Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija vrtec (jasli) – hrana

vrtec (jasli) – hrana

Pozdravljeni,
naš ta mali ima od pediatrinje potrdilo, da je alergičen na mleko in mlečne izdelke, konzervanse, pri vpisu v vrtec smo priložili tudi seznam jedi, ki jih ne sme. letos je začel hoditi v vrtec – jasli, star je eno leto in prejšnji teden ga je uvajal oče. In ne glede na vsa potrdila in sezname imamo težave s hrano. Zajtrk … razen kruha in čaja mu ne znajo dati ničesar, moj partner je rekel, da je moral prav prositi, da so otroku na kruh namazali malo marmelade. Za kosilo so prav tako pokazali, da ne vedo kaj naj mu skuhajo, saj so mu enkrat za kosilo dali pretlačen kuhan krompir in popečen sojin polpet (seveda tistega zmrznjenega). Ta teden je otrok doma, ker sta oba z očetom dobila virozo, sedaj pa razmišljava kako bo drugi teden v vrtecu, ko ne bo nikogar od naju, da poprosiva za malo marmelade, ali pa za banano (ko imajo mlečni dan in ne razumejo, da otrok ne je gresa, ker ne sme mleka, Pregomin pa hvala bogu pije brez težav, nikakor pa ga ne mara v kombinaciji z drugo hrano).

Kako ste ostali reševali težave vaših otrok … ena od opcij je privat varuška, vendar pa je to takšen finančni zalogaj, da si ne upava pomisliti. Pa tudi … ali bo privat varuška kuhala posebej samo za njega, pa čeprav fant ni razvajen in rad je.

Aja, … da ne bo pomote, vzgojiteljica in varuška se mi zdita o.k., se mi zdi da je problem bolj v nepoznavanju alergije oz. hrane in … skratka, predlog kako naj se tega lotiva.

LP

B.

moja sicer ni bila v jaslih, je šla kar v drugo starostno skupino. ni bilo nobenih težav, niti jih ni sedaj. pregomin, dokler ga je uživala, smo nosili v vrtec, 1škatlo na mesec, ker več ga itak ni spila ali kako drugače pojedla, sicer pa so se pri hrani zelo potrudili. vrtci in šole imajo dietetičarko, ta mora znat napisat jedilnik za takšnega otroka, mora ker je za to usposobljena. sicer sem sama vedno bila v kontaktu z kuharico in sva skupaj vedno našli rešitev. če mi je otrok doma rekel da tega pa ne je da mu ni dobro, sem to tudi povedala in ji tega niso več dajali.
v čem je problem vašega vrtca ne vem, vendar bi morali pokazat zainteresiranost in se potruditi tudi pri takšni pripravi hrane, saj je tega vedno več.
a, ja pri nas je na povabilo vrtcev,zdravnik priravil seminar, za starše otrok z dieto zaradi gastrointestinalnih težav (otroke z neprenešanjem določenih živil, tudi za celiakaše) in za ljudi ki za takšne otroke kuhajno, pripravljajo jedi in za njih skrbijo (se pravi da tudi za vzgojiteljice, kuharice). starši, nismo rabili nič plačat. predaval pa je dr. Dolinšek iz Mb pediatrije.

svetujem da se posvetujete z vodjo kuhinje in ravnateljem vrtca;
dejstvo je, da vrtec ni obvezen in tako smo tudi mi imeli velike težave s prehrano – večkrat je bila lačna oz. polna izpuščajev;
Po dolgi razpravi z ravnateljem mi je na koncu rekel, naj otroka izpišem oz. naj se prehranjuje doma, ko pa sem mu odgovorila naj mi to napiše in se spodaj podpiše, da pošljem na ministrstvo za šolstvo pa so se stvari premaknile na boljše. Naša je bila na žalost edina z dieto v celi šoli, kamor je spadal tudi vrtec.
Hrano smo nosili v kuhinjo, kjer so jo pripravili, plačevali pa smo ves čas polno ceno!
Upam, da vi takih težav ne boste imeli in da boste super sodelovali…
Sedaj hodi v drugo šolo in s kuharjem super sodelujemo!

Pri nas brez težav kuhajo posebej in sicer imamo dieto brez mleka, jajc in pšenice. Kuharica se zelo trudi in naredi tudi sladice, palačinke, kruh, v glavnem, imam mešano prehrano v okviru tega, kar pač lahko je.

<http://pejicna.moj-album.com/>

Oj!

Tudi mi imamo alergika na KML, jajca, arašide.
Drug teden gremo v vrtec pa me zanima kakšno mleko uporabljajo v vaših vrtcih?Sojino mleko naj se ne bi uporabljalo do 2 let.Ga vseeno uporabljajo?

Hvala za odgovor in lp.

New Report

Close