Vprašanje
Zdravo,
najprej lep pozdrav, imam vprašanje in sicer, sin je star 4 leta in 2 tedna, vendar se še vedno dojiva, obvezno zjutraj ko se zbudi. Mene osebno to ne moti odkar spi celo noč. Včasih se še tudi spomne ko pride iz vrtca, Zanima me, če lahko dojim še na takšen način, če bi slučajno zanosila???
Nujno potrebujem odovor, ker če ne bi bilo ovir, bi Jančeka še dojila!
Lep pozdrav MERI
Draga Meri,
jaz bi ti toplo, toplo priporočala, da prebereš knjigico Ksenije Šošter Olmer “Materinstvo in dojenje iz srca”, tudi v tej knjigici je opisano tandemsko dojenje in ravno včeraj je ena mamica na forumu Starši staršem opisala, kako doji starejšega otroka in malo štručko. Z užitkom je bilo prebrati njen post. Pobrskaj malo po forumu mislim, da je bilo naslov: mi se dojimo v dvoje ali nekaj takega, kar vzpodbudno za mamice, ki jih muči takšno vprašanje. In knjiga Ksenije je tako topla in sama še lepše in toplejše knjige pisane na kožo otrok nisem prebrala, pa sem jih v 10 letih kar nekaj …
Medvedek Pu
Draga Meri.
Načrtovanje nosečnosti ali nosečnost sama nista oviri za nadaljevanje dojenja. Z znanstvenega stališča ni dokazov, da dojenje v nosečnosti škodi plodu, materi ali lahko celo povzroči splav. Izkušnje številnih mater so pokazale, da je varno dojiti celo nosečnost, zato lahko nosečnica, če ji to odgovarja, brez skrbi doji še naprej. Dojenje ne bo škodovalo plodu, še posebej, če bo mati uživala povečano količino zdrave hrane, po potrebi vitaminske dodatke in bo dovolj počivala. Nekatere matere imajo med dojenjem zelo občutljive bradavice ali jim je močno slabo, zato dojenje lahko postane neprijetno. Dejstvo je, da se veliko otrok med nosečnostjo sami odstavi, še posebno v zadnjih mesecih, ker se proizvodnja mleka zmanjša, z nastajanjem mleziva pa se spremeni okus, ki mnogim malčkom ni všeč. Osebno poznam pa tudi kar nekaj mamic, ki so brez problema dojile celo nosečnost in še naprej – v tandemu.