Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija vprašanja za Tanč in ostale

vprašanja za Tanč in ostale

Nabralo se mi je spet nekaj novih vprašajev, pa sem rekla, da jih podelim z vami, vi pa morda z mano vaše izkušnje, mnenja…
Obnova: Naš 17-mesečni sinko je precej hud atopik s potrjeno alergijo le na jajčni beljak in pšenico, dejansko pa lahko uživa le živila iz urtike I s še nekaj malega. Nazadnje smo imeli predpisanih 6 kapljic Zyrtec dopoldne + 15 kapljic Fenistila zvečer, trenutno mu dajamo samo Fenistil zvečer. Koža sicer iz dneva v dan niha, vendar se jo trudimo obdržati “v mejah normale” – stroga dieta, prirejena nega, vsi ukrepi proti pršicam itd…
Vprašanja, ki so se mi pa zastavila, pa so:

1. Podočnjake oziroma otečene, vijolično obarvane spodnje veke, ki so tako značilne za atopike poznamo sicer že dalj časa, a zadnje čase vse bolj opažam, da so izrazito prisotni doma v stanovanju, na sprehodu zunaj pa izginejo. Kot sem napisala, smo ukrepe proti pršici uvedli (nič tepihov, zaves, Interventove prevleke na jogijih, vsakodnevno sesanje z vodnim sesalcem…), zaradi morebitne škodljivosti cvetnega prahu prezračujemo samo v zgodnjih jutranjih in poznih večernih urah, stanovanje je bilo pred dvemi leti popolnoma prenovljeno. Živimo sicer tik ob morju, tako da so sprehodi vedno ob njem, zadnjič smo bili po dolgem času malo bolj v zaledju in podočnjaki so se pojavili tudi na zraku. Kaj bi bil lahko torej vzrok pojavu podočnjakov v stanovanju? Je možna kakšna povezava z vlago, ki jo v zdajšnjem nekurilnem obdobju, ko pa še ni neke blazne vročine, ki bi izsuševala, v najboljših pogojih ne spravimo pod 60%? Pa še to – ob pojavu podočnjakov je prisotno tudi mencanje oči, solzenja pa ne opazim.

2. KAtera je zgornja meja popite tekočine pri 17-mesečniku na dan? NAš sicer pije strogo samo vodo, vendar jo “stanka” na dan cca. 2,5 litra!!! Sem sicer zelo vesela, da rad pije, pa čeprav nam niso več nobene pleničke kos, vendar me počasi začenja skrbeti, da ni to možni pokazatelj kakšnih drugih komplikacij (sladkorna)?

3. Tretje vprašanje pa se ne nanaša več na 17-mesečnika, ampak na novega člana družine, ki ga pričakujemo ravno v teh dneh. S strani alergologinje sem namreč dobila navodilo, da moram po rojstvu zaradi dojenja takoj na dieto brez KM in mlečnih izdelkov, jajc in arašidov. Mene pa zanima vaše mnenje glede ostalih alergenov – npr.soje, ki je naš mali tudi ne sme niti videti? Verjetno bi bilo dobro da se izogibam tudi njej? Kaj pa pšenica?….

No, sem se razpisala. Upam, da boste pripravljeni deliti vaša mnenja in izkušnje z mano…Hvala in vsem en lep, čeprav deževen dan.

Na 1. vpr. ne znam odgovoriti.
2. Tudi naš je imel obdobja, ko je ogromno pil. Kljub temu bi jaz na tvojem mestu to omenila pediatru.
3. naš 5letnik ima a. na beljak in v manjši meri na pršice in še nekaj manj pomembnih živil. Sama trenutno dojim 5mesečnico in sem na strogi dieti brez jajc in lecitina, enako kot sin. Do 6m bom izključno dojila, ker je kasneje dojenčkov organizem bolj odporen.Tako je priporočala pediatrinja. Za boljši občutek se zelo izogibam tudi ostali hrani, na katero je sin občutljiv. Pri drugih pogostih alergenih, če so neizogibni, pa opazujem reakcije.
O dieti med nosečnostjo in dojenjem je bilo na tem forumu že precej napisanega, pobrskaj niže.
LP, Nataša

Najprej hvala za odgovor!
Ja, napisano o dieti med dojenjem sem (mislim, da že vse) prebrala, več ali manj sproti. Tudi sama sem bila namreč pri prvem 11 mesecev na precej strožji dieti, kot mi je za začetek napovedana v drugo. Omenjena dieta je v tem primeru predpisana samo kot varovalna, čim se bodo kazali znaki reakcij, bom pa seveda morala dalje črtat živila z jedilnika. vendar me zanima, koliko je sploh smiselno provocirati tako malo telesce, ki ima pač verjetno toliko večjo nagnjenost k alergijam, z uživanjem soje, pa čeprav v majhnih količinah, že od začetka. Vem, malo sem zakomplicirala vprašanje.

