Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija vrtec in alergije

vrtec in alergije

Pozdravljeni,
hčerka je stara skoraj pet let in je alergična na osnovna živila (pšenica, k.mleko, jajca, soja, krompir, pomaranča – od aprila) in cvetni prah. Pred slabim mesecem je dobila tudi prvi astmatični napad.
V vrtec hodi od septembra in do aprila so ji kuhali dietno prehrano (do takrat alergija na jajca in k.mleko), sedaj pa je naenkrat nastal velik problem glede diete.
Ker je vrtec v sklopu osnovne šole (manjši turistični kraj), me je ravnatelj šole povabil na razgovor, v katerem me je prepričeval, da taka dietna prehrana pomeni za OŠ velik finančni zalogaj in da ne morejo prevzeti take odgovornosti ter da otrok z astmo omejuje skupino pri dejavnostih. Priznam da me je to zelo prizadelo, odgovorila pa sem mu, naj mi napiše razloge za izpis otroka iz vrtca. Tega ni želel.
Preden je hčerka prišla v vrtec (zaradi astme sva bili doma) z novimi izvidi, sem poklicala vzgojiteljico in ji povedala, da ima hči še strožjo dieto in da bom zaradi astme v vrtec dala navodila in pršilnik za takojšnjo pomoč, hkrati pa, da bom napisala novo dieto. Vse sem jim dostavila isti dan kot je hči prišla v vrtec (nekaj dni prej pa sem obvestila tudi kuharico). Vendar so težave nastopile ža drugi dan vrtca……

Zanima me, kaj so obveznosti vrtca oz. šole, če takega otroka sprejmejo v varstvo in v katerem primeru ga lahko zavrnejo. Je drugod tudi tako? Naj si poiščem varuško za hčerko?

Prizadelo me je, ker sem bila prepričana da je ravno šolski sistem tisti, ki nam omogoča napredek…….

Hvala za pomoč, Tjaša P.

Pozdravljena Tjaša!

Zelo mi je hudo, ko berem, da se je pri Emi alergijski dermatitis razvil v astmo. Groza pa me je, da v vrtcu niso pripravljeni kuhati dietne hrane. Kolikor jaz vem, ne smejo zavrniti otroka in so mu dolžni pa zagotavljati obroke, ki jih sme uživati, po navodilih zdravnika. Če je dieta zdravstveno pogojena je ne bi smeli zavrniti. Mislim da gre le za pritisk na starše, saj je takšna prehrana dejansko dražja in njena priprava zahteva dodaten čas in trud (koliko, vemo vsi, ki poleg hrane za ostale družinske člane kuhamo še dietne obroke).

Pri naši Nadji dermatitis še kar vztraja, imamo pa to srečo, da so v vrtcu nadvse razumevajoči in se z njeno prehrano posebej skrbno ukvarjajo. Z vodjo kuhinje si celo izmenjujeva recepte, saj pri tako omejeni prehrani kot jo ima Nadja zelo prav pridejo ideje o ‘novih’ jedeh iz ‘starih’ sestavin (tako npr. ideja o sadni pizzi, lasagni ali pašti fižolu). Ker vem, kako zamudna je priprava enega povsem specialnega obroka, nekaj hrane za v vrtec pripravljamo tudi sami. Tako npr. v kruhomatu spečemo kruh (vzame le 5 minut časa za pripravo) in jim dostavimo celo svežo peko. V vrtcu ga razrežejo na koščke in zamrznejo. Dnevno ga odtajajo in postrežejo Nadji za zajtrk. Prav tako sami pripravljamo marmelado in jo dostavljamo tudi v vrtec. Nekatera živila, ki jih ni mogoče kupiti v vsaki trgovini, kupujemo v posebnih trgivinah ali Avstriji in z njimi zalagamo vrtčevsko kuhinjo: bio vinski kis, vanilijev punding, hruškov sirup, urtika šunko… Če ponudiš podoben dogovor, se bo mogoče lažje dogovoriti.

Občina nam je zaradi Nadjine bolezni in z njo povezanih večjih stroškov priznala znižanje plačilnega razreda za vrtec za oba otroka (zaradi slabšega finančnega položaja družine, kot bi izhajal iz dohodkov družine).

Upam, da ti bo naša izkušnja kaj pomagala in da bo Ema lahko obiskovala vrtec (naši dve pupi sta nad njim namreč navdušeni in res bi bila žalostna, če ga ne bi mogli obiskovati).

Lp, Maja

Draga Tjaša, odgovor sem ti napisala že na forumu o vzgoji, pa ne bo škodilo, če ga kopiram tudi sem….

Moja hčerka ima številne alergije. V vrtcu so po zakonu poskrbeli za njeno dietno prehrano, tudi za nakup in pripravo le te. Sama sem jim pomagala z mojimi recepti in nasveti, skupaj smo res lepo vozili….

