vprašanje
Pozdravljeni!
Ga. Nada, vse pohvale za vaše odgovore na forumu, katere prispevate.
Na tržišču je velika poplava teh in onih pripravkov, dodatkov k prehrani, tako da se človek res komaj znajde med njimi. Kot vidim da imajo samo Fidi farmovi dovoljenje za promet, zakaj pa se potem prodajajo vsi ostali, kar jih je kar nekaj?
Rada bi vaše mnenje glede sintetičnih in naravih vitminov, ker nikjer tega na zasledim? Kakšna je razlika med Fidifarmovimi in Nutrilite (Amway) dodatki k prehrani?
Veliko mi boste pomagali z odgovorom pri moji odločitvi.
Še naprej vam želim veliko zdravja!
jera
Spoštovana gospa Jera!
Veliko težkih vprašanj ste mi postavili.
Vem, da je na trgu zelo veliko različnih pripravkov, tako zdravil, ki se izdajajo brez recepta in imajo dovoljenje za promet z zdravilom, naravnih izdelkov, ki tega zaradi pomanjlkjivih dokazil o kakovosti, varnosti in neškodljivosti nimajo, in dodatkov hrani, ki so nekje vmes, brez dovoljenja za promet, obljubljajo pa vse mogoče ugodne učinke.
Podjetje Fidifarm se je zelo trudilo, da je sledilo zahtevam zakona o zdravilih in medicinskih pripomočkih in je za večino izdelkov, ki jih je tržilo, pridobilo potrebno dovoljenje. Vsi pa tega niso storili, bodisi, da so šli po lažji poti in računali, da farmacevtska inšpekcija ne bo vsega opazila, ali pa niso mogli od svojih dobaviteljev dobiti vseh potrebnih dokazil, da bi lahko Agencijo za zdravila in medicinske pripomočke zaprosili za zahtevana dovoljenja, kar pa jih seveda ne odvezuje dolžnosti, ki jim jih nalaga zakon.
Problem je še nekje drugje. Zahteve, ki jih postavljajo evropske direktive, so v naši zakonodaji dosledno upoštevane. Vsi izdelki, ki obljubljajo zdravilne učinke so zdravila, kar pa je potrebno z določenimi dokumentiranimi preizkusi tudi dokazati. Ugotavljamo pa, da vse evropske države ne delujejo dosledno, ali pa vsaj za nazaj ne izvajajo dosledno vseh predpisov, ki so jih sprejele. Zato imajo na trgu še veliko izdelkov, ki danes po aktualnih zahtevah ne bi izpolnili vseh pogojev za registracijo.
Pri tem pa moram poudariti, da za naše lekarne, kakor tudi za specializirane prodajalne neminovno veljajo predpisi, ki so bili objavljeni v našem Uradnem listu. Torej prodaja takih izdelkov-zdravil brez dovoljenja za promet ni legalna.
Glede naravnih in sintetičnih vitaminov je moje mnenje na strani naravnih vitaminov in teh v naravnih, normalnih količinah, ki jih dobimo z zdravo prehrano. Če pazimo na hranbo živil in na pravilno pripravo hrane, jih vsekakor dobimo dovolj in dodatki niso potrebni, razen če gre za bolezenska stanja in jih priporoči zdravnik.
Na Vaše vprašanje o razliki med Fidifarmovimi izdelki in izdelki Amway pa tole: o dodatkih hrani sem že odgovorila. O kakovosti, varnosti in neškodljivosti tistih Fidifarmovih izdelkov, ki imajo dovoljenje za promet, nimam nobenih pripomb, ker je komisija za zdravila ugotovila in ocenila, da izpolnjujejo vse predpisane zahteve. Izdelki Amway pa v Sloveniji nimajo veljavnega dovoljenja za promet, ker za njih ni nihče predložil potrebnih dokazil o kakovosti, varnosti in neškodljivosti. O tem pa sem prej povedala vse.
Upam, da ste me prav razumeli. Ne želim reklamirati nikogar, niti škoditi nikomur. Smatram samo, da je zakonodaja na področju zdravil tista varovalka, ki ščiti uporabnike pred zlorabami in pred škodo, ki bi jo utrpeli zaradi uporabe izdelkov, ki ne dajejo tistega, kar obljubljajo. Seveda pa ima ta ista zakonodaja tudi drugi del, ki se imenuje nadzor in kazenske določbe. Verjamem in pričakujem, da se bo tudi ta del zakonodaje dosledno izvajal v korist uporabnikov.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.