Najdi forum

vprašanje

Spoštovani!
Imam trombozo iliake eksterne, že dva meseca pijem marivarin in nosim elastično nogavico.
Ker sem bolj močne postave in bi rad shujšal, sem se odločil, da bi poleg hoje začel tudi teči. Začel bi postopoma in moj cilj je, da bi počasi prišel do 10 kilometrov. Skrbi me le, da ne bi tek škodil moji nogi. Kakšno je vaše mnenje, ali lahko tečem kljub trombozi?
Hvala vam že vnaprej za odgovor in lep pozdrav.

Če obujete nogavice zjutraj, po možnosti, ko ste še v postelji, je vse, kar lahko napravite v preventivi in terapiji venske tromboze.

Če redno jemljete Marivarin po zdravnikovem navodilu in so vrednosti INR v predvidenem okviru ne pričakujem zapletov (embolije) pri normalni hoji. Pri hitri hoji in teku se poveča količina krvi v obtoku (in v nogah).

Kolikor se spomnim, ste zboleli za trombozo pred nekaj meseci. Morda je še prezgodaj misliti na tek.

Upam, da boste vseeno uspeli shujšati z uravnoteženo prehrano, ki mora biti vsaj malo hipokalorična.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas ponovno prosim za mnenje.
Bil sem namreč pri svojem osebnem zdravniku, ker sem rabil napotnico za revmatologa, pa me zanima kaj si mislite o tem na kar je on pomislil.
Ker sem preden mi je začela noga otekati imel celo leto povišano sedimetacijo, so pomislili na vezivno tkivno bolezen, vendar še ni bilo prepričljivih dokazov. Zdravniku se zdi možno, da so se te beljakovine, ki so se v krvi nabirale (ne vem, če bom prav interpretiral njegove besede) toliko nakopičile, da so zamašile žilo in je prišlo do trombofilitisa.
Kaj si vi mislite o tem?

Pa še to: a mislite, da se bom čez čas (npr. čez eno leto) lahko normalno, brez omejitev ukvarjal s športom (tek, kolesarjenje, fitnes,…) ali bom vedno moral prilagajati temu?

Ponovno se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Ali je tromboza iliake pri vas posledica večje koncentracije beljakovin v krvi (paraproteinemija), bi morda dobili odgovor pri revmatologu. Kdaj se bo stanje toliko popravilo, da se boste lahko posvetili bolj intenzivnim športnim dejavnostim, vam bo več znal povedati zdravnik (angiolog?), ki vas zdravi.

Po mojih izkušnjah se pri mladih bolnikih zatečenost lahko zelo popravi. Zelo koristno je plavanje.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close