vprašanja
pozdravljeni!
že nekaj let zapored, me parkrat mesečno spremlja vrtoglavica z slabim počutjem ter občutkom nezavesti. to traja cca 1-2h, večinoma zvečer. pred 2 letoma, sem bila napotena zaradi omenjenih težav k kardiologu (EKG + UZ), kjer ni bilo ugotovljenega ničesar razen sistoličnega šuma. v nosečnosti (zanosila AVG 2007) so se težave ponavljale in to v hujši obliki, vendar sem jih pripisovala nosečnosti. enih 2x me je močno pričelo polivat, poleg sem občutila nelagodje in vročico, vročične noge, vrtenje in sem se znašla na tleh. takrat sem bila napotena h kardiologu, ki je odkril tahakardijo oz. motnje ritma srca. ta se mi je dvignil čez 100 (skoraj vedno, tudi v mirovanju, tudi do 160udarcev/min.
seveda se težave pojavlajjo tudi sedaj, hitro se spotim, obliva me vročina, najbolj pa me moti počutje oz. občutek nezavesti. takrat ponavadi poskušam zaspati in vse skupaj prespati, če je le možno. pregled ščitnice je BP.
oseban zdravnica me je napotial k ORL kjer so mi doslej opravili pregled sluha, čakata pa me še ABR in VNG preiskavi.
izvid: http://shrani.si/f/37/Qy/3EX21Vcr/izv.jpg
seveda me zanima tudi vaše mnenje o zgoraj napisanih težavah in pa čemu so namenjene kapljice za nos, ki so mi predpisane (NASONEX).
prosila bi še, če mi na kratko opišete preiskavi, ki me še čakata. slišala sem, da trajata skupno 1.30h ter da sta neprijetni:(
Spoštovana!
S preiskavami, na karste naročena, želijo le videti funkcijo notranjega ušesa, mislim pa da opisane težave niso zaradi okvare le-tega. Pri preiskavi vam “pustijo teči” vodo v sluhovod in potem opazujejo koliko vam se vrti (normalno se vam mora vrteti) – morda je to malo neprijetno, drugo ne.
Nasonex izboljša prehodnost nosu in ev. Evstahijeve cevi, najveretneje so vam zaradi tega dali.
LP. drIB.
do preiskav, ki jih omenjam zgoraj, je še slab teden, pa me zanima koliko časa trajata obe? povedali so mi da bo trajalo nekje uro do uro in pol. ali je res tako dolga trajajoča preiskava?
pa še nekaj v zvezi vnetji . pred cca letom in pol sem imela hudo bolečinsko vnetje (ležanje na boku z uhlji na pojštru ni bilo mogoče, saj so bile bolečine neznosne, najprej so se pojavile v levem, nato v desnem in ponovno levem ušesu. dobila sem antibiotike, mislim da hiconcil. stanje se je izboljšalo počasi izboljšalo. od tistega časa se mi vnetja ponavljajo, pa ne bolečinska pač pa srbečica. ušesa si čistim večkrat dnevno z preveč vatiranimi palčkami, vedar je srbež neprijeten, pa ni druge varjante. na pregledu sem dobila mazilo diprogenta, ki je po nekajdnevni terapiji učinkovalo, po prenehanju pa se je ponovno pojavila srbečica. diprogento sem uporabljala prevečkrat, pa ni zaleglo, zato sem nazadnje dobila kapljice maxitrol, ki so po par dnevih ustavile srbenje, čez slab teden, pa se je ponovno pojavil srbež. če sta omenjeni zdrasvili učinkovali nevem, saj srbež ni prisoten vsak dan, ko pa je pa je neznosen. nevem več kaj naj. kakšen predlog?
HVALA &lp.
preiskave v celoti nisem opravila, saj me je sililo na bruhanje, počutje je bilo abnormalno in pa še močna vrtoglavica. obenem me je pričelo polivat, počutila sem se vedno hujše zato smo pri preiskavi, kjer so mi spuščali vodo v uho kar prenehali.
ker še nisem utegnilaz izvidom do svoje zdravnice, me zanima kaj pomeni sledeče
???v primeru perzistiranja vrtoglavic priporočam ct možgan, pontocereberalnih kotov in možgan. kakšni sta omenjeno preiskavi? res nebi rada ponovila iste preiskave VNG niti podobnih ne, saj sem imela občutek, da bom zaspala od vrtoglavice, počutja nasploh, kar za vedno:(???
??? pa še ABR podaljšanost V. vala ob draženju z 4o in 6o dB????
LP
??? kaj pa kakšna krema za proti srbežu???
Spoštovana!
Ct preiskava pomeni globinsko slikanje glave, dele možganov. To ni nič boleče, ležite v enem “tunelu” in se slikate. Ta preiskava bo pokazala če je vrtoglavica posledica sprememb v predelu malih možganov oziroma živcev v tem področju, ali ne.
Posebne kreme ni za srbež, vse je odvisno zakaj vas srbi.
LP. drIB.
