Vpliv penicilina na porod in mikrobiom novorojenčka
Pozdravljeni!
Sem v 38. tednu nosečnosti in povsem rutinsko mi je ginekolog 14 dni nazaj vzel bris, ki je bil pozitiven na streptokok B. Če sama ne bi vprašala med. sestre, če so zadnji izvidi urina, krvi in brisa bili vredu, mi tega verjetno ne bi niti omenila. Ginekolog mi pred tem na pregledu ni omenil nič.
Doma sem potem seveda začela z zbiranjem informacij okrog te tematike. Glede na popolnoma flegmatičen odziv v ambulanti, sem pričakovala, da to vse skupaj ni nič takega. No prebiranje raziskav in tudi furomov je v meni sprožilo kar nekaj skrbi in stresa, saj se nikakor ne znam odločiti kaj storiti pri porodu.
Kakor razumem, je tveganje za okužbo otroka precej nizko, še bolj nizka pa je možnost razvoja težav pri okuženih otrocih (sploh če so donošeni). Prav tako večina nosečnic sploh ne ve, da ima to bakterijo (ker se testiranja načeloma izvajajo samoplačniško). Prejela naj bi penicilin iv. (učinkovitost tega bo odvisna od poteka poroda) in ta penicilin preko mene prejme tudi otroček. Pojavi se sledeča dilema:
– zavrniti antibiotik, upati, da otroček ni v tem min. procentu okuženih oziroma obolelih
– vzeti antibiotik, kar lahko zaradi spremembe moje mikroflore upočasni porod in spremeni njegov naravni potek, hkrati pa vpliva na mikrobiom novorojenčka, zaradi česar tvegamo možnost zdravstvenih težav, slabšega imunskega sistema in pojava kasnejših avtoimunih in kroničnih obolenj.
Vesela bom strokovnega mnenja, nasveta in možnosti za katero menite, da je najbolj varna.
Veselila sem se poroda, zdaj pa me tole popolnoma stresira in skrbi.
Hvala in lep pozdrav
spoštovani,
no, nekaj predsodkov okrog antibiotika moram vseeno korigirati, ker niso utemeljeni. Penicilin med porodom bo definitivno vplival na vaš mikrobiom in posredno tudi na otrokovega, saj je vir otrokovega mikrobioma materin mikrobiom. Ni toliko problem prehod AB preko posteljice. Na porod antibiotik definitivno ne vpliva.
Drugo ste kar dobro povzeli. Verjetnost pozitivnega brisa na SGB pri nosečnicah je cca. 25%, tveganje sepse ali meningitisa pa je po številu takšnih primerov, ki jih vidimo v praksi nekje na splošno pri 1/1000 porodov, torej je tveganje, da SGB+ porodnica, ki se ne zdravi z AB med porodom približno 1x na 250 do 1x na 300 porodov, da se pri njenem otroku zgodi zaplet. In res je tudi, da je takšnih zapletov 3x več pri porodih pred 37. tednom kot v terminu. Torej v terminu je to tveganje še 4x manjše, kar bi za vas prišlo nekje na 1:1200.
Takšna so dejstva. Katero pot boste ubrali je odvisno od tega, kako “prebavljate” informacije, ki jih nudi Pandorina skrinja. Kdor vanjo gleda mora biti pripravljen na to, kar bo izvedel in na to očitno premnogi niso pripravljeni. Medicina pa v veri, da dela dobro za prebivalstvo na 1 primer “rešenega zdravja ali življenja” ustvari 100 in več primerov povsem znerviranih mamic, ki potem to znerviranost prenesejo v poporodno obdobje, ne spijo, ves čas opazujejo svoje otroke, če še dihajo, vse skupaj vodi v neuspešno dojenje, v splošno utrujenost, nezadovoljstvo, prepire v družini itd. itd. …
Skratka…. včasih je bolje vedeti manj in poslušati svojo notranjost kot slediti vsem trendom, ki jih narekujejo “guruji sreče in zadovoljstva”.