Najdi forum

vprašanje

Spoštovana Karmen,

dne 11.10. sem na vas zastavila vprašanje, pa mislim, da ste ga verjetno spregledala, ker kakor sem opazila, ste v glavnem že na vse odgovorila. V em, da imate veliko dela, če pa sem prehitra, se opravičujem.

Lep pozdrav,
Blanka

Draga Blanka,
najprej se opravičujem jaz vam, ker sem vaše pisemce spregledala. Ker sem naenkrat odgovarjala na res veliko vprašanj, sem ga na žalost spregledala in res mi je žal za to. Trenutno sicer nimam veliko dela (razen s svetovanjem za dojenje in svojo družino), imam pa zdravstvene težave, ki trenutno terjajo veliko mojega časa in energije.

Skrbi vas, da vaše mleko vašemu korenjaku ne zadostuje več. To je deloma res, saj otroci po dopolnjenem šestem mesecu (oz. ko sami pokažejo znake zrelosti) potrebujejo večji kalorijski vnos hrane, želodčki pa ostanejo enako veliki. če bi želeli več kalorij, bi morali popiti več mleka, to pa ne gre. res pa je tudi, da je prehod na gosto hrano lahko počasnejši kakor si predstavljamo starši in ga bolj kot ne diktira otrok sam, ki sprejema določene vrsti hrane lai zavrača.

Pravite, da se vaš fantiček ponoči pogosteje prebuja. Za zbujanje otroka je namreč možnih več vzrokov, včasih pa jih tudi ne moremo odkriti (drugačen ritem in vzorec spanja). Največkrat se otroci prebujajo zato, ker jim je prevroče/premrzlo, ker so žejni, ker so lačni, ker jim rastejo zobki, ker jih črviči v trebuščku, ker podoživljajo dogajanje preko dneva in burno sanjajo, ker si želijo bližino mamice in cartanje, … Pa še kakšen vzrok bi se našel. Pri nas doma smo bili pri prvem otroku tako obupani, da smo iz splanice odstranili celo vse stvari, ki povzročajo elektro smog (radio, TV, el. budilka, računalnik), poskušali z gosto hrano zvečer – a dete ni spalo in pika!

Sprašujete me, ali naj bi vaš otrok dobil pred spanjem kakšno pošteno večerjo. Gosta hrana – rešiteljica? Žal, večina mamic, ki je poskusila s to metodo poroča, da ni uspešna. No, pri nekaterih pa je bila uspešna. Poskusiti vsekakor velja, kajne?

In zakaj je dojenček lahko podnevi lačen, ponoči pa naj ne bi smel biti? Njihovi želodčki so mahni, materino mleko je lahko prebavljivo (in tako je prav, tako je poskrbela Narava, da ne zastaja v črevesju in povzroči kakšnih vnetij), pomembno je, da njegovim potrebam ugodimo. In kaj če ni lačen, če je samo žejen? Ali če se le želi stisniti v varno starševsko naročje? Tudi poskusi, ko so otrokom, ki so se ponoči prebujali ponudili zvečer gosto hrano niso dokazali uspešnosti metode. Torej otroci ponoči zagotovo niso samo lačni.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Spoštovana Karmen,

v odgovoru ste omenila elektro smog. Ali lahko kaj več napišete o tem?

Moj dojenček je čez dan v prostoru z radijem, televizijo…

Na kaj vpliva elektro smog?

Hvala in lep pozdrav.

Zdenka

New Report

Close