Vsi, ki ste že v Avstraliji – prosim za odgovore:)))
Vsi, ki ste trenutno že v Avstraliji: mi imamo zelo resen namen iti v Avstralijo z vso družino. Čimprej, ker se nam je ravno končalo neko obdobje in smo na novi poti.
Evo vprašanja:
Kako in v kolikem času ste si našli delo (časopis, internet,…)?
Ste bili že prej kdaj v Avstraliji?
Koliko časa ste porabili, da ste si našli stanovanje oz.hišo?
Kakšna je razlika med dohodkom, ki ste ga imeli v Sloveniji in zdajšnjim?
Koliko stane npr.vrtec za enega otroka?
Koliko časa porabite, da pridete na delo?
Imate samo domotožje ali tudi druge razloge, da bi odšli nazaj v Slovenijo?
Koliko je v povprečju dolg dan (koliko najkrajši in koliko najdaljši)?
Samo toliko zaenkrat. Imam pa še cel kup vprašanj, ampak če bi jih bilo preveč mi nihče ne bi odgovoril:)))
100x HVALA vsem za čas!!!!
Lea
Lea, jaz zivim v AUS, ne vem pa, koliko ti bom v pomoc, ker nisem v sluzbi, tako da ti na vprasanja glede dela ne bom znala odgovoriti, je pa veliko odvisno od tega, kaksen poklic in koliko delovnih izkusenj imas. Objava delovnih mest se je dodobra preselila na Internet, tako da si lahko ogledas http://www.seek.com.au in http://www.careerone.com.au. Obstajajo tudi agencije, kamor se ljudje prijavijo (te najveckrat tudi objavljajo prosta del. mesta na omenjenih portalih).
Glede stanovanja poteka tudi vecinoma vse preko “real estate agents”, teh je vedno dovolj, seveda ce imas sredstva, na podlagi katerih ti potem banka odobri kredit za odplacevanje (predvidevam, da vecina nima dovolj gotovine za enkratni nakup) ali pa se odlocis za najem.
Glede vrtca se lahko pozanimam, vem pa, da ni ravno poceni.
Glede razdalje na delo se vecina ljudi vozi dlje, kot smo navajeni v SLO, odvisno seveda, kje zivis.
Jaz sem v Melbournu, ne znam ti tocno povedati, kdaj se dan zacne, poleti je tema okoli pol devetih, pozimi pa potrebujemo luc okoli sestih. V Queenslandu, kjer je Brisbane, nimajo poletnega premika ure, dan je okoli petih, tema pa ze zelo zgodaj, okoli sedmih.
Ce te se kaj zanima, vprasaj. Lp.
Najlepša hvala!
Ja, za vrtec bi bila pa res hvaležna, ker imam dva potencialna obiskovalca vrtcev. Zanima me tudi, če res hitro dobiš službo ali ne. Kaj je recimo tebi najboljše od vsega, kar preomore Avstralij in tisto, kar je najslabše. Pa še to: ali se počutiš sprejeto ali ne; koliko “tujcev” – npr. v % poznaš in vidiš? Sem kar izkoristila tvojo pripravljenost za odgovore a ne:))))
Hvala za čas!
Lea
Lea, ena od prijateljic placuje vrtec AUD 52 na dan, ceprav je potem druga rekla, da je to zelo drago in da je slisala o AUD 27. Se mojo sosedo moram vprasat, ko jo vidim, verjetno v torek (govorim o celodnevnem vrtcu, ne o “kindergartenu”, kamor obicajno hodijo otroci 3 x na teden po nekaj ur dopoldne).
Meni osebno je najslabsa stran vreme, ker sem v Melbournu, kjer je vreme izredno nestalno, nic ne preseneti, ce je poleti 18 ali pa 38. Tudi letos ni bilo nobenega pravega poletja. Zime so v primerjavi s SLO zelo mile, vendar so tu hise bolj iz papirja, tako da mene kar zebe – je pa to samo moje osebno mnenje.
Avstralci so izredno prijazni, odprti, neuradni.
Iz mojih izkusenj smo tujci izredno lepo sprejeti, jaz nikoli nisem imela nobenih problemov, sicer sem pa mnenja, da Slovencem ni potrebno imeti manjvrednostnega kompleksa (pa ne samo nam ampak nikomur). Tujcev je veliko, Slovencev sicer ne, so pa povsod ljudje iz stare YU (prva ali pa druga generacija), skratka nobenih problemov, da ne bi koga sprejeli.
Glede sluzbe pa na zalost nimam nobenih izkusenj, pa tudi veliko je odvisno od tega, kaj si po poklicu.
Si ze zacela s postopkom za vizo? Pogoji so namrec kar zahtevni. Lp. Renata
No faj, v Melbournu je potem slabo z vremenom. Tam ima Melbourne Business School zelo dober MBA program, ampak ce je takole z vremenom, bom opustil razmisljanje v tej smeri.
Avtralija, lepo, skos toplo, po soli na plazo…
V katerem koncu je potem vec ali manj skos toplo,
brez temparaturnih razlik 15 stopinj v pol ure? :))
Tinko, ne se odlocat, kam bos sel na podlagi tega, da sem jaz rekla, da je vreme v Melbournu cudno. Ne pravim, da ni poletja, ampak ni taksnega, kot sem ga jaz navajena od doma.
Ce te pa zanima podrocje, kjer je vecino leta poletje, te bo zanimal Brisbane, kjer imajo zelo kratko zimo, pa se ta je zelo mila ali Darwin (kjer je vse leto vroce, vendar je zelo visoka vlaga v zraku).
Ce bi si rad nadrobno pogledal vremenske podatke za posamezna mesta, tu imas link: http://www.bom.gov.au/climate/dwo/index.shtml, mislim, da so podatki za vsak dan v marcu. Lp Renata.
Ja, v bistvu sva že začela s postopkom za vizo. Mož je po izobrazbi magister rudarstva in naftnega rudarstva in naj ne bi imela težav s pridobitvijo stalne delovne vize. Upam, da jo bomo dobili čimprej, ker smo ravno v enem takem vmesnem obdobju, ko se lahko popolnoma svobodno odločamo kako naprej. Skrbi me le varstvo za otroka – da ne bomo plačevali kakšnih astronomskih mesečnih zneskov za vrtec. In če bo meni uspelo najti kakšno službo. Sicer pa še ne vemo, na kateri konec bomo šli. In upam, da ne vidim nobene kače na manj kot meter:)))
Lea
Pozanimala sem se pri sosedi, vrtec placuje okoli 40 AUD na teden, od tega nekaj dobi povrnjeno nazaj kot “dodatek za vrtec”, kar je odvisno od tega, koliko otrok imas v vrtcu in kaksen je celoten dohodek druzine. Od vlade se tudi dobi “child care allowance”, spet odvisno, kaksen je dohodek – druzine z velikim dohodkom ga ne dobijo. Mislim, da vrtec ni tako drag, da se ga ne more privosciti, se posebno, ce sta oba od starsev zaposlena.
Kaj ti bo pomembno, ko se boste odlocali, kje se nastaniti?
Glede kac in drugih strupenih zivali mislim, da ljudje malo pretiravajo…. Renata
Forum je zaprt za komentiranje.