Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina VROČINA

VROČINA

Spoštovani,
zahvaljujem se vam za hiter odgovor v zvezi s temo “spremembe na jeziku”. Tokrat sprašujem zase. Stara sem 30 let. Rodila sem pred dvemi leti. Od takrat imam napade vročinskega vala.Pred pol leta sem prebolela virozo, od takrat naprej sem imela telesno temperaturo (37,1-37,5) kakšen mesec. Ko sem bila že dva dni brez se mi je zopet povrnila. Počutila sem se izredno utrujeno. Medtem sem opravila preiskavo krvi, urina, ultrazvok trebušnih oraganov, rentgensko slikanje pljuč, krvna preiskava ščitnice. Vsi izvidi so bili v mejah normale. Potem je temperatura izginila. V zadnjem času pa zopet čutim naval vročine v obraz, medtem ko imam roke popolnoma mrzle. Temperaturo imam sedaj zvečer 37,1.
Zanima me ali je mogoče, da se mi je po porodu spremenilo ravnovesje hormonov. Izvidi za ščitnico so bili v redu, čeprav me večkrat prevzame občutek tesnobe in imam hitrejši utrip srca. Oziroma ali je mogoče, da imam telesno temperaturo stalno višjo okoli 36,9 in da se mi ob ovulacije povzpne do 37,1. Povišana temperatura me zelo moti in utruja , ker ne odkrijemo vzroka zanjo.
Opravičujem se za zmedeno vprašanje in se zahvaljujem za odgovor.

Spoštovani!

Ob ovulaciji se telesna temperatura običajno dvigne za pol do ene stopinje. Zaradi tega se ženska ne bi smela počutiti slabše. Oblivanje in navali vročine pa so lahko povezani z nihanjem spolnih hormonov, a je to le ugibanje, ker česa takega znanstveno po mojem vedenju še ni uspelo dokazati in se vedno sklicujemo na anekdotična poročila žensk v obdobju mene.

Ker omenjate napade tesnobe in hitrejšega bitja srca, bi bilo potrebno oceniti možnost depresije in tudi, če je nimate, bi vam verjetno tu in tam koristila nekajdnevna kura zdravil, ki odpravljajo tesnobo. Seveda bi se morala o svojih težavah pogovoriti z zdravnikom in tudi ugotoviti ali teh nekaj skromnih znakov, ki jih omenjate, spremljajo še druge težave. Včasih tudi psihične spremembe vplivajo na telesno temperaturo.

Ženske z majhnimi otroki ste najbolj obremenjena bitja, od vas vsi pričakujemo, da se boste stalno smehljale, ker ste tako srečne, same od sebe zahteve popolno mamo, ljubico uslužbenko… in vsak manjši neuspeh pri teh načrtih je povod za nezadovoljstvo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close