vprašanje
Pozdravljeni. Začelo se je aprila letos, ko sem ravno začela pisati diplomo. Mama je zaradi kašlja šla k zdravniku in preiskave so pokazale raka na dojki in metastaze na koseth, pljučih in jetrih. To je bil za vse velik šok, veliko smo jokali. Nato je mama začela z zdravljenjem in pred tem vprašala onkologinjo ali je zanjo že prepozno torej ali je že med odpisanimi. Koliko pri tem zdravniki povedo resnico, sama ne vem, so ji pa rekli da nikakor še ni za odpis. In to ji je dalo veliko volje. Kašelj jo je zelo mučil, težko je spala in ležala, vse jo je že bolelo od kašlja. Potem se je začelo z kemoterapijami. Imela jih je 6 na vsake 3 tedne. Po terapijah je bila uboga nekje tri do pet dni, najhuje je bilo prve tri dni, pa je vse prebrodila. Čeprav so vsi mislili, da jo je takrat bolje pustiti pri miru, smo ugotovili, da se je včasih bolje počutila že tretji ali 4. dan po KT če je imela družbo in nekoga ki jo je vabil na sprehod ali pa samo na partijo kart. Čeprav se je komaj premikala je potem zvečer že bila boljša, še posebeje če sem jaz prišla domov saj študiram v drugem kraju. Vmes je imela tudi temne misli, pa smo jo bodrili, da se vse da. Sedaj je za njo 6 kemoterapij in preiskave so pokazale da se rak zmanjšuje. To ji je dalo veliko volje in optimizma in nikoli še ni bila tako vesela in z takim nasmeškom šla a zadnjo kemoterapijo. Sedaj dobiva še posebne terapije za kosti, na vsakih mesec dni. Sem zelo optimistična , čeprav poznam mnoge za katere seje slabo končalo. Mama se sedaj počuti dobro in dela vse kot prej, le malo se še zadiha in malo kašlja, vendar mnogo manj kot prej. Prej se je zadihala že po nekaj metrih hoje. Zanimata pa me dve stvari.
– Verjamem v našo medicino, pa vendar bi mama rada storila še kaj več zase in nas zanima ali lahko pije sodo bikarbono vsak dan nekaj časa pol žličke sode z kozarcem vode?Prebrala sem da ima to dobre učinke, se pa bojim da ne bi to stanja še poslabšalo.Mnenje?
-Čeprav v družini raka dojke nismo še imeli, je pa bilo več drugih rakavih bolnikov in žal jih ni več med nami. Včasih se mi zdi, da je bolj, da čim manj vem, pa vndar me zanima kakšne so izkušnje bolnic s podobnim stanjem. Je sploh možno dolgo živeti? Na to vprašanje mi ni še nihče odgovoril. Saj vem, da točnega odgovora nima nihče, pa vendar me zanima, če je komu že uspelo? Ali se lahko to stanje v celoti pozdravi?Lahko mama živi še dolgo in dokaj kvalitetno življenje? Kljub vsemu upam na najboljše in prav občudujem mamo, ki je poleg vsega še samohrnailka in brez službe:( Ko ima hudič mlade,….
lp
Pozdravljena!
Moja mama je tudi trenutno na KT ima raka dojke z metastazami v podpazdušnih bezgavkah. Ima tudi 6 KT, 3+3. Te zadnje težko prenaša. Ima pred sabo še 2. So tudi tvoji mami dodali Herceptin kot ddodatno zdravljenje? Baje sledi operacija po KT.
Ali so tvojo mamo operirali?
Moja mama je za izboljšanje imunskega sistema jemala oljne kapsule iz kitajskih gob, ki jih imajo v lekarni( ne vem zdaj točnega imena), a so ji svetovali, naj z jemanjem raje počaka do konca KT.
Zdaj pazim raje na zdravo prehrano, veliko žitaric, sadja, veliko tekočine.
Je kar obtimistična in tudi mi jo spodbujamo. Stara pa je 67 let.
Upam, da bo z našimi mamami še vse dobro in da bodo še veliko let med nami.
LP tebi in tvoji mami.