Vpliv živil na učinek kontracepcijskih tabletk (Yaz)
Pozdravljeni! 🙂
Začela sem z jemanjem kontracepcijskih tabletk Yaz. Na spletu sem danes opazila članke, ki pišejo o tem, da različni (detox – prečiščevalni) čaji, prehranska dopolnila (ali drugačne herbalne tablete) in sok iz citrusov vplivajo na učinkovitost kontracepcijskih tablet oz. na samo zaščito pred neželjeno nosečnostjo. Pišejo namreč, da se občutno zvečajo možnosti za zanositev. Sama sem velika ljubiteljica čajev ter sokov iz citrusov in so me te članki pahnili v velik dvom: mar se jim moram res sedaj za vedno odreči? Imajo res tako močan vpliv na učinek tabletk? Se mi zaradi tega res obetajo večje možnosti, da zanosim kljub rednim jemanjem? Bi morala piti čaje ob drugačni uri? Ginekolog mi namreč ni omenil, da bi hrana oz. pijača vplivala na kontracepcijo, sama pa tudi nisem vprašala, ko mi je dal priložnost, da ga karkoli vprašam. Je torej res kaj na tem, da je med jemanjem tabletk pomembno, katera živila (ne) vnašamo v telo, saj bi utegnile vplivati na zaščito?
Lepo se vam zahvaljujem za kakršnekoli odgovore in informacije, saj na spletu nisem nikjer zasledila. Upam, da bom tu izvedela na čem sem 🙂 xx
– M