Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija vprašanje

vprašanje

Pozdravljene že prekaljene!
Imam 5 mesečno punčico in pred kakim mesecem sem jo pretoplo oblekla,posledica je bil osip okoli vratu.Ker občasno poliva,ji je šel polivek za vrat in se je vnelo.Komaj se zadeva umiri,mami je mandarine in suho salamo in Nina dobi izpučšaj po selem teleščku.Po enem dnevu se pikice povlečejo,še so vidne in se jih tiplje,a ni več tako hudo,ampak za vratom in na dekolteju so pike še vedno zelo vnete.Je to še vedno posledica alergije?Sklepam ,da se tam poti in bodo kasneje zginile te alergene pikice.Zanima me vaše mnenje.Mažem jo z bepantenom,zvečer,ko gre spat z olivnim oljem.Kak predlog?Pojedla sem mandarino in par kolutov celjske suhe salame.Pravijo,da od agruma in suhega mesa zna biti močna reakcija.Pedijater je potrdil alergijo na hrano.
Strah me pa je,da to ni to in da je alergija na mleko,vendar ta bi se pokazala že prej saj ga pijem ves čas,sklepam vsaj.Kateri pa so očitni znaki na alergijo na kml?
Hvala in prijeten večer

najenostavneje boste ugotovili, če gre za alergijo na kml šele takrat, ko bosta pričeli dodajati gosto mlečno hrano. kolikor je meni znano so znaki na prehrambene alergije enaki in odvisni od posameznika.
najočitnejši so menda znaki: urtikarije, diareja, bruhanje, pri nekaterih še rdeče oči kmali po zavžitju.
hči ima sicer alergijo na kml od rojstva, vendar je bila potrjena šele pri 9 mes., ker prej ni imela očitnih znakov, sicer pa je bila 6 mes. strogo dojena, in skoraj do 9 mes. je bilo dojenje glavna hrana, ker pa sama ne maram mleka in tudi mlečnih izdelkov ne, z izjemo skritih sestavin mleka v drugih izdelkih, prej na srečo ni imela težav

Sicer ni moja stvar, da sodim, ampak jaz zase vem, da take hrane nisem in tudi ne bi jedla, dokler sem dojila, vsaj kar se tiče suhih salam. Agrume sem prvič poskusila , ko je bil mali star 10 mesecev in to samo en košček. Pa ni bilo nič.

Pediatri (eni) sicer pravijo – seveda jejte vse, tudi če dojite. Probleme z otročki imamo pa me, oziroma kar revčki sami, ko reagirajo na tako hrano. Meni sta se oba preveč smilila, da bi jedla kar vse in sem kar preveč pazila na to, kaj pojem.

Pa tudi pediater mojih otrok mi je dal prav.

lp

jaz sem pri hrani pazila prve tri mesece, sedaj p aje m vse. otrok ima pol leta.

Marijanca, vnete pikice okoli vratu boš morala najprej izsušiti in ne mastiti. Poskusi najprej dobro očistiti s fiziološko, potem dobro posušiti tako, da ne drgneš z brisačo, ampak samo “tapkaš”. Nato malo namaži npr. s cinkovo pasto samo pikice in kožo pusti čimbolj na zraku. Dokler se ji zadeva ne umiri, poskusi jesti čimbolj nedolžno nealergogeno hrano, če se s KML ne izboljša, poskusi za teden dni zdržati tudi brez tega. Potem pa počasi nazaj, če v družini nimate alergij. Vsaka pikica še ne pomeni alergije, še posebno ne po suhi salami! Le te se mogoče res še nekaj časa izogibaj, sicer pa ne hiti s prehitrimi diagnozami glede alergij.

tudi v suhih salamah so lahko mlečne beljakovine, deklaracijo poglej. lahko so aditivi, ipd. samo izpuščaji lokalizirani le okrog vratu in nikjer drugje brez drugih težav (napenjanje, krči ki otročka zbujajo, ko že trdno spi,..), ni nujno da je vzrok v hrani. otročku oblači le bombažne stvari, ne oblači mu volnenih, oz. pazi da volna ne pride v stik z golo kožo, niti na vratu ali obrazu. pazi tudi pri termoflisih, tudi pri teh lahko gre za mešanico volne in umetnih vlaken. drugače pa izogibanje alergenom, dokler dojiš tudi ne škodi.
izpuščaje na vratu pa kot so ti že napisale: dokler rosijo jih moraš sušit, umivaš lahko z fiziološko, lahko pa tudi z kamilicami, ali hrastovo skorjo. potem pa pusti da se čim bolj naravno koža posuši (tapkanje).

New Report

Close