Najdi forum

vrtec in dojenje

Draga Karmen,

z veseljem te prebiram ze skozi nosecnost in se sedaj, ko ima moja hcerkica 9 mesecev in pol. Pridno upostevam tvoja dragocena priporocila (dojenje, mastitisi, uvajanje goste hrane, dileme o kravjem mleku, pa se kaj bi se naslo), res hvala. Nasa malcica lepo raste, pravkar je dobila prvi zobek, dojim jo zjutraj in zvecer, ter vcasih cez dan za crkljanje (ponavadi pred pocitkom), sedaj sicer spet bolj pogosto, ker je zunaj vroce. Gosto hrano je lepo sprejela, prav ta mesec sem ugotovila, da je kasice ze prerasla. Sedaj ji hrano narezem na koscke in ce je lacna, poje vse, sicer pa kolikor ji pase. Prav tako ni zbircna (sadje, zelenjava, meso, voda, caji…), le frutolina in podobnih kosmicer ne mara – hura, pameten otrok!

Skratka, imam obcutek, da nam je res lepo uspelo vsem skupaj. Toda, v vrtec bo treba ze oktobra in so rekli, naj pocasi neham dojiti in naso malcico nauciti zaspati brez dojenja. Sem zelo premisljevala kaj naj naredim. Moj plan je naslednji. Z dojenjem nikakor ne nameravam prenehati, zakaj bi otroku vzela nekaj, kar ima rad (sploh pa, ker ima le dojenje, dude in steklenicke s cucljem nimamo)?

Vsaka odrasla oseba mora sama navezati kontakt z otrokom. Jaz lahko le pomagam pri spoznavanju. Torej;
1. varuskina naloga je, da ugotovi, kako potolazi otroka, ocka prav tako, babica prav tako. Tako, kot mamice ne dajemo navodil kako naj se z malckom igrajo, ne moremo dati natancnih navodil kako naj ga pripravijo da bo jedel, pil, se smejal, se potolazil in zaspal.
2. prihodnji teden gremo za 10 dni na morje; medtem ko bom jaz na plazi si bo moz vzel cas in bo z naso soncico vadil popoldanski pocitek. Ko bomo to osvojili pa postopoma se nocni.

Kaj pravis?
Najlepsa hvala za odgovor in lep pozdrav, Urska

Draga Urška,
no, v nekaterih slovenskih vrtcih nič več ne postavljajo pogoja, da naj bi se otrok pred odhodom v jasli moral popolnoma odstaviti. To je zelo odvisno od vrtca, njegovega vodstva in vzgojiteljic (kot zelo pozitiven primer naj tukaj izpostavim Vrtec Čenča v Šiški), kjer so dojenju zelo naklonjeni.

Z veseljem sem prebrala vaša razmišljanja in vaših “postopkov”. Tudi če na začetku ne bo šlo vse gladko, se bo stanje sčasoma kaj hitro uredilo.

Vesela bom, če se bo oglasila še kakšna mamica in podala svojo izkušnjo prehoda v vrtec.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Hvala za spodbudo, prav ta vrtec je nas, se oglasim, kako nam gre. Lep preostanek poletja zelim!

Najbolje bi bilo, da bi v vrtcu zaposlili tudi dojilje…Kajne?
Ko pa se bo otrok neprestano jokal, ko bo prišel v vrtec in se poleg tega še ne bo dojil, bodo pa v vrtcu krivi, da ne znajo potolažiti otroka. Preden gre otrok v vrtec, mora biti vajen zaspati brez dojenja. Pa to ni res!

Sonja, z vašim odgovorom sem počakala z objavo, ker je forum namenjen PODPORI IN POMOČI PRI DOJENJU. In vaš prvi in zadnja dva stavka res niso ravno namenjeni temu, kajne?

Vaše trditve ne držijo. V nekaterih Slovenskih vrtcih (ki grejo v korak s časom) nič več ne priporočajo odstavljanja otrok pred odhodom v vrtec, prav zato, ker je praksa pokazala, da z njimi ni posebnih problemov.

Mimogrede: v vrtcu Čenča bo letos celo en jaslični oddelek dojenih otrok, ki so vsi starejši od 20 mesecev. Priporočam vam, da pri njih opravite kakšno hospitacijo.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close