanovanje

Je kdo tu, ki je živel tako v hiši kot v bloku in je primerjal stroške?
Koliko kaj znesejo stroški, vzdrževanja v stanovanju v primerjavi s hišo?
Recimo, da imaš malo hišo, dvosobno stanovanje v njej. ALi pa dvosobno stanovanje?

Pa, da je oboje staro nekje 30 let. Ali lahko tudi starejše. Ne pa, da je novo.

V stanovanju nanesejo stroski upravnika, lifta, skupnih prostorov in podobno tudi do 30-40€ mesecno.
Kurjava je cenejsa, komunala cenejsa, voda, TV in ostalo enako.
Po moje je najvecja razlika v ogrevanju in tu prineses not tiste dodatne stroske upravnika in skupnih stroskov.
Velikanska razlika je pa v vzdrzevanju, veliko ceneje je vzdrzevati stanovanje kot hiso.

Kupujem nekaj rabljenega.
Mogoče kdo ve kdaj je treba, po približno koliko letih, pri hiši menjat okna, vrata, streho in take večje, dražje zadeve? Okvirno seveda, ker je jasno, da je odvisno od primera do primera glede na uporabljene materiale, lokacijo.
Kaj pa kake napeljave: elektrika, voda, centralna?
Pri hišah nad 30 let verjetno pomeni, da strehe niso kaj prida izolirane ali kar nič in da tudi fasade verjetno niso kaj prida debele, razen, če ni bilo prenov. Imam prav?

stroški 3 sobnega stanovanja so konkretno dražji kot 150 m2 bajta…poznam nekaj primerov v Ljubljani, ko plačujejo okrog 300-350 € na mesec…mene bajta stane v povprečju 150-170 € mesečno

Živim v novejšem dvosobnem stanovanju. Stroški vzdrževanja (zame) = 0, ker sem v najemu.

To pišeš o skoraj novi ali stari hiši?
Jaz kupujem nekaj. Ampak žal ne novo, ker denarnica ne zmore. Tako, da bo kaj vem nekaj 30 let starega. No, če bi se izšlo za novejšo gradnjo, toliko bolje.
Me pa skrbijo razne prenove. Tisti sprotni stroški so eno, večje prenove pa me močno skrbijo.
Si pa želim hiše, ne stanovanja. Samo denarnica pa …
Pa seveda ne rabim ne 3-sobnega stanovanja, ne 150 kvadratov hiše. Dovolj mi bo dosti manjše.
No, saj bi večje, samo denarnica ni dovolj polna :(.

Imaš pa najemnino :).

To pišeš o skoraj novi ali stari hiši?
Jaz kupujem nekaj. Ampak žal ne novo, ker denarnica ne zmore. Tako, da bo kaj vem nekaj 30 let starega. No, če bi se izšlo za novejšo gradnjo, toliko bolje.
Me pa skrbijo razne prenove. Tisti sprotni stroški so eno, večje prenove pa me močno skrbijo.
Si pa želim hiše, ne stanovanja. Samo denarnica pa …
Pa seveda ne rabim ne 3-sobnega stanovanja, ne 150 kvadratov hiše. Dovolj mi bo dosti manjše.
No, saj bi večje, samo denarnica ni dovolj polna :(.[/quote]

100m2 velika bajta je čist dovolj.
Kaj je zate večja prenova? Fasada? Okna?

Ja, govorim za par let staro bajto…

Ne rabim 100kvadratov velike bajte :).

