Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija vročina po odstranitvi mandeljnov

vročina po odstranitvi mandeljnov

Pozdravljeni!

Teden dni nazaj so bili sinu, ki je star 7 let , zaradi prevelike velikosti odstranjeni mandeljni.V bolnišnici sva bila štiri dni, zadnji dan ko sva bila odpuščena je dobil pa vročino- 37.9.Kljub temu so naju odpustili domov.Vmes sva bila še pri osebni zdravnici, saj vročina tudi drugi dan ni minila.Pregledali so kri, vendar ni kazalo na bakterijjsko ali virusno obolenje, kri je bila vredu.Ker pa je imel hud zadah in veliko oblog mu je predpisala Amoksiklav. Danes je četrti dan, ko je vročina še vedno prisotna.Zjutraj jo je imel 38,2.Imava voltaren svečke, ter calpol ker ga boli.
Kaj menite na vročino?ali je normalen pojav pri odstranitvi?kaj naj storiva?

hvala

Spoštovani,

Zadah in obloge so po operaciji v ustem žrelu prisotni vedno, saj ran ne šivamo in so ves čas v stiku s hrano ter slino, v ustih so tudi bakterije.

Vročina po odstranitvi mandljev je lahko posledica:
– dehidracije, ker zaradi bolečine bolnik ne pije dovolj – pomaga infuzija;
– bakterijske okužbe ran – pomaga antibiotik, ki ga že imate;
– virusne okužbe – lahko se je nalezel v bolnišnici.

Bolečine po odstranitvi mandljev so res precej hude in trajajo približno 10 dni, lahko tudi več.
POMEMBNO JE:
– da otrok veliko pije
– da prejema ves čas (10 dni) zdravila proti bolečinam in to zadostne odmerke – za 7-letnega otroka s približno 25 kg to pomeni paracetamol sirup (ali zdrobljene pol tablete) 250 mg/ 8h in ob tem še voltaren svečke 25 mg/8h ali namesto tega ibuprofen sirup 5 ml /8h. Če je otrok težji, so odmerki višji!

Upma, da so bolečine sedaj že minile in vročina tudi.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close