Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Vprasanje moski in hpv

Vprasanje moski in hpv

Pozdravljeni.Nekaj vprasanj imam glede moskih in hpv.

1. Ali je moski lahko okuzen na primer 20 let in je samo prenasalec? Torej se okuzba vsake toliko aktivira in takrat je mozen prenos?

2. Kako dolgo je aktiven virus, ko se ponovno aktivira?

3. Ce zensko okuzim, lahko ona razvije v 3 ali 4 letih predrakave spremembe hude stopnje ali ze raka? Ali je bolj verjetno, da se je virus zdaj aktiviral in sem jo okuzil in ima zato tezave na sluznicah?

 

Glede na to, da zdaj zastavljate vprašanja kot moški, natančno veste, da tako podrobnih odgovorov NI!

Svetovna pandemija okužb z virusom HPV, tudi pri moških

1. Ad 1: moški je lahko vrsto let le prenašalec

2. brezpredmetno vprašanje, ker tega ni mogoče ugotavljati

3. ?? kako hitro se razvijejo (če sploh spremembe, je odvisno od značilnosti imunskega sistema okužene osebe).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala. Torej je vseeno mozno po tako kratkem casu ratvoj raka?

Aja, v tuji literaturi je napisano, da baje so mladi ljudje okrog 30 z rakom na glasilkah. Pa da je kriv hpv. Torej je pri njih, kar takoj od zacetnih simptomov nastal rak. To mi ni jasno. Ker na grlu imas simptom hripavost, gres k zdravniku in je torej lahko rak nastal v roku par mesecev?

Kratek čas običajno pomeni par let.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Res ne razumem, kaj vam spet ni jasno. 30-letniki imajo lahko že vsaj 10 do 15 letno spolno anamnezo in mnoge HPV okužbe. Prakticiranje oralnih spolnih odnosov s številnimi partnerji, multiple okužbe s HPV, nastanek predrakavih sprememb, nato rakavih… , obdobje razvlečeno na 10 do 15 let..Hripavost se pojavi (ali pa se sploh ne pojavi) šele v neki fazi, ko pride do znatne motnje vibracije glasilk. Spremenjene celice so na glasilkah lahko dolgo pred tem, preden oseba (sploh) postane hripava.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Razumem to. Vendar, da predpostavljamo, da je okuzba stara 3 4 leta … potem tako hitro do raka verjetno ne more priti? Lahko pa pride do kaksnih papilomov, ki se lahko pojavijo nekaj casa po okuzbi, ne?

Aja, se samo nekaj … ne bom vec spraseval. prej sploh ni bilo nekih oralnih spolnih odnosov, res redko. Brisi ginekoloski vedno brezhibni. Oralni spolni odnosi so komaj nekje 3 4 leta … zato je ta opcija mogoce bolj verjetna?

Ali lahko en moski prenasa veliko stevilo sevov? Verjetno se vsi ne aktivirajo vsakic znova, ne?

Ginekološki brisi nimajo zveze z okužbo v žrelu. Povzročitelj je očitno vstopil v žrelu. Tudi redki oralni odnosi zadoščajo. Če imate smolo, je tudi 1x dovolj za okužbo. Moški je lahko hkrati okužen z enim ali več tipi HPV, in povsem tiho prenaša, oz. širi več tipov HPV.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

A lahko, prosim, nehate spraševat vedno eno in isto. Vse časovnice okužb in nastanka spremenjenih celic so približne. Pri enem človeku se spremenjene celice razvijejo prej, pri drugem kasneje, pri tretjem (večini) nikoli. In hitro – je par let.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala. Vem,da so priblizki glede nastanka raka, torej 10 do 15 let … ampak samo zanimalo.me je  ce je manj verjetno, da pride do raka ze po 3 4 letih?

Seveda je manj verjetno, saj smo že večkrat ponovili, da karcinogeneza zahteva svoj čas, ki je v primeru HPV okužb običajno dolg; ampak to ne pomeni, da ni verjetno. Ampak tudi to v vašem konkretnem primeru prav nič ne pomeni. Na vsak način bi radi izsilili odgovor na vprašanje, ali imate/nimate raka, na podlagi nekih časovnih povezav, predvidevanj, vključno z vrsto spolnih odnosov v nekem obdobju. Tako to ne gre, pa če napipšete še 100  vprašanj. Histološki izvid in ORL poseg/pregled bo rešil vašo dilemo. S tem dokončno zaključujem debato. Srečno!

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

New Report

Close