vrtna ograja
Dobrodošli vsi koristni predlogi/ideje, kako se lotiti ograje.
Na meji s sosedom imam dobrih 15 metrov ograje. Ograjo so v celoti financirali in postavljali moji predniki več približno 50 let nazaj, je iz betonskih stebrov, visokih 1,2 metra in razmakom 2,3 metra. Med stebri je vpeta žičnata mreža. Ob mreži (na obeh straneh ograje) je raslo zimzeleno grmovje, tako jaz, kot sosed sva imela zelenjavni vrt, vsak na svoji strani.
Dobro leto nazaj je sosed grmovje na svoji strani posekal in vse do robnika ograje asfaltiral zemljišče, postavil garažo in nadstrešek, pod katerim servisira avtomobile in motorje.
Na moji strani se je grmovje zaradi posekanih korenin začelo sušiti, kar ga je še ostalo, odganja daljše korenine in zelenjave tako zaradi korenin, kakor izpušnih plinov ne morem več gojiti.
Zelenjavni vrt bi rada obdržala, uredila pa ograjo, ki bi mi čim bolj preprečevala škodljive emisije od soseda.
Videz ograje mi je precej postranskega pomena, bistvena mi je funkcionalnost, da ni prevelikega stroška in da ograja ne bo škodljiva (spiranje v zemljo – zelenjavni vrt). Razmišljam o ali leseni ograji, ki jo ne bi bilo potrebno barvati (macesen?), ograji iz plastičnih letev ali ograji iz pločevine (ali so kakšne poceni industrijske variante), skratka nekaj kar bo čim bolj trajno, trdno, ne bo nobenega dela, ne prehudih stroškov in mi zelo dobro zapre mejo. Vnaprej hvala za pomoč.
Zdravo
Ograja je lahko lesena macecesnova ki z leti postane siva deske bi morale biti čim bolj skupaj zaradi “plinov”. Cena macesnove ograje cena 90€ t/m 1,40m višine. Lahko pa narediš plastično steno oziroma plastično ograjo ki je zaprtega tipa brez ramakov ta pa je cena cca 90€ za t/m
mi smo se odločili za macesen. poglej na http://www.zerovc.si
l.p