Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Vprašanje

Vprašanje

Spoštovani!

3,5 letna hčerka je pred tednom končala z AB zaradi angine. Ker je 3 dni po zaključenem zdravljenju dobila glas, kor bi imela cmok v grlu, sem ji naredila streptest, ki je bil +.

Kmalu ji je sicer priteklo tudi iz nosa, gzrelo pordelu, spremenjen glas ter ni bila ‘prava’.

Peljala sem jo k ped, ki je rekel, da se tako hitro po zdravljenju z AB ne zanasajo na test, saj naj bi bil se 2 meseca lahko + (temu sicer ne verjamem, ssj je bil vedno ze prej kot po 24 urah negativen). Pregledal ji je kri, ki je kazsla na virozo ter rekel naj se cez nekaj dni vrneva. Danes sva sli ponovno na pregled in ped je rekel, da ni pri hcerki nobenega od 4 znakov, ki bi sploh indiciral uporabo streptesta, zato je ne bi zdravil kljub + streptestu. Zrelo ni videza za bakt. okuzbo, bezgavke niso tipicno povecNe, vrocine ni, tece ji iz nosa.

Jaz sicer se vedno mislim, da je verjetnost, da ima angino v zelo blagi obliki.

Kaj menite? Kako bi vi ravnali?
Ali je vecja verjetnost za kasne zaplete zaradi ev nezdravljenja vecja pri tipicnih nezdravljenih anginah in ne pri spregledanih netipicnih?

Hvala in lp

Strep test mora po zdravljenju z antibiotiku postati negativen, kar je ponavadi že po 24 – 48 urah po začetku zdravljenja. Lahko pa je pozitiven zaradi nosilstva (ali brez ustrezne pojasnitve:=( Vendar mora imeti otrok za diagnozo angine vsaj angino brez prehladnih znakov, povečane bezgavke in bolečine pri požiranju. Če teče iz nosa, to ni angina, manjša je še možnost, da gre za sočasno prebolevanje dveh bolezni. Vendar tudi v tem primeru vidimo angino in otrok ima povečane vratne bezgavke.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close