Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? vprašanje po operaciji želodca

vprašanje po operaciji želodca

Tu sem že pisala in so mi odgovori vedno pomagali. Očetu so odstraniki več kot polovico želodca – zaradi raka.

okreva dobro, je pozitiven, aktiven.

histološki izvidi so pokazali, da metastaz ni, tumor je bil v zgodnji fazi, rezano je bilo “v zdravo”.

Skrbi pa me naslednje. Dve bezgavki sta bili pozitivni in te je zdravnik itak odstranil. Tu pa ravno ne razumem, ali je lahko iz teh bezgavk šlo že kaj naprej v druge, ki jih zdravnik med operacijo ne vidi ali je ta možnost majhna? Vesela bom, če mi boste pomagali, saj mi je zdravnik razlagal, a saj veste, kako je to, vedno iščeš še več.

Operiral ga je g. Černi. Takega zdravniškega profesionalca še nisem srečala nikjer, tako prijazen in sočuten, da mu bomo hvaležni za vedno.

hvala njemu in vsem, ki pomagate na forumu
s spoštovanjem

Možnosti vsekakor obstajajo,širjenje raka poteka preko limfnega sistema (bezgavke),lahko pa tudi krvnega sistema.Vseh metastaz ali mikrometastaz se ne da videti pri operaciji,niti pri ostalih diagnostičnih postopkih.Glede na to,da ne omenjate kakšnega dodatnega zdravljenja, je verjetno zdravnik ocenil,da je možnost metastaz minimalna in da je bilo vse potrebno za zdravljenje že narejeno.V drugem primeru bi se gotovo odločil za kakšne dodatne terapije (obsevanja,KT,biol.zdravila ipd),ki imajo pri zdravljenju nekaterih tipov raka zelo dobre rezultate.Popolnoma pomirjeni sicer ne boste,nekaj negotovosti bo še ostalo (sicer pa kaj je v življenju sploh zares gotovo?),vendar se zaradi tega ne obremenjujte preveč-dobra komunikacija z vašim zdravnikom,redne kontrole,samoopazovanje in pozitivno mišljenje bosta verjetno kar dovolj.Tudi v slučaju,da bi vendarle preostala kakšna metastaza (kar skoraj zagotovo ni),je pa oče odslej pod zdravniškim nadzorom,kar pomeni ,da bodo ob kakšni sumljivi spremembi zdravniki tudi pravočasno reagirali-prav hitro odkritje pa pri rakavih boleznih zelo izboljša zdravljenje rakastih bolezni.Čimmanj skrbi in še obilico zdravih in srečnih let vam in očetu

Skušek Peter

G. Peter, najlepša hvala.

Zdaj bodo itak verjetno se pogovarjali sicer o možnosti kemoterapije ali pa obsevanja, ne vem, ker bodo imeli še sestanek konzilija ali kako se temu reče.
Sem pa iskala vse o teh bezgavkah. Sploh nisem vedela, koliko jih je v telesu, kakšno funkcijo imajo, kaj pomenijo itd. Ni prijetno takole čakati.
Sem pa vesela, ati je namreč star 70 let in v izredni kondiciji. Dober teden dni po operaciji je bil spuščen domov, hodil že dva dni po operaciji, prebavo ima ok. Zanimivo je tudi, da pravi, da je zdaj zdrav, in da si je sam ustvaril prepričanje, da raka ni imel. Sem se ustrašila, da ga ni sprejel, a mislim,da ga je ravno sprejel na tak način. Hvala za vsako besedo.

S spoštovanjem do vseh.

New Report

Close