vprašanje
Spoštovani
Psihiater mi je dal diagnozo obsesivna motnja. Od 20. septembra letos jemljem Zoloft-50mg. Samozavest in počutje se je po nekaj tednih izboljšalo. Vsakih nekaj dni pa se mi povrnejo misli, ki se nanašajo na situacije v katerih se vidim noro. Teh misli ne morem obvladati, zato o tem dolgo premišljujem. Zaradi tega se mi pojavi napetost v predelu senc in čela, zmedenost in motnje koncentracije. Imam občutek, da glave ne morem držati pokonci.
Psihiater mi je rekel, da mi ne bo povišal doze, ker bi lahko povzročilo še večje strahove.
Zanima me ali je zdravilo že doseglo maksimalni učinek, čeprav ga je potrebno jemati še nekaj mesecev?
Ali bi bilo potrebno za popolno ozdravitev zamenjati zdravilo, če je seveda sploh možno doseči boljše stanje?
Najbolj pa me muči neko vprašanje: Če se mi te misli pogosto ponavljajo, ker jih ne morem obvladati me naredijo zelo neskoncentrirano, prestrašeno in ohromelo.Ali mi lahko odpovejo živci ali se mi zmeša, kajti občutek je takšen kar mi povzroči neznosen strah.
Lep pozdrav
Sabina
Spoštovana Sabina,
svetovna psihiatrična doktrina priporoča za zdravljenje obsesivno-kompulzivne motnje dnevni odnmerek od 50- 200 mg, seveda je lečečemu psihiatru prepuščeno,za kateri odmerek se bo odločil, odvisno pač od njegovih izkušenj.Zdravljenje sodi med najbolj dolgotrajne v psihiatriji, običajno traja več mesecev.Tudi sedanja neodpodliva bojazen “da se vam bo zmešalo” sodi k prisilnim mislim in bo po uspešnem zdravljenju izginila hkrati z njimi.