Imamo stan 80m2 in vikend cca 50m2. Oboje staro 30 let.
Sicer na vikendu nimamo ogrevanja cez zimo, pac zakurimo pec, ko smo tam, za par dni cisto ok, a ce bi bivali v hisi, bi naredili centralno in bi igrevanje takoj naneslo kar nekaj vec kot tistih par drv, ki jih lahko pogresamo v lastnem gozdicku.
Glede vzdrzevanja, pa tu ne mislim opreme in pohistva, pa vikend pozre nekje jurja na leto, stanovanje pa tistih 200€ rezervnega sklada. V bloku smo obnovili faaado in streho, na vikendu nas to se caka. Kopalnica bo na vikendu cenejsa, ker je manjsa, a je to vseeno par jurjev. Lani smo barvali ikna, letos ograjo, naslednje leto bomo les na strehi itd. S hiso ne vzdrzujes samo nje, ampak tudi okolico in tudi to nekaj stane. V bloku se ti stroski porazdelijo na vsa stanovanja.
Ne verjamem, da te elektrika, voda in ogrevanje stanejo samo 150-170€ na mesec, kakor tudi ne verjamem, da blokovce to isto stane 300-350€ na mesec!

Sicer na vikendu nimamo ogrevanja cez zimo, pac zakurimo pec, ko smo tam, za par dni cisto ok, a ce bi bivali v hisi, bi naredili centralno in bi igrevanje takoj naneslo kar nekaj vec kot tistih par drv, ki jih lahko pogresamo v lastnem gozdicku.
Glede vzdrzevanja, pa tu ne mislim opreme in pohistva, pa vikend pozre nekje jurja na leto, stanovanje pa tistih 200€ rezervnega sklada. V bloku smo obnovili faaado in streho, na vikendu nas to se caka. Kopalnica bo na vikendu cenejsa, ker je manjsa, a je to vseeno par jurjev. Lani smo barvali ikna, letos ograjo, naslednje leto bomo les na strehi itd. S hiso ne vzdrzujes samo nje, ampak tudi okolico in tudi to nekaj stane. V bloku se ti stroski porazdelijo na vsa stanovanja.
Ne verjamem, da te elektrika, voda in ogrevanje stanejo samo 150-170€ na mesec, kakor tudi ne verjamem, da blokovce to isto stane 300-350€ na mesec![/quote]

Tak vikend bi jaz imela za stalno bivanje. Velikost je prava :).
Glede vzdržavanja okolice pa je tako, da jaz to štejem kot ugodnost. Večjo kvaliteto življenja, če imaš še kak vrt, sadovnjak, travnik. To mi je bistvena prednost hiše pred stanovanjem.

Smi živeli v 70 m2 stanovanju z dvigalom v skupnih prostorih. Sedaj v cca 150 m2 bivalne površine v hiši. Obratovalni stroški so sedaj nižji cca 100 EUR. Ogrevanje nas stane enako kot v bloku, ker smo očitno plačevali še za sosede, elektrika stane enako, ker imamo v hiši večinoma led luči. Hišnika in čistilko špilamo sami, dvigala, ki pa je zelo drago, sedaj pač nimamo. Kar se tiče večjih vzdrževalnih del, vsaj veš, da delaš zase in se tudi sam odločaš za izvajalce, material, veliko pa narediš tudi sam.

thoen ti si pa faca
150e daš zato, ker žviš
sam
pa še to sam v eni sobi pa kuhni
drugač pa maš vse dol pozaprt pa ugasnen

Stara hiša ali celo vikend je en sam strošek – izolacija zanič, barvanje lesa obvezno vsako leto (strošek premazov), če karkoli odpade, strohni, se odkruši, je strošek samo tvoj. Potem je zagotovo ena bolj zoprnih stvari, da so v starih hišah lahko še svinčene cevi – te bodo slej ko prej začele puščat in bo treba prekopat pol stanovanja, da to zamenjaš (material je pri tem res zanemarljiv strošek). Če hiša ni priklopljena na javno kanalizacijo, bo to prej ko slej treba. Če javne kanalizacije v kraju ne bo, te čaka strošek čistilne naprave – zakonske uredbe so to prvotno zahtevale do leta 2017, zdaj mislim, da je malo zamaknjeno. Pa še cel kup enih dodatnih stroškov, ki jih vidiš šele, ko živiš v hiši. Vikendi so večinoma samo približek hiše, če boš kupovala kaj takega bodi res pozorna. Ogrevanje je itak dražje kot v stanovanju, ker tud z ene strani ne moreš “ukrast” toplote sosedov.
Pa ne kupuj sveže prebeljene hiše, ker s tem običajno zakrijejo kako foro. Pri nas se je, dokler nismo uredili odvodnjavanja, nabirala taka plesen, da se je bilo treba z njo ubadat najmanj dvakrat letno.

