Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Vrtoglavica in vprašanje

Vrtoglavica in vprašanje

Pozdravljeni,
Sin je star 6 let in hodi v prvi razred. Normalno se razvija, nedavno je opravil sistematski pregled in cepljenje HEP B. ( približno pred 14. dnevi).
Pred nekaj dnevi se mu je pojavila vrtoglavica, bili smo ravno na sankališču, kjer se je precej utrudil.
Ko smo zaključili s sankanjem, je rekel, da se mu vrti. Ni deloval prizadet ali omotičen. Posedla sem ga in mu dala jesti in piti. hitro je minilo. Jedel in pil j z apetitom.
Zvečer, ko je šel spat, se je vrtoglavica ponovila – v postelji, med ležanjem na hrbtu.
Tudi tokrat je hitro minilo. Recimo 30 sekund.
Naslednje jutro ga je bolela glava takoj je vstal. Pokazal je na točko 4 prste nad levim ušesom.
Prehranjuje se večinoma normalno, je nekoliko izbirčen, ne mara mesa in raznih namazov. Meso poje le v obliki mletega mesa s testeninami, občasno polpete ali pleskavice. Zrezkov, rižot ali podobno ne je. Zelo slab apetit ima zjutraj in dopoldan. Pred 11 uro zelo težko sploh kaj poje. Ne vem kako je v šoli in bojim se, da bi lahko bil slabokrven.
Do zdravnice pa nismo uspeli priti, kljub temu, da sem 3 dni zapored klicala. Sestra mi je predlagala naj ga opazujem in pokličem, če se vrtoglavica ponovi.
Bala se je, da bi lahko imel virozo. Saj veste na katero mislim. Naj povem, da se v tem času pri nikomur v družini niso pojavili znaki kakršnekoli viroze. Vsi smo zdravi. Testirana sem vsak teden. Vedno negativna. Trenutno čakam na test v sredo. Predlagala sem tudi, da bi testirali otroka, pa ni hotela.
Bi morala glede vrtoglavice skrbeti, oziroma ali je sestra ravnala pravilno? Moram kontaktirati oziroma nekako priti do zdravnice? (Preko sestre bo težko)
Drugo vprašanje pa je glede barvnega vida. Obstaja sum, da otrok ne vidi barv, bili smo tudi pri okulistu in izvid je sledeč:
Napisala bom samo mnenje zdravnice: Otrok loči v rdečem spektru. Elektronska refraktometrija kaže nižji hipermetropni astigmatizem. Primarni položaj zrkla ortoforija, Cover test negativen.
Ali se iz tega izvida razbere, da otrok ne loči barv? Zdravnica je ustno namreč to potrdila. Sama pa sem rahlo v dvomih – res številke pozna, zna tudi računati, vendar nisem prepričana, če je že zmožen videti tisto, kar se zahteva. Je za to starost test verodostojen?
Diagnoza: Ametropia o. u. barvni anomal
Bi bilo smiselno test ponoviti?
Za travo reče, da je rjave barve – vendar je trenutno trava res vse prej kot zelena.
V šoli se večinoma učijo s pomočjo barv in tudi naloge so večinoma – pobarvaj z zeleno like, ki so obrnjeni na levo in z rdečo like, ki so obrnjeni na desno. V šoli težko napreduje – vendar je to zato, ker ne posluša in ne sedi pri miru in ne mara risanja – na kratko – ni priden. Doma sem ga v času šolanja na daljavo naučila toliko, da je zelo konkurenčen sošolcem. Bere in računa brez napak do 20. Pri risanju in nalogah povezanih s tem ima pa velike težave. Zanima me, če je test za barvni vid pri tej starosti toliko zanesljiv, da je diagnoza neizpodbitna, ker ga ne bi želela prezgodaj obsoditi na nekaj, kar je morda odvisno zgolj od razvoja sposobnosti koncentracije in zrelosti. Po drugi strani, bi učiteljica v poli vsaj vedela kdaj otrok ne zna in kdaj ne vidi. Ker otrok zelo zgublja samozavest, saj ne dobiva pohval in štampiljk za svoje izdelke. (pobarva srno v zeleno, riše zelo grdo in res ni na nivoju 6 letnika, tudi pobarva zelo grdo, ker se mu ne da in joče vsakič, ko mora barvati).
Hvala za odgovore.

Če se vrtoglavica ponavlja, bo potreben pregled pri zdravniku. Vztrajajte.
Barvni vid je dokončna motnja, ki je ni mogoče “popraviti”. Morda v 1. razredu otrok res ne pozna vseh številk, da bi povsem verodostojno0 potrdili motnje barvnega vida. Po mojih izkušnjah pa se še ni zgodilo, da bi v 1. razredu med.sestra, ki testira vid, napisala, da barv ne vidi, potem pa bi se izkazalo, da to ni res. Kar je pravzaprav potrdil tudi pregled pri okulistu. Največ motenj barvnega vida je pri odt4enkih (zelene, rjave), malo pa motenj barvnega vida osnovnih barv. Z motnjo barvnega vida odtenkov otrok nima posebnih težav.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close