Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje vprašanje

vprašanje

Spoštovani

Zanima me, če lahko nastopijo izpuščaji zaradi alergije na penicilin – Ospamox dva dni po prenehanju – zaključku jemanja? V času med uživanjem ni bilo nobenih težav.

hvala

Spoštovani!

Simptomi alergijske reakcije na zdravila se razlikujejo glede na vrsto vpletenih imunskih mehanizmov. Najpogosteje se alergijska reakcija kaže prav v najrazličnejših oblikah kožnih izpuščajev. V kolikor smo bili učinkovini, na katero smo alergični, izpostavljeni že v preteklosti, je alergijski odziv (npr. pojav izpuščajev) navadno hiter – običajno se izpuščaji pojavijo že v prvem ali drugem dnevu od pričetka jemanja zdravila. V kolikor gre za prvo izpostavljenost učinkovini, se alergijska reakcija lahko pojavi tudi kasneje, na primer po 8-10 dneh jemanja zdravila. Včasih se alergijska reakcija lahko pojavi tudi šele po prenehanju jemanja zdravila, kar je zlasti pogosto prav pri antibiotikih.

Kljub vsemu, brez pregleda izpuščajev s strani zdravnika, ni mogoče zaključiti ali gre v tem primeru za alergijsko reakcijo na peniciline ali pa izpuščaje kateregakoli drugega izvora. Svetujem pregled pri zdravniku.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close