Pozdravljeni, sončekŽan,
boste morali dodatki temu sončku Žanu še eno ime, ne?
Glede spreminjanja podočnjakov zunaj ali v stanovanju vam ne znam odgovoriti. Mencanje vsekakor pomeni,da ga nekaj draži. Cvetni prah? Zelo vejetno. Ker pa ga je letos res ogromno, je možno, da gre za enostavno mehansko draženje prahu. Seveda pa je tudi alergija na cvetni prah zelo vejetna, glede na alergije, ki jih ima.

Fantek popije veliko tekočine, za sladkorno pa mora biti še nekaj drugih znakov (hujšanje, lakota, pa vendar stradanje, pa tudi veliko lulanja). Pri tej starosti bi bila povprečna tekočina dnevno nekako okoli 1,5 litra.

Za novega člana (no, kakšen bo nick name sedaj?) bi vam priporočila izogibanje tako kto se že, bi pa res dodala sojo oz. tisto, na kar je alergičen vaš Žan. Ziher je ziher. Ker ne zmoremo pregledati njegovih genov, moramo samo predvidevati na kaj bi lahko bil, če bo … Zato raje previdno.

Ne znam pa si predstavljati, kaj boste sploh še jedli.

Veliko energije in dobre volje
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala, Tanč. Še nekaj podvprašanj:
1. Glede podočnjakov: Kako bi bilo stanje slabše v stanovanju, ne pa zunaj, če bi bil krivec cvetni prah?
2. Glede tekočine: Fantek res nima več takega apetita, kot ga je imel in pred kratkim je imel dve obdobji (par dni) že popolnega stradanja, ko nismo ugotovili, kaj mu je bilo. Takrat v celem dnevu ni dal nič v usta, le pil je. Po par dnevih ni imel več moči niti za sedet, prespal je cel dan. Nato se mu je stanje čez noč začelo obračati spet na bolje. V zadnjem času je tudi na kilaži zgubil skoraj celo kilo. In tudi lula ogromno, saj kot pravim, mu nobene plenice niso več kos. Bi me moralo skrbeti?

Hvala še enkrat in lep večer!

Sladkorno se da hitro ugotoviti s primernimi krvnimi testi. Prosi zdravnico za pregled krvi in boš imela še isti dan rezultate in “notranji mir”. Če te zdravnica zavrne, da to ni potrebno, se lahko testira s testnimi lističi (lahko pokličeš mene; na patronaži jih imamo, pa ga lahko testiram jaz).

Srečno – Mojca

Krvni test ne bo odveč, ampak samo prevelik vnos tekočin in lulanje ni vedno znak sladkorne. Tudi stalna lakota!!!, nenadna izguba teže, nenormalna žeja in suha usta, celo huda dehidracija, pogosto uriniranje. Pri sladkorni bolezni tip 1, ki se pokaže v otroštvu, ti znaki nastopijo NENADNO, HITRO, BURNO in se bolezen tudi hitro poslabša, tako da pristanejo v bolnišnici. Ne pa počasi, kot pri sladkorni tipa1 (odrasli).

Ker pa tako žejo in lulanje lahko povzročijo tudi druge stvari, je potreben pregled pri zdravniku.

Glede podočnjakov, bi rekla tako. To je zadeva, ki je pri alergikih stalno prisotna, ni nekaj akutnega (npr. če bi doma imel npr. stik s pršico, pa bi se tukaj podočnjaki videli, zunaj, kjer je ni, pa se ne bi videli). Morda so pač doma bolj opazni. Ne vem.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala, punce!
Zaenkrat ne bomo zganjali panike in bomo še malo opazovali do naslednjega pregleda, ki ga imamo tako čez dva tedna. Pa bomo vidli, kaj bo takrat rekla pediatrinja.Mojca, super hvala za ponujeno pomoč, če se suma res ne bomo mogli otressti, pediatrinje pa ne prepričati, se res javim!

HVALA TEBI SONČEKŽAN!

-sploh nisem vedela je vzrok podočnjakov pri našem malčku AD. 🙁 🙁 🙁

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Počasi umira kdor postane suženj navade, ponavljajoč vsak dan iste poti, kdor ne zamenja prestave, kdor ne tvega in zamenja barvo oblek, kdor ne govori tistemu, ki ga ne pozna. Pablo Neruda

New Report

Close