Pišem zdaj o starih objektih – novejše zasebne gradnje so najbrž precej bolje zastavljene, ampak trideset in več let nazaj, je bil standard pač tak kot je bil.

Hvala za dobre nasvete.
Kaj pa recimo starejša hiša, recimo iz 50ih ali celo starejša, ki je bila pred par leti adaptirana? Kaj boljše izkušnje?
In koliko verjeti tem adaptacijam oz kaj ponavadi vključujejo?

Tisti, ki ste kupovali hišo/stanovanje pa sami ne poznate zadev. Ste vzeli koga s sabo? Se da koga najeti? Ne poznam nikogar, ki bi obvladal te zadeve, sama pa sem sploh slabo spoznam.

Ne verjamem, da te elektrika, voda in ogrevanje stanejo samo 150-170€ na mesec, kakor tudi ne verjamem, da blokovce to isto stane 300-350€ na mesec![/quote]
Elektrika 35, voda 26, snaga 7, internet plus tv 30, gsm 20. V zimski sezoni porabim manj kot 500 l olja, to je 35€ na mesec, plus nekaj dodatnega stroma za klimo in nekaj drv za kamin za vmesno sezono.
Pri 4 clanski familiji bi se sicer stroski povisali ampak minimalno…kurit je treba ravno tako, poloznice so pa nabite vecinoma z davki tako da dejanska poraba vode in elektrike bi bila malenkost visja
No, kar naj se nekdo iz Lj bloka oglasi in napise kolk pride kompletno stroskov pri 3 sobnem stanovanju na mesec…

po izkušnji s tem novim zakonom kurjave, jaz mislim, da je lažje v hiši, ker si sam svoj gospodar. investicije lahko prilagajaš svojim finančnim zmožnostim, poraba je odvisna samo od tebe. Alternativne načine recimo vode, kurjave itd. vse lahko sam prilagajaš neodvisno. V bloku si nič ne moremo pomagat in je vse odločanje v skupniosti… celo zdaj plačujemo še za druge kurjavo, ki je sami niti nismo porabili.
tako,da jaz sem absolutno na strani hiše… stroški vzdrževanja pa so itak povsod.

Okna je treba menjati takrat, ko so stara zanič. Pri naših sosedih imajo stara okna cca 60 let, pa še zdaj držijo, enako streho, pušča nikjer. Mi smo okna menjali, pa piha noter kot hudič. Da ne govorim strehi, ki jo bomo zdaj zamenjali že drugič. Tako da vse je odvisno od marsičesa.
V starejših hišah je zid debel in zato sploh ne potrebuješ izolacije, ker ti ne bi nič koristila. Če bi naredila še izolacijo, bi imela zid debel pol metra! Jaz živim v hiši stari 55 let in ni še nobene potrebe po kakšni novi napeljavi.

Okna je treba menjati takrat, ko so stara zanič. Pri naših sosedih imajo stara okna cca 60 let, pa še zdaj držijo, enako streho, pušča nikjer. Mi smo okna menjali, pa piha noter kot hudič. Da ne govorim strehi, ki jo bomo zdaj zamenjali že drugič. Tako da vse je odvisno od marsičesa.
V starejših hišah je zid debel in zato sploh ne potrebuješ izolacije, ker ti ne bi nič koristila. Če bi naredila še izolacijo, bi imela zid debel pol metra! Jaz živim v hiši stari 55 let in ni še nobene potrebe po kakšni novi napeljavi.

Imaš pa najemnino :).[/quote]
Najemnina ni strošek vzdrževanja.

New Report

Close