Najdi forum

vrtičkarja začetnika

Lep pozdrav!

Z možem se odločava, da je zdaj prišel čas, ko bova zelenjavo za najino družinico pričela pridelovati sama. Zemlje imava dovolj. Zanima pa naju, koliko v povprečju po vaših izkušnjah rabimo vrta po osebi, če želimo na njej pridelati večji del zelenjave, ki jo poje povprečno človek in koliko naj približno računava, da nama bo to vzelo časa, da dobiva pravi občutek.

Za vaše odgovore se vam lepo zahvaljujeva.

Draga Andreja,

na to vprašanje ti bo težko kdo odgovoril, odvisno je namreč od tega, koliko zelenjave pojeste oziroma koliko časa ste pripravljeni vložiti v kuhanje, vlaganje, zmrzovanje itd. Bolj garaška oseba kot si, več si lahko privoščiš. V vsakem primeru pa ti svetujem naslednje: vzemi list papirja in si nariši njivico nanjo. Nato jih razdeli na parcele in napiši nanje kaj bi rada sadila. Velikost boš pač prilagodila svojemu občutku. Začni z 2 do 4 m2 velikimi kosi zemlje za povprečno vrtnino, za peteršilj boš rabila čisto malo za grah ali fižol več ampak to ti bodo pokazale izkušnje.

Veliko uspehov,

Romy

Odgovor je res težak!
jaz imam za svojo 3-člansko družino vrt velikosti 10x7m in mi rodi vse od graha, še celo nekaj zg.krompirja,solate, paradižnika, paprike, melancan, bučk, korenčka, kumar, stročjega fižola, rdeče pese, malo petršilja, zelene do radiča, endivje in celo krizantem, raznih rož med posevki.
Če boš hotela imeti še zelje ali ohrot v malo večjih količinah bo pa premalo.
Jaz zanju nimam prostora – le nekaj cvetače.
Nabavi si kakšne knjige o vrtičkarstvu in prični.
Ne omisli si pa preveč, da ti ne bo v breme.
Jaz moj vrtiček imenujem moj prostor za relaksacijo in mi dejanjsko to tudi pomeni. Veliko veselja in dovolj rekreacije. Sem pa pred leti imela večjega in ga sedaj zmanjšujem.Prilagajam ga moji potrebi po veselju – nočem, da bi mi bil v breme oz.,da bi bila z nim obremenjena….
Isto želim tebi!
Alenka

Ce je vrt vecji, lahko gojis vecjo kolicino fizola v zrnju in cebulo za prezimit, pa tudi zgodnji krompir, ce je zemlja rahla v globino.Poskusis lahko tudi zelje in grah za ozimnico, ce ti bosta dobro uspevala.Nasa prst je tezja, na njej pa dobro uspevata rdeca pesa in cebula, zato to s pridom izkoriscamo. Za zacetek probaj vec vrst zelenjave za sprotne kolicine, kasneje pa jih zreduciraj na pridelke, ki dobro uspevajo v zameno za slabse rastoce pridelke.Veliko uspeha ti zeli
Alenka

New Report

Close