Vprašanje za ljudi v slepi ulici
A je tukaj gor kakšna mlajša oseba, ki trpi zaradi nizke samopodobe, občutka družbene izoliranosti in splošnega pomanjkanja smisla v življenju? Se vam zdi, da bi kontakt, pogovor z nekom, ki je v podobnem stanju pomagal k boljšem počutju, k povrnitvi optimizma in življenske volje? Terapije in zdravila se mi zdijo nekako preveč mehanska, umetna zadeva. Tudi stanejo ponavadi kar precej denarja, ostaneš pa nekako navajen na pasivnost, sestanek ob določeni uri, izpoved, par nasvetov kaj bi bilo dobro početi in to je to. Dobro lahko ti pomagajo osvetliti nekatere zadeve za nazaj, a za naprej po moje ne ponujajo preveč.
Pogovorit se moraš z nekom, ki ti lahko tudi svetuje. Sicer pa, če čutiš, da potrebuješ pogovor, se pogovori. Ti si tista/i, ki bo moral svoje težave reševati, ti si tista, ki bo na koncu morala ukrepati. Mislim, da potrebuješ nekoga, ki ti bo znal razložit in razumet svoje stanje. Menim, da nosiš v sebi preveč krivde na sebi. Če bi lahko razumela, zakaj se tako počutiš, bi morda spoznala, da stvari napačno dojemaš in da sploh ni tako črno, slabo, kot se ti sedaj zdi. Občutek krivde oziroma slaba vest ti lahko pobere veliko energije. Pomembno se jo je znebit in potem sledit svojim ciljem, korak po korak.
To je popolna neumnost. Ravno nasprotno, ob sebi potrebuješ nekoga, ki te lahko dvigne, se pravi pozitivne ljudi, ki na svet gledajo popolnoma iz drugega zornega kota kot ti. Če imaš ob sebi nekoga, ki kar naprej tečnari in ti govori kako nezadovoljen je, se boš te negativne energije nalezel tudi sam.
Pa ne trudi se iskati smisla v življenju, ker ga ni. Na svet si verjetno prišel zato, ker so starši tako želeli, kako boš izkoristil to priložnost, da si lahko danes z nami je pa tvoja stvar. Pa ozri se malo okoli sebe kako drugi živijo, če si res tako na slabem, kot se ti zdi. Recimo, lahko si hvaležen, da nimaš nobenih zdravstvenih težav, da si materialno priskrbljen, da imaš ob sebi vsaj eno osebo, ki ji je mar zate ( mamo, očeta, kogarkoli ). Če si mnenja, da imaš premalo prijateljev, potem veš kakšna naloga je pred tabo – celovita sprememba, kar pa zahteva močno voljo in vstrajnost, torej bo prišlo do tega, samo če boš sam tako želel. Kratko in jedrnato, nehaj se smilit samemu sebi pa bo.
Aja, pa ko si že omenil terapijo, tu jo imaš :
Nisem imel namena dajati vtisa kot da sem največji revež na svetu. Sem samo v eksistencialni krizi in bi rad poiskal pot ven iz tega. Pa s tem ko bi navezal stik s kom podobnim nisem misli, da bi stalno eden drugemu jamrala kako uboga sva. Prav nasprotno. Sicer ne bi imel nič proti nekomu, ki ni imel takih težav nikoli, ampak se mi vedno nekako zdi, da smo živeli tako različno življenje, da enostavno nismo več iz istih “svetov.”
No tle se motiš. Na istem si kot jst in ostali, samo da si ti postavljaš cel kup nepotrebnih vprašanj in s tem sam seb delaš breme. Medtem, ko ti premišljuješ o teh stvareh mam na drugi strani jst možgane na off in recimo špilam igrce na playstation 2 konzoli. Razmisli malo, če ima to sploh kako vrednost, že jutri te lahko zbije avto pa te ni več.
Zdravo. Vsak clovek, ki trpi za kakrsno koli tezavo, se mora prvo vprasati zakaj je to tega sploh prislo. To je prva stvar ki jo treba narediti. In vam povem, da ponavadi traja kar nekaj casa, da najdete odgovor. Potem pa najti nekoga, ki vam bo pomagal razvozlati to tezavo, razumeti in vliti upanje v vas, da bo jutri boljse.. To je lahko vas najboljsi prijatelj, partner, mama, oce… Nekdo, ki vas razume in mu zaupate. Lahko je to tudi psihijater.. Cloveku je potrebno veliko pozitivne energije, upanja in volje da prebrodi taksne stvari, ki ga mucijo v zivljenju. Za obcutek nizke samopodobe smo najveckrat krivi mi sami, ali pa vrstiniki.. In ravno ta vasa nizka samopodoba je kriva tega obcutka druzabne izoliranosti, ker vas je strah da bi videli kako niste dovolj dobri.. Moj nasvet je, da se cim vec pogovarjate o svojih obcutkih, ki vas matrajo. Meditacija je tudi lahko v veliko pomoc. Vas sprosti in vas poveze s seboj.. vam da boljse pocutje in koncno zacutite mir v sebi. Potem so tukaj tudi stvari, ki jih radi pocnete. Razmislite dobro, kaksne stvari vas razveseljujejo v vasem zivljenju. Sigurno je vsaj ena stvar, ki vas izpopolnjuje.. Veliko narave in svezega zraka, kjer lahko v miru razmisljate in prisluhnete svojemu notranjemu glasu.. In ko vse to prebrodite, se vam povrne tudi optimizem. Kajti potem verjamete da ste vsemu kos, in da vedno obstaja resitev za vse. LP
Hey!
Ja po moje rabiš punco, da skupi neki smiselno delata. Ok, to je zdej kr projekt ane, al preko neta, al na sprehodu itd… Jaz sem tudi tako tuhtal velikokrat kot ti, ampak preko knjig pa tega se ne boš izkopal, rabš action! Najbolš je it med ljudi, npr. zvečer, ko je kak koncert pa to, magari v kak drug kraj se zapelješ, kej spiješ če rabš mal poguma.., potem se kar priključiš kaki skupini ki tudi pije, da ste na isti valovni, probaš bit zabaven, pa tkomogoče te kaka punca opazi, pa mogoče kej bo. V dvoje je vse lažje, pa smiselno.. Jaz sem spet samski trenutno, pa mam tut te težave ponovno.. Pa bom mogu spet kej ukrenit, tko kot ti 😉
meni je terpaevt odprl oči. bilo je tako, da sem bila sama slepa od ene točke naprej. do te točke sem pa res prilezla s pogovorom z eno prijateljico, ki je bila na istem. pa z branjem knjig.
če se dobivaš s podobnimi, je ok, če res iščete rešitve in praktične nasvete, kako se s čim spopast, drugač pa ne