vstop v EU
Kej mi lahko kdo pomaga na kratko, kej se bo spremenilo z vstopm v EU za primer bivanja u Italiji?
Kolikor mi je znano nic v zvezi z Italijo. Nekatere skandinavske drzave bodo odprle vrata in Velika Britanija ravno tako. Francija, Italija, Nemcija in Avstrija se niso odlocile za to varianto in so vrata pustila zaprta do 2007.
Hvala Klaus! potem mi ne bo nič lažje, do leta 2007 je pa predolgo!
Konkretno Svedska bo izdajala dovoljenja za bivanje na isti nacin kot do sedaj samo drzavljanom EU: se pravi z manj pogoji. Npr. do sedaj je bilo treba dokazovati, da si imel zagotovljeno doloceno vsoto sredstev za prezivljanje za ves cas, za kolikor naj bi dovoljenje veljalo (pa najsi so to bila lastna sredstva ali pa placa od delodajalca – se pravi, da si rabil potrdilo od delodajalca, da si zaposlen za ta cas). Po maju 2004 bo zadostovalo, da imas urejeno socialno zavarovanje v drzavi, od kjer si prisel ali na Svedskem, ne bo pa treba vnaprej zagotoviti denarja, da bi dobil dovoljenje za bivanje.
Druga stvar je, da bodo dovoljenje za delo izdali avtomaticno vsem, ki bodo imeli dovoljenje za bivanje. Do sedaj to ni slo kar tako in je moral svedsko delodajalec posebej zaprositi zate, da si dobil dovoljenje za delo.
Mislim pa, da z Italijo ne bo nobene razlike, ker se ne bo odprla prostega pretoka delovne sile z novimi clanicami EU, tako kot Svedska.
kaj pa nizozemska?
ursa, glede na to, da si podala kar dobre info za svedsko, me zanima, ce ves kako je z nizozemsko; tudi ta naj bi odprla vrata za pretok nove delovne sile iz drzav pristopnic…
ce ima kdo kaj vec info bi bila hvalezna ce kaj napise, hvala in lep pozdrav
Zal za Nizozemsko ne vem, ampak predvidveam, da bo podobno, kot za Svedsko. S svedskimi razmerami sem seznanjena, ker zivim v Stockholmu. 🙂
hvala vseeno za odgovor, upam, da bo priblizno tako, kot si ti napisala za svedsko 🙂 definitvno lahko pricakujem lazjo selitev, vsaj kar se papirologije in dovoljenj tice, kot sedaj…
lep pozdrav iz ljubljane
ursa, se tole me zanima, poleg vprasanja, ki sem ga zastavu v sporocilu eu in delo. Kake so kaj razmere v Svedski. Mislis, da se bi dalo shajati kake 3 mesece samo z znanjem angleskega jezika. In seveda dobiti delo za to obdobje. Jih zna kaj dosti anglesko? Pa ce mi lahko poves kake so kaj place za navadne delavce oziroma kaksne so urne postavke ter cisto priblizno kaki so minimalni stroski za prezivetje.
Upam, da ti nisem prevec zatezu s temi vprasanji:)). Ce bos le del odgovorila ti bom ful hvalezen.
tnx
Zivjo, Primoz!
Shajanje samo z anglescino na svedskem ni problem, ker vsi Svedi znajo odlicno anglesko. Tako ali tako pa ima vsak imigrant, ki pride za vec kot 1 leto, pravico do zastonj tecaja svedscine, tako da se da jezika tudi ful hitro naucit.
Glede dela pa, kolikor vem, je situacija v zadnjih letih kar tezavna, posebej po “crashu” IT industrije pred dvemi leti, ko so povsod na veliko odpuscali. Problem je tudi v tem, da ce sploh hoces dobit dovoljenje za bivanje (zaenkrat, dokler nismo v EU), moras imet delo zagotovljeno preden prides sem, da ti dovoljenje dajo. Ne mores kar priti sem in sele tu zaprosit za to dovoljenje, to moras naredit na svedski ambasadi v Ljubljani, preden se preselis. Tako da ne verjamem, da je tale tvoj scenarij, da bi se preselil sem in potem v 3 mesecih nasel delo, izvedljiv (oz. vsaj ne, dokler ne bomo v EU, ker zaenkrat lahko samo EU drzavljani zaprosijo za dov. za bivanje in delo, ko so ze tukaj).