Potem je šla deklica v prvi razred. V OŠ ne obstajajo nobeni zakoni (za razliko od vrtca), kjer je to področje urejeno. Ko sem iskala možnosti in poti, sem naletela na številne ovire. Tudi usmerjanje med otroke s posebnimi potrebami (zaradi dolgotrajne bolezni, kamor je spadala, prejemamo tudi dodatek za nego) ni bilo uspešno, saj to usmerjanje poskrbi za otroke z učnimi težavami in specifičnimi vedenjskimi težavami, ne pa za otroke z dietno prehrano. Odločba je bila negativna, ker deklica res ni potrebovala učne pomoči ali spremstva.

Stanje v naši OŠ je sedaj takšno, da sami nosimo hrano v šolo. Po potrebi dostavljam živila enkrat do dvakrat mesečno, brezglutenski kruh pa vsako jutro dostavljam svež. Malice nam ne obračunavajo.

Malo sem se pozanimala, kako je z dietno prehrano po drugih šolah. Stanje je popolnoma odvisno od dobre volje delavcev na šoli. V nekaterih šolah poskrbijo za vse, od nabave in priprave dietne prehrane. Na drugih šolah ne poskrbijo za popolnoma nič, otroci vsakodnevno nosijo v šolo svojo hrano. Za malico to že nekako gre, a kosilo je nemogoče. Na tretjih šolah imajo podobni sistem kot na naši, le da staršem nekaj malega (kako ponižujoče!!!) zaračunavajo porabo detergenta in časa za pripravo hrane.

Vemo, da je dietna prehrana od 5-10x dražja kot navadna. Vse šolske malice so delno subvencionirane. Zato menim, da je moj otrok še dodatno prikrajšan, saj malico financiramo popolnoma starši sami.

Vsi telefonski klici, vse pisne prošnje in predlogi na ministrtva ter Zavod za šolstvo – neuspešno – niti odgovorili niso. Po telefonu so me pošiljali od enega do drugega uradnika, nobeden ni vedel ničesar, saj ni v zakonih o dietni prehrani osnovnošolcev nič zapisanega – kakšno sprenevedanje!!

Tjaša, predividevam da ravnatelj OŠ upošteva zakone OŠ in ne zakonov za vrtec. Po zakonih o vrtcih bi moral dietno prehrano zagotoviti.

Moja deklica ob stiku z nekaterimi alergeni razvije takojšnjo in hudo anafilaktično rekacijo. Vsem, ki so bili z njo v stiku, sem posredovala natančna ustna in pisna navodila in set z zdravili za prvo pomoč, kako ravnati v takšni situaciji.

p.s. mene že skrbi, kako bo, ko bo moja deklica šla na tabor ali v šolo v naravi 🙁

Tjaša ! Poskusi odpraviti obremenitve pri tvoji punčki z metoto Bicom. Na ta način boš preprečila tudi nadaljni razvoj astme. Utrjuj respiratorne mišice z brbotanjem vode skozi slamico v kozarcu. Poskusi, boš videla, kako lepo bo dihala in utrdila mišice ! Govorim iz lastnih izkušenj pri mojem otroku. Kako pogosto prihaja pri vas do napada ?
Vse dobro in lp

Pozdravljene,
hvala za spodbudne besede….
ja do sedaj smo kar lepo sodelovali, res pa je, da je sedaj dieta veliko strožja, kar pomeni več časa za priprave. Vendar sem pred prihodom Eme v vrtec (bili sva na bolniški zaradi astme) klicala v vrtec in v kuhinjo, da sem jim povedala za dieto in astmo, ter prvi dan poslala navodila za dieto (prepovedana živila, dovoljena živila, 10 predlogov za zajtrk, 10 predlogov za kosilo z recepti za pripravo).

Dejstvo je, da otroka ne morejo zavrniti iz vrtca v nikakršnem primeru!
Upam, da se bodo stvari uredile, ker Ema zelo rada hodi v vrtec in ni izbirčna glede hrane……

lp, Tjaša

Ojla Vida,
Ema je imela do sedaj le en astmatični napad in ni opaziti, da bi imela kakšne težave (sama sem astmatik, tako da jo stalno opazujem :)). Iščem pa frater, ki so nama ga predlagali na fizioterapiji v bolnišnici – s slamico pa še nisva poizkusili.

Z bicomom smo veliko alergenov odstranili, žal pa so nam ti ostali – sva pa v kontaktu s terapevtko, da bi poizkusili znova.

Lp, Tjaša

Tjaša ! Frater imajo v Sanolaborju i stane 21000 SIT, enak učinek dosežeš z napihovanjem balonov, brbotanjem vode s slamico ali milnimi mehurčki. Važno je aktiven izdih in vdih.
Želim, da se vam ne ponovi napad !

Vida, v Sanolaborju prodajajo PowerBreathe in je veliko večji kot frater… včeraj sva začeli s pihanjem s slamico…

lp, Tjaša

New Report

Close