Najdi forum

vprašanje

Lep pozdrav!
Hvala za nasvet, sedaj pa imam nova vprašanja mogoče malce čudna. Kot prvo me zanima kako se računa razmak med obroki. Od začetka enega do začetka drugega ali od konca enega in začetka drugega. Meni se zdi druga varianta bolj logična, v eni knjigi pa sem prebrala da velja prva varianta, torej kaj je res. Kot drugo me zanima kako naj vem kdaj je moja dojka prazna? Včasih ko dojim me čez 10 minut začne ščemeti, boleti, ali to pomeni da je prazna?Vem da je vprašanje čudno, a če ne probam s pumpico, ne vem ali je prazna ali ne. Kako se naj hraniva iz ene ali iz obeh dojk? Kateri način je boljši, da bom imela vedno dovolj mleka?

Za odgovore se vam lepo zahvaljujem

Draga Tinica,
vaša vprašanja niso čudna. vedno pravim, da je bolje da vprašamo, pa naj bo vprašanje še tako čudno ali celo neumno, kakor da smo nevedni in domišljavi v svoji nevednosti še naprej, zato rada odgovorim prav na vsako vprašanje…

Kako računamo razmak med obroki?
Hm, tukaj vam bom odgovorila z vprašanjem: zakaj pa je to pomembno? Eden od pogostih mojih nasvetov mamicam je: “ne glejte na uro”. Pravzaprav je nesmiselno določati čas, koliko naj bi bil otrok pri prsih in čas med podoji. Najprej moramo razlikovati pojma “biti pri prsih” in “dojiti se”. Otrok se bo dobro in pravilno dojil, če bo pravilno pristavljen in bo aktivno sesal. Otroci so zelo različni in različno sesajo, poleg tega je izcejanje mleka pri materah različno. Nekateri se najedo že v 5 – 10 minutah pri eni dojki, drugi pa za to potrebujejo tudi celo uro in se morajo podojiti na obeh dojkah. Prilagodite se otroku in ga dojite, kadar in kolikor dolgo on želi. Čas med obroki je pomemben le pri hranjenju po steklenički, saj je tak obrok resnično in edino res le – hranjenje, dojenje pa je še veliko drugega.

Kako vemo, da je dojka prazna?
Ne vemo in to nikoli. Ker se mleko vedno tvori tudi sproti. Ravno nekaj minut nazaj sem pisala o tem, zato kar pripenjam povezavo:

Občutki polnosti, nabreklosti dojk izginejo ob dobro vzpostavljeni laktaciji (nekje med drugim tednom in prvimi tremi meseci), takrat se dojke zmehčajo, mleko se ne izceja več. Izcejanje in ščemenje začutimo takrat, ko se tvori mleko v mlečnih celicah oziroma ko pride do t.i. “izcejalnega refleksa”.

Z veseljem pričakujem vaša naslednja vprašanja…

New Report

Close