Zivljenjski stroski… lahko ti povem za studente, ker z ostalimi razmerami nisem seznanjena. Uradno se zahteva, da ima student na mesec zagotovljenih 6700 SEK = 700 eurov, da lahko dobis dov. za bivanje. Toliko znasa tudi drzavno posojilo, ki jo prejemajo vsi svedski studentje. Realno je to premalo (zato tudi vsi studentje poleti delajo, da si zasluzijo dodaten denar, da lahko cez leto prezivijo). Po moji oceni potrebujes za minimum okoli 10000 SEK na mesec (cca. 1000 eurov), ker npr. ze za najem sobe das minimalno 3000 SEK, pa za mestni prevoz 600 SEK na mesec. Hrana in ostalo pride okoli 1000 SEK na teden za eno osebo, ce si sam kuhas in ne jes zunaj (ce jes zunaj, vsaj se enkrat toliko). So pa npr. kaksne druge stvari ful bolj poceni kot v Sloveniji, npr. obleke in cevlji so precej cenejsi tukaj kot tam pri vas.
Upam, da ti to kaj pomaga? Vso sreco, kamorkoli se ze mislis preselit.
Prvo se ti zahvalujem za informacije. Ker vidim, da si malo seznanjena s strani študentov pa me zanima še glede tega nekaj. A so kakšne šole, kjer poteka jezik v celoti v angleščini? In pa kake so možnosti, da bi bil sprejet s srednje ekonomske šole z dobrim upehom in malo boljšim uspehom na poklicni maturi na katero izmed švedskih višjih ali visokih šol oziroma koliko stanejo “izredni študiji”.
Še enklrat hvala!
Zivjo!
Studij na univerzi je na Svedskem zasotnj (nobenih solnin kot npr. v Veliki Britaniji in USA), moras pa imeti zagotovljena sredstva za prezivljanje – to sem ti ze napisala v prejsnjem postu. Za sprejem na univerzo in druge drzavne visoke sole moras imeti opravljen test iz anglescine in svedscine. Poglej si recimo tukaj entrance requirements za Univerzo v Stockholmu:
Na privatnih univerzah je morda drugace, ampak to je odvisno od univerze do univerze, poleg tega pa privatne ponavadi zahtevajo tudi placilo solnine.
Seznam svedskih univerz:
Po drzavnih pravilih poteka pouk prva dva letnika studija izkljucno v svedscini. V 3. in 4. letniku pa je mozno imeti predavanja v anglescini, ce je prisoten le en student, ki ne razume svedsko. To pravilo je zaradi mnozice izmenjalnih studentov (v visjih letnikih je 30% tujih studentov).
Na mojem tecaju svedscine (to je tista zastonj “svedscina za imigrante”, ki sem jo prej ze omenila) je kar nekaj tujcev, ki se trudijo spravit svojo svedscino na raven mature, kar potrebujejo za nadalnji studij na univerzi. Tisti, ki tecaj obiskujejo redno, potrebujejo, ce prej niso znali cisto nic jezika, 2-3 leta, da pridejo na ustrezen nivo.
Jaz bi ti raje rekla, da se vpisi na Univerzo v Lj, zacni tam studirat, potem pa v visjih letnikih izkoristi moznost Erasmus izmenjave in pojdi preko tega programa za 1 leto kam v tujino. Bo precej lazje, kot pa ce poskusas prit na tuje univerze ze zdaj v zacetku, posebej se, ce ne znas jezika (kot v tem primeru svedscine).
Forum je zaprt za komentiranje.