Pred časom sem imela vrtoglavice in doktor me je napotil na VNG preiskavo. Dobila sem izvid in se popolnoma nič ne razumem. Zato Vas vljudno prosim za pojasnilo.
CITIRAM: Beležimo posamezne spontanega nistagmuse horizontslno in vertikalno. Pri testih gaze, test sledenja, sakadni, optokinetični test – sledenje slabo. Pri položajnih testih nistagmusa nima. Pri kaloričnem draženju dobimo salbši odziv levega ušesa, z direktno preponderanco nistagmusa v levo. Pri draženju desnega ušesa s hladno vodo se nistagmus slabo suprimiram sicer pa se dobro suprimira pri fiksaciji. Priporočam ABR in rediloške preiskave.
Zanima me je kaj je ABR? In ali se mam česa bat, kajti zdi se mi da je izvid zelo slab.
Spoštovani!
Pri teh preiskavah ne morete vse zastopati (oziroma bi morali vse vedeti o tem delu medicine) zaradi tega se da na koncu mnenje oziroma se priporoča dodatna ali druga preiskava, da bi ev. prišli do mnenja. ABR-ja se ni treba bati, ker vam marijo “potenciale” na glavi (podobno kot EKG).
Lp. drIB.
pozdravljeni!
sedaj sem se končno odločila za preiskavo CT(po nasvetu osebne Dr), je pa potrebno čakat. seveda si želim dober rezultat, me pa malce skrbi, že zaradi izvida ABR podaljšanost V. vala ob draženju z 4o in 6o dB. mi lahko “po domače” razložite kaj pomeni? izvid je prišel po pošti, osebna pa je rekla da lahko ne pomeni nič, najbolje da se prepričamo z slikanjem možganov.
prosim za razlago izvida. hvala, lp
Spoštovana Jasmina!
Da je en val spremenjen, pomeni da je možno da eletrični potenciali v možganih niso ta pravi, oziroma da se možgani niso odzvali na to zvočno draž na pravilen način. To ne pomeni takoj nekaj hudega, s slikanjem se bo videlo ali je nekaj spremenjenega. Bolj enostavno vam ne morem povedati.
Lp IB.
pozdravljeni!
oglašam se vnovič, sedaj z izvidom opravljenega MRja (namesto CTja so se odloćili za magnetno- vzrok dojenje). kot je že iz postov zgoraj razvidno, sem zaradi večletnih težav z glavoboli in vrtoglavic imela razne preiskave (preverjanje ščitnice, ABR in VNG (izvid ABR podaljšanost V. vala ob draženju z 4o in 6o dB). slednjega zaradi slabega počutja (vrtoglavice in slabosti nisem opravila) nazadnje pa so me napotili na slikanje možgan.
izvid MRja:
preiskava je bila opravljena v T1 T2 in FLAIR sekvenci.
preiskava pokaže primerni intenziteto signala možganovine v vseh sekvencah.
ni znvakov za morebitni ekspanzivni proces ali druge bistvene pataloške spremembe.
ventrikularni sistem je primerno širok, simetričen, brez pomikov preko mediane. v zadnji kotanji ni posebnosti.
v levem maxilarnem sinusi je videti polipoidno zadebelitev sluznice.
MNENJE: pri današnji preiskavi ni videti bistvenih pataloških sprememb v možganovini.
ker do zdravnice na ušesnem še nisem utegnila, se obračam po mnenje k Vam. kaj pomeni polipoidna zadebelitev sluznice sem se že pozanimala, zanima pa me, kaj pomeni v mojem primeru, pri mojih težavah. kaj lahko pričakujem pri zdravnici ORL?
še morda podatek imam deviacijo nosnega pretina.
sedaj pa še nekaj v zvezi z srbežem. Že kakšni 2 leti, me srbi notranjost ušesa. Po uporabi mazila Diprogenta, je bilo nekaj časa vredu, ker pa se je srbečica pojavljala pogosto, so mi odsvetovali prepogosto uporabo tega. Poskusila sem še kapljice Maxitrol, ki so oblažile srbež, vendar se je po prenehanju pojavil znova.
Srbež je onavadi zvečer in ponoči. Ponavadi si v notranjost tiščim palčke v ali celo prste. Kaj mi priporočate. bi koristilo čiščenje uše z vodo pri DR? ali si lahko s čim pomagam sama? morda kakšnim pripavkom doma?
HVALA, LP!
Spoštovani!
Polipoidna uadebeljena sluznica v maxilarnem sinusu je posledica slabše prezračenosti tega sinusa – lahko tudi zaradi zvitega nosnega pretina. To nima veze z vašimi težavami – lahko pa glava boli zaradi zvitega nosnega pretina – če je pretin močno zvit in pritiska na okolno sluznico.
Za uho pa je najbolj nehati dražiti kožo sluhovoda (kemikalije – šamponi, laki za lase…, ne močiti uho, merkati na hrano – nekateri konzervansi, čokolada… dražijo sluhovod, ne prepogosto čistiti sluhovod…). Včasih pa tudi mi sami ne znamo zakaj človeka srbi.
LP IB.